Interviu cu Alexey Komov, Director de Programe Internaţionale la Fundaţia Sf. Vasile cel Mare / Forumul Internaţional „Familii numeroase şi viitorul umanităţii”

vineri, 26 septembrie 2014

| | |

de Ştefana Totorcea 

Cum v-a venit ideea organizării acestui forum?

Acum patru ani, m-am gândit că trebuie să existe oameni buni, pro-familie, şi în Occident, aşa că am mers în SUA, la Colorado Springs, la întâlnirea Comitetului Executiv al Congresului Mondial al Familiilor, o platformă mondială care uneşte sute de organizaţii din 80 de ţări ale lumii şi îşi propune să apere familia naturală.
Le-am propus să organizăm un eveniment la Moscova. Ne-a luat patru ani. Între timp am organizat Summitul Demografic „Viitorul Umanităţii”, în iunie 2011, tot la Moscova, şi am pregătit în paralel acest eveniment.

Suntem foarte fericiţi că s-a întâmplat la un nivel atât de înalt. Suntem acum în Catedrala „Hristos Mântuitorul”, cea mai mare din Rusia, care a fost distrusă în timpul comunismului şi reconstruită mai bine şi dotată cu o sală de conferinţe foarte frumoasă. Avem aici 1.500 de invitaţi. Ieri am avut o întâlnire la Kremlin, iar seara a avut loc un concert în piaţa istorică a Kremlinului. Cred că un astfel de eveniment se întâmplă doar o dată la zece ani şi suntem foarte fericiţi că se demonstrează astfel că valorile familiei sunt sprijinite de Rusia. Din nefericire, în ţările occidentale, aceste valori au început să  piardă teren în faţa atacurilor ideologice.

În festivalul şi serbările din prima zi s-au implicat o mulţime de familii din toată Rusia. Cum aţi reuşit să le mobilizaţi?

Avem două mari fundaţii în Rusia, care au organizat aceste frumos eveniment: Fundaţia „Sfântul Apostol Andrei Întâiul-Chemat”, programul „Sfinţenia Maternităţii” şi Fundaţia „Sfântul Vasile cel Mare”. Acestea sunt principalele organizaţii care apără valorile familiei în Rusia. A fost nevoie de multă muncă de organizare. Prin acest program pan-rusesc, introdus în toată Rusia, avem contacte de la familii numeroase din diverse oraşe. Am organizat astfel festivalul familiilor numeroase, care a avut loc ieri, şi sprijinim cât de mult putem familiile numeroase. Vrem să avem familii puternice, astfel încât viitorul societăţii noastre să fie stabil şi bun.

Ce mesaj aveţi pentru familiile din România?

Mesajul meu către familiile din România este că noi, mai ales cei din ţările ortodoxe, care avem o cultură asemănătoare, ar trebui să fim lideri mondiali în protejarea familiei şi a valorilor acesteia. Pentru că regiunea noastră, Europa de Est, a trăit o combinaţie de factori unici în istorie. În primul rând, am fost protejaţi – poate că a fost bine, poate că a fost rău – de revoluţia sexuală a anilor 1960 şi de revoluţia drogurilor. A fost ceva providenţial, cu toate că s-au întâmplat multe lucruri rele în comunism. Dar Dumnezeu are planuri nebănuite.

De aceea, Europa de Est e văzută acum ca principala speranţă a civilizaţiei Europene.

Vedem acum că tot mai multe ţări, mai ales din această regiune, introduc în Constituţiile lor definirea noţiunii de căsătorie ca uniune între un bărbat şi o femeie. Aceasta se întâmplă mai ales în ţările din jur, care au trăit în comunism. În special acestea au un sentiment clar şi o înţelegere când li se impun anumite ideologii. Imediat aceste ţări şi populaţia lor detectează anumite ideologii care le sunt impuse. Aşa se întâmplă chiar în acest moment. Regiunea noastră este gata să respingă ideologiile contra familiei, spre deosebire de ţările occidentale, de Statele Unite, care nu au această imunitate. Dar noi avem o tradiţie creştină ortodoxă puternică. Această combinaţie de factori ne situează într-o poziţie foarte bună ca ţări care apără familia. Le urez succes familiilor româneşti. Doamne miluieşte! (n.ed. – în română în original)

Am văzut aici mulţi invitaţi, lideri religioşi, persoane din administraţie, oficiali din guvern. Cum i-aţi adus pe toţi laolaltă şi cum se poziţionează funcţionarii publici faţă de aceste politici pro-familie?

În ultimii ani am avut multe schimbări pozitive în Rusia, cu accent pe politicile familiale şi demografice. Membrii guvernului şi autorităţile sprijină tot mai mult aceste politici, chiar dacă uneori este mai greu. Nu toate autorităţile sunt foarte flexibile – există un anumit sprijin, dar şi o anumită… să nu-i spunem rezistenţă, ci o tendinţă de a face lucrurile mai încet. Avem semnale pozitive, dar nu ar trebui să idealizăm situaţia.


Aş vrea să mai spun că am avut aici vorbitori reprezentanţi ai unor tradiţii religioase importante din Rusia, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Mitropolitul Ilarion Alfeyev, şeful relaţiilor externe al Bisericii, pe Dimitry Smirnov, şeful Comisiei pentru Familie al Bisericii, dar au fost mesaje şi de la liderii musulmani, şi de la liderii comunităţii evreieşti, formându-se astfel o platformă comună, care uneşte oameni de diverse religii din întreaga lume: americani, britanici. E o platformă care ne face să fim deasupra oricăror diferende politice şi geopolitice.