Așa arată iertarea

joi, 11 septembrie 2014

| | |

de Tamara Rajakariar,  Mercator
Într-o lume în care răzbunarea este acceptată drept normă, era de aşteptat ca iertarea să nu iasă în evidenţă. Însă, aceste fotografii din Rwanda, având ca temă reconcilierea, sunt suficiente pentru a ne aminti cât de importantă este în viaţă iertarea, de la nivel personal, la cel național.

Cu două decenii în urmă, aproape un milion de ruandezi au fost uciși în timpul genocidului național. În urmă cu câteva luni, fotograful Pieter Hugo a vizitat sudul Rwandei pentru a realiza o serie de fotografii, fiecare oferind imaginea victimei alături de agresorul pe care aceasta l-a iertat. Aceşti ruandezi iau parte la efortul național de promovare a reconcilierii, unde grupuri de hutu și tutsi sunt consiliate pe parcursul a câteva luni de zile, până în momentul în care făptuitorul îşi cere iertare. Acesta este un proiect atât de frumos și important, iar pe termen lung se va dovedi mai benefic decât orice alte despăgubiri care s-ar putea oferi vreodată. Poveștile variază, dar în fiecare caz iertarea nu se obţine cu uşurinţă.

Fotografia prezintă o femeie cu mâna pe umărul bărbatului care i-a ucis tatăl și pe cei trei frați ai ei. Alții s-au fotografiat împreună cu cei care au participat la distrugerea caselor lor.

De ce au ales să ierte? Pentru că ura nu-i poate aduce înapoi pe cei pierduţi şi numai prin recâştigarea unei păci interioare, prin unirea conaționalilor care au fost stârniţi unii împotriva celorlalţi, viața îşi poate continua cursul, ajutând la construirea unui viitor comun. Priviţi aceste imagini. Putem învăța atât de mult de la aceşti oameni care, după ce au pierdut aproape totul, încă mai pot găsi puterea de a ierta.

Traducere:  Elena Jurcă
Preluare de pe Știri pentru viață

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.