„Este important să susţii moral femeia” – Interviu cu psihologul Irina Vladislavovna despre consilierea în criza de sarcină

marți, 2 septembrie 2014

| | |

de Tatiana Serejkina, 25 iunie 2014, www.kolybel-ekb.ru

Consilierea înainte de avort este o nouă orientare a activității din maternitățile din Tiumeni, Rusia. În esență, acesta este un experiment, în timpul căruia apar, în mod inevitabil, şi alte probleme care necesită rezolvare și, posibil, căutarea unei alte forme de activitate. Despre ce fel de probleme este vorba, care sunt căile de înlăturare a lor, precum şi alte întrebări le-am dezbătut în discuția cu psihologul Centrului de ocrotire a mamei și copilului “Pokrov” (“Acoperământul”) IV Pohodina.

- Irina Vladislavovna, înainte de toate, aș vrea să vă întreb cum reușiți să faceţi faţă unui asemenea program încărcat de muncă? Cum vă descurcați ca în decurs de câteva ore să discutați cu femeile și să le explicați, să le convingeți, să le consiliați și, de fapt, cu fiecare femeie să trăiți situația ei personală? Totuși, aici la fiecare întâlnire are loc o luptă pentru viața copilului. Cu siguranţă, acest lucru este foarte greu pe plan emoțional?

- Întocmai. Este important ca psihologul să știe să nu se afunde emoțional în situația dată, deși acest lucru nu înseamnă să fii nepăsător. El trebuie să privească obiectiv care este, de fapt, situația, iar pentru aceasta trebuie să lupți tot timpul cu tine însuți.

- Adică, vă țineți departe?

- Trebuie să privim din exterior și, totodată, să le ajutăm pe femei să privească lucrurile din aceeaşi perspectivă. Activitatea psihologului tocmai în asta constă. Doar astfel poți ajuta femeile aflate în criza de sarcină să descopere calea de ieșire din această situație complicată. Dacă, de fiecare dată, psihologul se va afunda în problemele lor emoționale, problema nu se va rezolva. Da, ai putea vărsa împreună lacrimi cu ele, dar cine va analiza situația creată? Psihologul le este alături, dar rolul lui este da a le învaţă să-și conștientizeze sentimentele, de a le atrage atenţia asupra acţiunilor lor. Să le ajute să găsească problema reală.

- După câte știu, pe lângă consilierea pre-avort, mai intenţionaţi să dezvoltaţi și alte metode de lucru cu femeile? De unde a apărut această necesitate?

- Da, avem astfel de planuri. Atunci când am început activitatea de consiliere a femeilor aflate în criza de sarcină, a devenit clară necesitatea prelungiri consilierii şi după ce pacientele iau hotărârea de a păstra copilul. Şi aceasta pentru că femeile care au ales viața copilului, de cele mai multe ori, rămân cu problemele lor. De aceea, este necesar ca noi să fim alături de ele și în perioada sarcinii, învăţându-le să gândească pozitiv și să-și găsească echilibrul interior. Desigur, întâlnindu-te de două, trei ori, poţi dezbate o parte din probleme, dar este foarte puțin. Este necesară o muncă psihologică foarte serioasă cu gravidele, inclusiv sub forma unei instruiri a lor. Problema care o determină pe o femeie să ajungă la soluţia avortului are un caracter interior profund.

Rolul psihologului tocmai în aceasta constă: a le ajuta pe femei să vadă dincolo de suprafaţa lucrurilor, de factorii externi pe care ele le invoca ca motiv al avortului, cum ar fi lipsa unei case, divorţul sau lipsa bărbatului. Ele au nevoie să se schimbe mai întâi în interior, să-şi asume responsabilitatea. În această direcție le poate ajuta psihologul.

- Ați discutat deja ideile dumneavoastră cu conducerile maternităților?

- Da, am discutat deja pe această temă cu medicul principal și cu directorul și, din câte văd, ei mi-au venit în întâmpinare cu plăcere.

- Ce condiții sunt necesare pentru o astfel de activitate?

- Condiții sunt. Vor aloca un spațiu. Cel mai probabil, acesta va fi sala de conferințe, destul de spațioasă pentru a ne putea mișca, pentru a face exerciții, a socializa, a asculta muzică, a desena, adică tot ce este necesar pentru instruire; toate condițiile sunt întrunite.

- Cât de des revin femeile la dumneavoastră? Acelea dintre ele care revin sunt cele care ezită în a lua decizia de a păstra copilul?

