„Omenirea trebuie să facă o alegere morală conștientă, de care depinde întregul său viitor”

marți, 16 septembrie 2014

| | |

Natalia Iakunina, Președinta Comitetului Director al Campaniei naționale „Sanctitatea Maternității” din Rusia


Forumul internațional „Familia numeroasă și viitorul umanității” este un loc de întâlnire pentru oameni care gândesc similar, din întreaga lume. Ne-am adunat împreună pentru a păstra și îmbunătăți abilitățile familiei în lumea modernă.

Familia este parte integrantă din viața umană, atât pe plan personal cât și social. Așa cum istoria ne-o arată, este un fenomen sensibil și fragil. Astăzi, când demografii au demonstrat în mod convingător că lumea intră treptat într-un stadiu al nașterii unui număr mai mic de copii, problema centrală a familiei include însuși viitorul umanității.

Noi, rușii, adăugăm o importanță deosebită faptului că acest Forum are loc în Moscova, întrucât Rusia este una din țările care au suferit cele mai acute probleme demografice. În anii ‘90, rata mortalității a depășit rata nașterilor. Situația a reflectat evenimente dramatice din istoria țării noastre în secolul XX. Poporul nostru a trecut prin represiuni politice masive, printr-o revoluție, prin participarea la două războaie mondiale în care am avut pierderi uriașe. Cu toate aceste circumstanțe tragice, Rusia s-a conectat la trenduri globale precum industrializarea și urbanizarea intensive. Toți acești factori au rezultat într-o schimbare radicală a stilului de viață în recent încheiatul secol. Din păcate, aceasta a lovit dureros în Familie.

Un adevărat dezastru pentru Rusia modernă este numărul semnificativ de familii destrămate, de avorturi, de copii privați de dragostea și grija părintești. Problemele cu care ne-am confruntat până acum sunt o parte a situației la nivel global. Suntem conștienți de importanța eforturilor de protejare a familiei și că acestea trebuie dezvoltate și integrate la un nivel internațional.

Acum câțiva ani, Federația Rusă a început să ia măsuri decisive pentru sprijinirea familiei. A început cu introducerea capitalului de maternitate [1]. Anul trecut, pentru prima dată în istoria recentă a țării noastre, a existat creștere naturală a populației, când au fost mai multe nașteri decât decese. Acum, statul și societatea civilă țintesc la stabilirea condițiilor pentru continuarea acestei tendințe în viitor [2].

Problemele pe care familia le înfruntă astăzi trec dincolo de cele economice. Multe țări cu un nivel ridicat de trai au de asemenea dificultăți socio-demografice. În multe regiuni ale lumii, acolo unde este o rată ridicată a natalității și unde familiile numeroase sunt o normă și nu o excepție, situația este echilibrată în special prin menținerea stilurilor tradiționale de viață mai degrabă decât prin dezvoltarea infrastructurii sociale și de sănătate. Avem un țel comun – să găsim un mod de a potrivi o familie mare și puternică în realitățile contemporane și în ritmul vieții moderne. Se pare că suntem într-o nevoie acută de schimb de idei noi, de bune practici eficiente care să îi conecteze pe participanții (la Forum, n red.) din întreaga lume.

Familia, bazată pe uniunea naturală între un bărbat și o femeie, este leagănul civilizației umane. Perpetuarea naturală a rasei umane nu este singurul scop care depinde de familie. Un alt scop este modelul de familie unde persoana, mulțumită eforturilor părinților săi, crește și se formează ca personalitate cu spirit și cu talente unice. Așadar ar fi dificil să prezicem umanității și dezvoltării vreun viitor, dacă familia suferă vătămări dureroase.

Din păcate, suntem martorii apariției unor încercări de a redefini rolul și importanța familiei. Astfel de tentative sunt manipulări iresponsabile ale celor mai profunde părți ale naturii umane. Ideologia și politicile anti-familie au crescut și au devenit mai puternice în lume.

Orice manifestare a unui sistem de acțiune este bazată în primul rând pe un mod specific de a gândi. Dar un mod de a gândi, la rândul său, este determinat mai întâi de un aparat conceptual pe care se bazează. Situația de acum este caracterizată prin conceptul înlocuirii graduale a noțiunii de familie.

Definiția a ceea ce este o familie, care a supraviețuit prin milenii, a devenit neclară, ceea ce a permis anumite practici legale și politici publice adverse. Cel mai evident exemplu: în unele țări occidentale, familia tradițională, percepută ca uniunea dintre un bărbat și o femeie, bazată pe dragostea și grija reciproce, pe nașterea și creșterea de copii, a devenit egală în statut social și legal unei „uniuni” sau „căsătorii” între persoane de același sex. Progresul în tehnologiile biomedicale – în particular, maternitatea prin surogație – permite acum oamenilor angajați în uniuni unisex să aibă propriii lor copii (inexact, aceștia nu sunt copiii lor genetici ci sunt copii fabricați cu genetic material de împrumut, pe „comandă specială” pentru homosexuali, n. red).

