Superputerile secrete ale mamelor. Noi dovezi despre legăturile extraordinare dintre mame și copiii lor

luni, 1 septembrie 2014

| | |

de dr. Eva Ritvo, Psychology Today

Desigur, taţii, mătuşile, fraţii, bunicii, părinții vitregi și alţii pot fi extrem de importanţi pentru copii, dar există ceva special în legătură cu mamele, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat rolul important al acestora.

În timp ce copiii sunt cu adevărat capabili să formeze multiple legături, este de mult timp ştiut că legătura cu mama are o importanță primordială. Carl Jung a scris că primul arhetip pe care ni-l construim în creierul nostru este cel al mamele noastre, ceea ce înseamnă că înainte de a exista chiar sinele, există “mama”. De fapt, aproape fiecare cultură cunoscută are un cuvânt informal pentru mama: ma, mom, mommy, mama. Aceasta este o urmare a alăptării. Pe măsură ce copilul trage aer în piept în timpul alăptării, mamamamama este sunetul care iese. Aceasta reprezintă o conexiune cât se poate de primară.

O altă legătură primară cu mamele noastre se realizează prin intermediul mirosului. Într-un studiu, mai mult de 90 % dintre mame au fost capabile să-şi identifice copiii prin miros, după doar 10 minute petrecute cu ei. După o oră, procentajul a crescut la 100%. Şi copilul recunoaște mirosul mamei lui. Un alt studiu a arătat că, în timp ce copiii au mirosit laptele mamei lor, și nu al alteia, au devenit calmi și au suportat mai bine durerea. Unii oameni de știință cred că originea sărutului vine de la faptul că se formează feromoni la baza nărilor – dar cine are nevoie de un motiv anume pentru a săruta un copil?

Alăptarea eliberează o cantitate enormă de oxitocină (hormonul dragostei), unul dintre cei mai importanți hormoni din organism, acesta determinând efectiv ca o mamă să fie atrasă de copilul ei, iar copilul să fie atras de mama lui. Și mângâierea, masajul şi joaca cu copilul produc aceleași valuri mari de oxitocină. Chiar și simplul gest al mamei de a privi în ochii copilului ei va stimula atât nivelul ei de oxitocină, cât şi pe cel al copilului.

Un studiu condus de dr. Pilyoung Kim, de la National Institute of Mental Health, a constatat că volumul de materie cenușie al mamelor a crescut cu o cantitate mică, dar semnificativă, în diferite zone ale creierului, cu doar câteva luni înainte de a naşte. Zonele din creier care s-au dezvoltat sunt cele legate de motivație și de comportament. Aceasta este o dovadă extraordinară a modului în care mama se pregăteşte pentru marea responsabilitate de a îngriji un nou-născut fragil. Creierul se adaptează astfel încât grija față de propriul copil devine ceva “natural”. În cadrul studiului, mamele care au fost cele mai emoţionate când și-au văzut copiii au arătat și cea mai mare dezvoltare a creierului. Acest studiu revoluţionar, dovedește faptul că adulţii au un creier neuroplastic – şi confirmă zicala care spune că dragostea te schimbă. Știm acum că agentul remarcabil din spatele acestei schimbări este oxitocina

Nu doar creierul mamelor primeşte un impuls. Copiii ai căror mame i-au alăptat cu succes în pruncie au creierul cu un hipocampus mai mare – structură a creierului legată de învăţare, memorie şi orientare în spaţiu.

Acest studiu demonstrează importanța interacţiunii dintre copil și îngrijitorul său primar, care de obicei este mama. Legătura mamă-copil este cu siguranță cel mai puternic pilon în dezvoltarea copiilor, influenţându-le astfel viaţa de adult. Profunzimea și calitatea dragostei mamei are un impact major asupra stării de bine a adultului.

Traducere de Dana Stavovei
 Preluare de pe Știri pentru viață

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.