- Revin din diferite motive. Iată, luna martie a fost o lună deosebită pentru mine. Am obținut rezultate bune: 11 sarcini păstrate pentru care femeile au venit de 2-3 ori. Mi-aduc aminte că o femeie mi-a spus: “Ce să fac? Să trăiesc de acum încolo lângă dumneavoastră? După discuția cu dumneavoastră mi se pare totul clar, dar nu durează decât o zi… .” Ea a venit de trei ori, iar apoi s-a înregistrat ca gravidă. Se pare că în martie au venit femei mai deschise discuțiilor. Cu ele mi-e mai ușor să lucrez. Astăzi, a venit o pereche tânără, care nici măcar nu concep să păstreze copilul, pentru ei acesta nefiind un copil, nefiind om. Situația nu este simplă. Mama este tânără, iar sarcina are deja patru luni. Este clar că dacă ea naște, toate greutățile cad pe soț. El a mai venit o dată. Am constatat o împotrivire puternică din partea lui. Vom face copil, dar nu acum. Vom face trei și chiar mai mulți, dar nu acum. Pe cei mai mulți îi auzi vorbind așa – nu acum, mai ales că mai avem un copil. În orice caz, consilierea îi poate ajuta ca pe viitor să nu mai ajungă în situații asemănătoare, învăţându-i că trebuie să trăiască mai responsabil în căsnicie, că trebuie să aibă o atitudine mai responsabilă față de sarcină. Consilierea contribuie la înțelegerea acestor lucruri.

- Mi se pare că un singur cuvânt “ucidere” ar trebui să-l trezească pe om, făcându-l ca nici măcar să nu mai cugete la avort.

- Da, acesta este lucrul cel mai cumplit. Când omul merge conștient să întrerupă sarcina, cu atât mai mult cu cât clienții noștri admit că aceasta este ucidere. Mai mult, uneori le pun o întrebare: imaginați-vă situația în care în viitorul apropiat legea va interzice avortul, ce veți face atunci? Din fericire, multe spun: dacă nu avem încotro, vom naște. Însă altele vorbesc deschis că vor suporta consecințele…

- Sunt femei, probabil majoritatea, care conștientizând ce au făcut suferă foarte mult, cad în depresie, nu pot să doarmă …

- Există o astfel de problemă, iar aceste femei au nevoie de ajutor. Nimeni nu are dreptul să le judece. Și susținerea nu constă în aceea că trebuie să le spui de fiecare dată că nu au înțeles nimic din tinerețea lor – toate acestea sunt scuze. Este vorba de cum va trăi ea în continuare cu aceasta, pentru că de trăit trebuie să trăiască. Ce poate ea să facă într-o asemenea situație? În parte, o astfel de situație este similară cu aceea în care, din vina unui om, moare altul. După aceea, acești oameni suferă într-atât încât nimic nu-i mai poate ajuta – nici pedeapsa cu bani sau cu închisoare. Cea mai cumplită pedeapsă pentru ele este cum să trăiască în continuare. În această situație este important ca oamenii să știe să trăiască… Acum chiar femeile scriu destul de mult despre chinurile lor. Dar, în orice caz, este bine că ele conștientizează și se căiesc, ceea ce înseamnă că nu s-au înrăit, că sunt capabile de iubire. Există, din păcate, femei care devin rele și mai dure după câteva avorturi… . Reabilitarea femeilor cu sindrom post avort este posibilă, aceasta fiind încă o direcție a muncii noastre în viitor. Dar acum este prea devreme să lansăm un astfel de proiect, deoarece acum trebuie să rezolvăm ceea ce am discutat deja – necesitatea continuării activității cu femeile care au hotărât să păstreze sarcina.

- Există opinia conform căreia hotărârea femeii de a face avort este influențată, în mare parte, de ceea ce o înconjoară.

- Știți, multe fete vin la noi numai pentru că mamele lor le îndeamnă să scape de copil.

Nu demult, a venit o femeie de 36 de ani cu 4 avorturi și fără copii. A venit de două ori la consiliere. Ea mi-a povestit cum mama ei a forțat-o să facă primul avort. Și astfel de cazuri sunt multe. Din fericire, fata a hotărât să nască.

- Se pare că apare și o altă problemă – presiunea părinților și trebuie făcut ceva și în această direcție.

- Nu poți rezolva toate problemele dintr-odată. Deși, noi discutăm și cu părinții. Repet încă o dată: dacă femeia începe să lucreze cu sine, asupra stării ei interioare, atunci și în familie au loc schimbări, uneori globale. Începe să se schimbe relația cu soțul, cu apropiații, cu copiii, se produc schimbări pozitive în carieră, la serviciu. Iar într-o familie fericită, avorturile nu au loc.

Traducere: Nicoleta Macovei
 Preluare de pe Știri pentru viață

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com


De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.