Scrisoarea de mulţumire a unei femei africane adresată lui Meriam Ibrahim

luni, 28 iulie 2014

| | |



Scrisoarea de mulţumire a unei femei africane adresată lui Meriam Ibrahim

Vestea extraordinară a sosirii lui Meriam Ibrahim în Italia m-a umplut de bucurie şi entuziasm.

Imaginile cu această graţioasă şi superbă femeie africană, cu copilul în braţe, ieşind din avion, au fost o privelişte de neratat, mai ales după durerea indescriptibilă şi suferinţa pe care le-a îndurat în închisoarea sudaneză.

De aceea, m-am gândit să îmi aştern ideile şi gândurile într-o scrisoare simplă de mulţumire pentru această neînfrântă fiică a Africii, a cărei libertate este sărbătorită de întreaga lume.

În numele tuturor femeilor africane, îţi mulţumesc, Meriam Ibrahim, pentru că ai arătat lumii curajul neclintit ascuns în miezul adevăratei feminităţi. Spun asta, pentru că durerile şi persecuţia pe care le-ai îndurat au fost indisolubil legate de feminitatea ta. Şi astfel, triumful tău a fost cea mai puternică mărturie pentru viaţă, pentru maternitate, căsătorie, iubire şi credinţă.

Eşti cu adevărat o întrupare a credinţei şi virtuţii, un real simbol de putere şi rezistenţă. După umila mea părere, eşti o femeie de caracter, iar povestea ta îmi umple inima de curaj. Îmi dă îndrăzneală pentru a-mi continua vocaţia de apărare a culturii noastre africane a vieţii, căsătoriei, maternităţii, credinţei şi familiei, oricât de greu, de ruşinos şi chiar dureros ar deveni aceasta pentru mine.

Pentru că, în ciuda persecuţiilor intense, ai refuzat să-ţi renegi credinţa creştină. În faţa ameninţărilor extremiştilor, ai stat ca martor şi mărturisitor. În ciuda suferinţei din închisoare, nu ţi-ai renegat soţul şi nu ţi-ai denunţat căsnicia. Încătuşată în lanţuri grele, ai găsit puterea de a le sfida prin puterea vieţii, când ţi-ai născut copilul. În ciuda certitudinii că vei fi condamnată la moarte, ai avut puterea de a-ţi hrăni bebeluşul scump.

Incontestabilul tău exemplu a dat mărturie în faţa întregii lumi despre puterea unei tinere africane care, în cele mai rele circumstanţe, a devenit în mod eroic o întrupare a virtuţilor credinţei, căsătoriei şi maternităţii. Chinurile indescriptibile prin care ai trecut în ultimele luni au reprezentat cea mai vibrantă rază lumină care a străbătut norii negri, contrazicând lumea modernă, care ne spune că credinţa nu are nicio valoare, că libertatea religioasă nu e chiar atât de importantă, că o căsătorie înseamnă orice vrem noi să însemne, că maternitatea nu e decât o alegere pe care o facem în cele mai favorabile condiţii, că ar trebui să ne naştem copiii numai în cele mai convenabile momente.

Tu, sora mea africană, ţi-ai atras criticile feministelor radicale contemporane, care reneagă şi defăimează toate virtuţile pe care le întruchipezi.

Ai primit în trupul tău semnele şi rănile unei autentice creştine, mame şi martire, iar prin aceasta ne-ai arătat ce înseamnă să fii o inspiraţie pentru emanciparea femeii. Şi sunt bucuroasă că ai dovedit că acest concept nu este deloc aşa cum îl descriu radicalii şi ideologii occidentali. Aceştia tot încearcă să ne spună că femeile africane, dacă vor să se emancipeze, trebuie să adopte „eliberarea sexuală”, egoismul, individualismul şi autonomia feroce. Dar tu, Meriam, prin propriul exemplu, ne-ai învăţat că femeia africană emancipată este cea liberă să trăiască şi să-şi practice credinţa, să-şi iubească soţul şi să-şi apere copiii (născuţi şi nenăscuţi). Femeia emancipată este femeia credincioasă şi familistă. Acesta este adevărul care trebuie propovăduit în întreaga Africă.

Acum lumea te priveşte cum respiri aerul proaspăt al libertăţii şi faci primul popas nu la Casa Albă, ci la Casa Sfintei Marta (Casa Santa Marta), care este şi casa Sfântului Părinte Papa Francisc. În locul strângerii de mână prezidenţiale la care mulţi ar fi visat mai presus de orice, tu ai ales strângerea de mână papală. Şi, în locul unei primiri politice, ai preferat binecuvântarea apostolică pentru tine şi familia ta. Ai ales papa în loc de POTUS (n.red. – acronimul pentru preşedinţia americană)!

Eşti o femeie cu o adâncă înţelepciune şi putere, iar Africa te înalţă, te laudă şi te celebrează.

Ne bucurăm împreună cu tine şi pentru tine. Ne bucurăm că, în fine, eşti liberă. Şi, cu această bucurie, mă rog ca mai multe femei (din Africa şi din toate colţurile lumii) să reflecteze profund cu privire la experienţa ta şi să-ţi urmeze exemplul.

Mă rog ca femeile credincioase să se ridice şi să dea curajoasă mărturie, dispuse să meargă până la martiriu.

Mă rog ca femeile gravide să aleagă cu orice preţ viaţa pentru bebeluşii lor.

Mă rog pentru soţii şi mame, ca să rămână credincioase jurămintelor şi vocaţiei lor.

Mă rog ca, dincolo de bucuria la care participă întraga lume, să fim şi noi înzestraţi măcar cu o părticică din virtutea eroică a autenticului feminism de care a dat dovadă Meriam Ibrahim: un feminism purificat în creuzetul incandescent al persecuţiei religioase.

Text reprodus de Mercator prin amabilitatea autoarei