În țările europene există incidente frecvente în care oficiali sau departamente guvernamentale relevante sunt subiectul unor sancțiuni au pur și simplu își pierd locurile de muncă pentru că refuză să oficieze „căsătorii” între persoane de același sex sau adopții în folosul acestor cupluri, pe criterii morale și religioase. Vedem un aparat de stat și administrativ a cărui influență a devenit instrument pentru implementarea ideologiei anti-familie. Desigur, aceasta naște îngrijorări.

Este clar că încercările de a promova o ideologie contrară viziunii tradiționale asupra familiei aduce disonanță morală și pavează drumul conflictului și excluziunii reciproce între membrii societății.

Pentru unele țări, este evident că societatea are poziții mult mai conservatoare cu privire la familie în comparație cu autoritățile guvernamentale (vezi recentele proteste de masă din Franța contra legalizării „căsătoriei” unisex). In unele țări, opinia publică este deja destul de „liberală”. Astfel, conform studiului World Family Map din 2013, în Suedia doar 47% din adulți sunt de acord că, pentru a fi fericit, un copil trebuie să crească într-o familie cu o mamă și un tată.

De aceea este mai important acum ca niciodată să furnizăm protecție comprehensivă pentru familie și să identificăm abordări inovative ale politicilor familiale, pentru ca toate resursele statului și ale societății să fie îndreptate spre un sistem de sprijin al familiei care să afecteze pozitiv condițiile sociale, economice, psihologice, culturale și informaționale de existență ale acesteia.

Unul din cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei ruse, Filaret, scria „relația între viața de familie și viața socială este într-un fel aceea dintre o rădăcină și un copac”. Aceste cuvinte au fost scrise cu mult înainte de provocările din timpurile noastre.

O imagine perfectă pe care să ne-o proiectăm este aceea a unei societăți care îmbrățișează în întregul său înțelegerea familiei ca cea mai înaltă valoare, prioritară tuturor celorlalte instituții sociale, în care se îndeplinesc toate condițiile pentru ca părinții să poată lucra fără să fie absenți din viața copiilor lor, în care mamele (mai ales în familiile numeroase) primesc nu doar indemnizații ci un salariu întreg, asigurări sociale și un întreg sistem de beneficii și alte condiții este construit în jurul familiei.

Comparat cu actuala stare de lucruri, imaginea pare utopică. Dar trebuie întotdeauna să începem cu o primă mișcare. Și trebuie să pornim de la o gândire orientată spre societate, spre familie. Când fiecare din noi vom fi, în viața de zi cu zi mai atenți cu părinții și copiii, lumea va fi transformată într-o mare măsură.

Problema familiei are o însemnătate decisivă pentru lumea modernă. Ea aduce un orizont mult mai larg de valori și semnificații. Toți, mai devreme sau mai târziu, își pun întrebări despre cum să-și construiască un viitor și ce sunt dispuși să facă pentru binele copiilor lor?

Civilizația modernă a devenit tot mai egocentrică, ceea ce în sine ne conduce pe un drum fără ieșire. Crearea unei familii și creșterea copiilor cere abilități de autocontrol al propriilor interese în numele celor apropiați, cere sacrificiu lipsit de egoism. Această atitudine, din păcate, este în evidentă disonanță cu acele valori trâmbițate de cultura și media moderne. Spunând că familiile cu copii sunt viitorul umanității ajungem inevitabil la faptul că, la actualul stadiu de dezvoltare, umanitatea are nevoie să facă o alegere morală conștientă , de care depinde însăși viitorul său. Dacă facem această alegere, secolul XXI va deschide o eră a familiei. (traducere, adaptare și note redacția CV)

Notele redacției:

* „capitalul de maternitate” este un fond special constituit de statul rus în anul 2007 pentru sprijinirea natalității și maternității. Fondul este acordat mamelor începând cu nașterea celui de-al doilea copil, pentru fiecare copil în parte. Cuantumul capitalului de maternitate era în 2012 echivalentul a 11.000 USD. Banii pot fi folosiți exclusiv pentru următoarele scopuri: construirea, cumpărarea sau plata ratelor de credit pentru o locuință; educația copilului; pensia mamei, în cazul fondurilor de pensie cumulative. Conform informațiilor furnizate de fondul de pensii publice, până la finalul anului 2012 circa 2 milioane de familii beneficiaseră deja de acest capital. Strategia a dat roade: Rusia și-a oprit declinul demografic, populația fiind din 2013 în creștere naturală (excluzând imigrația, care contribuie și ea) după 22 de ani de scădere continuă, iar familia cu minim 3 copii pare să devină un standard sau un model promovat de mass media și de politicile autorităților publice.

** asumându-ne riscul unor neplăceri în aceste vremuri în care motoarele mașinii de propagandă și război psihologic sunt turate la maxim, apreciem că măsurile și politicile publice implementate în ultimii ani de autoritățile Federației Ruse în domeniul protecției și propășirii familiei sunt pozitive și ar putea fi preluate și de România.