Românii din Ucraina protestează împotriva mobilizării forțate

duminică, 27 iulie 2014

| | |



Locuitorii mai multor sate românești din nordul Bucovinei, Ucraina, au ieșit în stradă și au blocat câteva drumuri publice. Ei sunt nemulțumiți de faptul că sunt forțați să lupte într-un război care este de fapt etnic, între ucraineni și ruși. Sute de bărbați din fiecare sat, între 18 și 60 de ani, au fost chemați în armată – „nu în armată, ci la război” după cum spun românii, căci cei chemați sunt trimiși direct pe front. În acest timp, bărbații ucraineni din zona apropiată conflictului sunt declarați refugiați și nu sunt chemați în armată.

În plus, condițiile de pe front sunt departe de ceea ce ar presupune o armată, lipsind de la mâncare până la veste antiglonț. Între cei care au primit ordin de mobilizare sunt și femei care au studii medicale.

Locuitorii din Ostrița au blocat autostrada Cernăuți – Kiev, locuitorii din Voloca au blocat autostrada Cernăuți – Suceava.

Iată relatarea portalului de știri bucpress.eu:
Dangătul clopotului din sfintele lăcașe care a răsunat în această dimineață în unele localități românești din raionul Herța, a fost ca un semn de deșteptare și de îndemn de a se împotrivi chemărilor de a trimite feciorii satelor Bucovinei să moară în regiunile Donețk și Lugansk.

În fiecare localitate din acest ținut oamenii au ieșit în stradă. Au început locuitorii comunei Horbova, urmați de cei din satele Banceni, Godinești, Buda-Mică, Buda-Mare, Pasat, Mogoșești, Mihoreni, Țureni și alte localități. Oamenii vor să trăiască în liniște și pace. Nu vor ca feciorii lor, să fie duși la război, iar tinerii din Estul Ucrainei să fie considerați ca refugiați, odihnindu-se în regiunea Cernăuți, și-n alte zone din vestul țării... „Este un neadevăr, de ce tinerii români trebuie să moară în Donbas, pe când bărbați tineri din est se odihnesc în ținutul nostru, fiind refugiați”, scandau locuitorii Ținutului Herța.

Șeful Administrației Raionale de Stat Herța, domnul Viorel Iastremschi a declarat că speră în găsirea unei soluții pașnice, fără mobilizare obligatorie. Speranțele și promisiunile conducerii raionale, dar mai ales a comisarilor militari, nu au fost suficiente pentru calmarea situației.

„Aici vom sta zi și noapte, în mijlocul drumului și nu vom permite nimănui să ne ia copiii de acasă și să-i ducă la război”, spunea doamna Gherman din satul Horbova.

Sursă:  bucpress.eu



 

În Lehăceni (Priprutia), din raionul Noua Suliţă, a fost dat foc ordinelor de mobilizare chiar în mijlocul străzii. „Noi vrem pace, război nu ne trebuie. În Ucraina trebuie să fie pace. Nu avem nevoie să ne plece copii la război să moară. Toţi care merg acolo mor, nimeni nu se întoarce”.