Vă iubiţi copiii sau vi-i răsfăţaţi? / Sfaturi pentru părinţi

joi, 12 iunie 2014

| | |



de Tamara Rajakariar, Mercator.net

Sunt nişte lucruri destul de evidente legate de creşterea copiilor, pe care toată lumea le cunoaşte: nu scăpa bebeluşul din braţe, nu-i da copilului băuturi răcoritoare în loc de lapte, asigură-te că ai introdus ceva legume în dieta lor. Dar sunt, de asemenea, şi lucrurile mai puţin evidente pe care mulţi părinţi le omit. Unul dintre ele ar fi trecerea graniţei de la a avea grijă de copilul tăula a-l răsfăţa la nesfârşit.

Aşa cum apărea într-un articol recent al revistei Times „cele mai bune intenţii pot crea câteodată obiceiuri rele de parenting care sunt greu de schimbat“. Uitându-mă la proprii şi uimitorii mei părinţi, cât şi la alte cupluri pe care le cunosc, văd cât este de uşor să acţionezi pentru confortul imediat al copilului tău, în loc să acţionezi într-un mod din care el să beneficieze în viitor. Iată câteva sfaturi pentru a construi personalitatea copilului tău, în loc să–l transformi într-un mare bleg (care ar trebui să se lupte în această mare, şi câteodată, rea lume).

Nu-i cocoloşiţi

Când sunt bebeluşi, faceţi totul pentru ei. De ce? Pentru că nu pot face ei singuri. Dar, pe măsură ce cresc, pot – aşa că lăsaţi-i. Lăsaţi–i să aibă grijă de ei şi să-şi formeze obiceiuri bune în lucruri mărunte: să-şi facă patul imediat cum se trezesc, să-şi facă curăţenie în cameră, să-şi organizeze prânzul pentru şcoală, să ajute la curăţenie. În familia mea şi noi am început să avem grijă de rufele noastre fiind adolescenţi. E posibil ca lucruri de genul acesta să fi fost enervante la acel moment, dar acum sunt recunoscătoare că fac parte din viaţă şi nu trebuie să învăţ să le fac la o vârstă mai mare.

Daţi-le responsabilităţi

Câteodată este mai uşor să faceţi voi lucrurile decât să le încredinţaţi copiilor, dar asta nu e ca şi cum îi antrenaţi să fie responsabili şi independenţi. Asta ar putea însemna să îi încurajaţi să pregătească cina o seară pe săptămână, să-şi ia un part–time job, în loc să plătiţi voi pentru tot, şi să primească telefoane mobile bonus când pot plăti singuri pentru ele.

Mai puţin este mai mult

Editorialista Abigail Van Buren a spus: „dacă vrei să-ţi vezi bine copiii, petrece-ţi de două ori mai mult timp cu ei şi cheltuie de două ori mai puţini bani”. Unii părinţi interpretează că parentingul însemna să le dai copiilor tot ceea ce ei îşi doresc – telefoane, iPad-uri, iPod-uri, laptop-uri, sisteme de divertisment…dar aceasta este o reţetă clară a dezastrului. Lucrurile nu vor satisface niciodată şi excesul vă va lăsa cu copii insensibili, egoişti şi obişnuiţi să se facă cum vor ei.

Încurajaţi obiceiuri pentru un stil de viaţă sănătos

Am o tendinţă nativă către leneveală. Crescând, am fost o fană înrăită al somnului. Părinţii mei nu erau încântaţi de asta şi, nelăsându-mă să cad pradă acestei tendinţe, acesta nu s-a dezvoltat niciodată într-un obicei. Alte obiceiuri care duc la un stil de viaţă de evitat ar putea fi statul în faţa televizorului, internetului sau a jucatul la Play Station toată ziua, mănâncatul oricând au chef (probabil din plictiseală) şi să nu aibă idee ce se întâmplă în viaţa celorlalţi din jur.

Cred că, atunci când încercăm să punem în practică aceste lucruri, cea mai importantă problemă cu care ne confruntăm este să facem persoana iubită să facă ceea ce nu are chef în respectivul moment.Totuşi, atâta timp cât părinţii sunt preocupaţi de binele pe termen lung al copiilor lor decât de satisfacerea pe termen scurt, nu există niciun motiv de ce nu am creşte copii cu un caracter bine format.

Traducere: Andreea Rusanovschi
Preluare de pe Ştiri pentru viaţă

********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com sau redactievremuri@gmail.com