Scandal în Olanda: ONU cere eliminarea unui personaj tradiţional considerându-l „stereotip rasist”

sâmbătă, 2 noiembrie 2013

| | |ONU a provocat un scandal în Olanda prin deschiderea unei anchete care să determine dacă „de zwarte Piet” („Pete cel negru”), un personaj tradițional din folclorul olandez, ce îl însoțește pe Moş Nicolae, este un „stereotip rasist”.

În fiecare 5 decembrie, Sinterklaas, Moș Nicolae olandez, care este de culoare albă, aduce cadouri copiilor. El este ajutat de servitori neastâmpăraţi îmbrăcați în costume de paj, cu feţele colorate în negru şi cu peruci creţe.

Înalta Comisie a ONU pentru drepturile omului a trimis o scrisoare oficială guvernului olandez în care îşi exprimă îngrijorarea față de această tradiție, acuzând autoritățile de faptul că nu au reacţionat la plângerile de discriminare rasială.

„Unele practici, care fac parte din patrimoniul cultural, pot încălca drepturile omului”, se arată în scrisoare.

Acestă nouă manifestare a corectitudinii politice în stil ONU a provocat uimire, neîncredere și furie în rândul olandezilor. O petiţie a fost deschisă pentru a fi semnată pe internet, primit deja mai mult de 1 milion de „like”, într-o singură zi, pe site-ul Facebook.

Nu e rău pentru o țară cu 16 milioane de locuitori, nu-i aşa?

Sursă: turtlebayandbeyound


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com