Au fost căsătoriţi timp de 87 de ani și au intrat în Cartea recordurilor: mici secrete pentru o căsnicie fericită

marți, 25 noiembrie 2014

| | |



religionenlibertad.com, 21 august 2014

Familia este în pericol, în fiecare zi având loc tot mai multe divorţuri. Ideologia ce încearcă să domine societatea de astăzi spune că nimic nu este etern, cu atât mai puțin iubirea, iar a sta cu o persoană toată viața ta este, spunând-o blând, o nebunie.

Cu toate acestea, există exemple ce scot în evidență slăbiciunea acestor argumente, arătând foarte clar că există căsnicii fericite pentru toată viața. Că iubirea nu se termină, ci crește fără oprire. Și că a-l avea pe Dumnezeu în mijloc ajută foarte mult la menţinerea unităţii familiei.

Un exemplu este căsnicia dintre Zelmyra și Herbert Fischer. Amândoi au murit cu puțin timp în urmă, dar mărturia și, mai ales, viața lor i-au ajutat pe mulți. Atât persoane apropiate, dar și pe aceia ce nu îi cunoșteau. Au bătut un record Guinness, fiind căsnicia cea mai lungă. Au fost căsătoriți 87 de ani, până când Herbert a murit la 105 ani. În 2013, murea şi soția sa, tot la vârsta de 105 ani.

Această fericită pereche s-a căsătorit în 1924 iar în timpul căsniciei lor au trăit Marea criză, războaie, tensiuni și nenumărate dificultăţi pe care le-au înfruntat și depășit împreună. Niciodată nu și-au pierdut încrederea. Ba, mai mult, încrederea a fost un punct de sprijin pentru ei în orice moment.

Această iubire simplă, dar profundă în același timp, a devenit clară în unul din interviurile realizate înaintea morţii lui Herbert. Răspunsurile sunt scurte și simple, dar dezvăluie secretele unei căsnicii fericite.

Ce v-a făcut să vă dați seama că v-ați putea petrece restul vieții împreună? V-a fost teamă?

Cu fiecare zi ce trecea, relația noastră a devenit mai solidă și mai sigură. Divorțul nu a fost niciodată o opțiune. Nici măcar ca un simplu gând.

Cum ați știut că soțul dumneavoastră era cel potrivit pentru dumneavoastră?

Am crescut împreună și eram cei mai buni prieteni înainte de căsătorie. Un prieten este pentru toată viața; căsnicia noastră a durat o viață întreagă.

Acum, după mai mult de 80 de ani de căsnicie, privind înapoi, există ceva ce ați fi făcut altfel?

Nu aș schimba nimic. Nu există niciun secret în căsnicia noastră. Am făcut ceea ce trebuia unul pentru altul şi pentru familia noastră.

Care este sfatul dumneavoastră pentru cineva care încearcă să-şi mențină credința că omul perfect este cu adevărat acolo?

Zelmyra: Al meu a fost chiar după colț! Niciodată nu este prea departe, așa că trebuie să îţi păstrezi credința. Atunci când îl vei întâlni, îţi vei da seama că el este.

Care a fost cel mai bun sfat pe care l-aţi primit pentru căsnicie?

Trebuie să existe respect, sprijin și comunicare între noi. Fii fidel, onest și autentic. Iubește-i pe ceilalți din toată inima ta.

Care sunt atributele cele mai importante ale unui soț bun?

Zelmyra: Să fie muncitor
și un bun furnizor. Perioada anilor 1920 a fost dură, dar Herbert voia întotdeauna ce este mai bun pentru noi. M-am căsătorit cu un om bun.

Care este cea mai frumoasă amintire de ziua Sfântului Valentin?

Zelmyra: De obicei, eu gătesc cina în fiecare zi. În acea zi, Herbert a ieșit de la muncă devreme și m-a surprins: ne-a pregătit cina. El este un foarte bun bucătar!

Herbert: I-am spus că eu o să pregătesc cina
și că putea să se relaxeze. Expresia feței ei și farfuria goală m-au făcut fericit.

Care este cea mai frumoasă amintire a căsniciei voastre?

Familia noastră: 5 copii, 10 nepoți, 9 strănepoți și 1 stră-strănepot.

Cu timpul, comunicarea devine mai uşoară? Cum vă mențineți răbdarea?

Copiii au crescut, de aceea acum putem să stăm de vorbă mai mult. Putem să ne bucurăm mai mult împreună de timpul nostru în pridvor sau în balansoarele noastre.

Cum ați făcut faţă perioadelor de timp când a trebuit să staţi despărţiţi?

Herbert: Am stat separați două luni când Zelmyra a fost în spital cu al cincilea copil al nostru. A fost momentul cel mai greu din viața mea. Mama Zelmyrei m-a ajutat cu casa și cu ceilalți copii, altfel mi-aș fi pierdut capul.

După o zi proastă a cuplului, care este lucrul cel mai important ce trebuie să şi-l amintească?

Să ne amintim că o căsnicie nu este un concurs și că nu trebuie să menținem un scor. Dumnezeu ne-a pus pe amândoi împreună în aceeași echipă pentru a câștiga.

A lupta este important?

Niciodată fizic! Este în regulă să nu fii de acord și să lupți pentru ceea ce este important cu adevărat. Dar trebuie să înveți să îndoi, nu să rupi!

Care este lucrul pe care îl aveți în comun și care le întrece pe toate celelalte?

Amândoi suntem creștini și credem în Dumnezeu. Căsnicia este un angajament în faţa Domnului. Ne rugăm Lui pentru noi şi ceilalți în fiecare zi.

Traducere: Diana Stroe
Preluare de pe Ştiri pentru viaţă

********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.