Ce aţi fi dispuşi să faceţi pentru a avea o căsnicie fericită? Aţi renunţa la a face sex înainte de căsătorie?

marți, 9 decembrie 2014

| | |

foto: www.freedigitalphotos.net


Înainte de a protesta vehement, vă rugăm să citiţi mai departe şi restul articolului.

A aştepta până la căsătorie să îţi începi viaţa sexuală poate părea o simplă afirmaţie de pe vremea bunicilor sau chiar o glumă foarte bună. Deși, dacă erau tineri prin anii `60, e posibil ca același lucru să îl fi zis și ei. Iar dacă bunicii bunicilor trăiau în București prin anii ’20, tot cam așa e posibil să fi considerat.

Din moment ce un număr considerabil de tineri încep să facă sex înainte de 18 ani, cine ar mai crede în aşa ceva? Şi până la urmă, de ce să crezi? De ce să nu îţi începi viaţa sexuală atunci când îţi doreşti şi cu cine îţi doreşti? E vorba de trupul tău, de alegerea ta.

Da, fiecare este liber să facă ce vrea cu trupul său. Aşa cum fiecare este liber să mănânce oricâte dulciuri vrea, să fumeze oricât de mult vrea, poate să şi facă sex aşa cum vrea. Şi, totuşi, suntem atenţi la sănătatea noastră. E drept, unii mai mult, alţii mai puţin, dar cu toţii suntem de acord cu ceea ce spun specialiștii pe baza studiilor: zahărul, grăsimea şi sarea în exces dăunează sănătăţii, iar nicotina e periculoasă în orice cantitate și cu cât e mai multă, cu atât e mai periculoasă.

Strict științific: „Pentru a vă creşte şansele de a avea o căsnicie mai bună, aşteptaţi până la căsătorie începerea vieţii sexuale.”

Atenţie, nu am citat-o pe stră-stră-stră-bunica, ci este vorba despre rezultatul studiilor de mai jos și al altora pe care vă lăsăm să le căutați pentru a vedea cât de multe sunt.

Kahn and London, 1991

Datele provenite de la National Survey of Family Growth indică faptul că „femeile care sunt active sexual înainte de căsătorie se confruntă cu un risc considerabil mai ridicat de dezmembrare a familiei în comparaţie cu cele care au fost mirese virgine.”

Sursă: Joan R. Kahn and Kathryn A. London, “Premarital Sex and the Risk of Divorce,” Journal of Marriage and the Family, 53 (1991): p 845-855
Laumann, Gagnon, Michael and Michaels, 1994

National Health and Social Life Survey este un studiu de amploare, realizat de Universitatea din Chicago, fiind primul studiu complet despre comportamentul sexual în America. Acesta a constatat o legătură marcantă între sexul premarital și riscul crescut de divorț. Autorii explică:

„În cazul ambelor sexe, constatăm că cei care şi-au păstrat virginitatea au primele căsătorii în mod considerabil mult mai stabile”, confirmând totodată şi rezultatele raportate de Kahn şi London: „cei care nu şi-au început viaţa sexuală până la căsătorie se confruntă cu rate mult mai mici de separare sau divorţ”.

În plus, „În cazul celor care nu mai sunt virgini la căsătorie, probabilitatea ca aceştia să fie necredincioşi pe parcursul căsătoriei este mult mai mare decât în cazul celor căsătoriţi virgini.”

Sursă: Edward O. Laumann et al., The Social Organization of Sexuality: Sexual Practices in the United States, Chicago: University of Chicago Press, 1994, p. 503-505)

Heaton, 2002

Într-un studiu care analizează factorii care afectează stabilitatea căsătoriilor, sociologul Tim Heaton a examinat cum experiența sexuală premaritală, copiii concepuţi înaintea căsătoriei, coabitarea și căsătoria cu cineva de o altă credință religioasă au fost toate asociate cu un risc mai mare de divorț. Heaton explică: „rata de destrămare a căsniciilor este substanțial mai mare în rândul celor care inițiază activitatea sexuala înainte de căsătorie.”

Sursă: Tim B. Heaton, “Factors Contributing to Increasing Marital Stability in the United States,Journal of Family Issues, 23 (2002): 392-409, p. 401, 407.

Teachman, 2003

Sociologul Jay Teachman a examinat modul în care atât sexul înainte de căsătorie cât şi coabitarea au impact asupra riscului de divorţ. El a descoperit că „femeile care au mai mult de o relaţie premaritală au un risc crescut de destrămare a căsătoriei”

Sursă: Jay Teachman, “Premarital Sex, Premarital Cohabitation, and the Risk of Subsequent Marital Dissolution Among Women,” Journal of Marriage and Family 65 (2003): 444-455, p. 454.

Paik, 2011

Acest nou studiu se referă în special la prima experienţă sexuală din adolescenţă şi a fost realizat de profesorul Anthony Paik de la Universitatea din Iowa. El explică: “studiul arată că activitatea sexuală din adolescenţă şi sexul premarital sunt asociate cu destrămarea căsătoriei”, un factor important fiind dat de experiența sexuală din adolescenţă a fetelor. Astfel, “debutul sexual al adolescentei care nu este complet dorit este legat, atât în mod direct, cât şi indirect, de destrămarea căsătoriilor”, de fapt, acesta fiind tipul de debut pe care majoritatea adolescentelor îl experimentează.

Sursă: Anthony Paik, “Adolescent Sexuality and Risk of Marital Dissolution,” Journal of Marriage and Family 73 (2011): 472-485, p. 483, 484)

Paik, de asemenea, a constatat ca femeile care au avut prima relaţie sexuală în adolescenţă au avut o rată de divorţ dublă în comparaţie cu femeile care au avut prima lor experienţă sexuală premaritală în perioada adultă.

Brigham Young University, 2010 

Studiu a fost realizat pe 2.035 persoane căsătorite, cu scopul de a determina care factori contribuie la o căsnicie “fericită”. Una dintre întrebările sondajului a fost “Când ai devenit activ sexual în această relație?”. Interesant, studiul a constatat că şansa de a avea o căsătorie mai bună creşte cu cât perioada de aşteptare înainte de începerea relaţiilor sexuale este mai mare. Acele cupluri care au așteptat până la căsătorie pentru a face sex au avut şi cele mai reuşite căsnicii.


Potrivit rezultatelor studiului, cuplurile care au aşteptat până la căsătorie pentru a face sex au avut următoarele avantaje …

•  stabilitate a relației cu 22% mai mare
•  satisfac
ție în  relație cu 20% mai mare
•  o calitate a relaţiilor sexuale cu 15% mai mare
•  comunicare cu 12% mai bună

Acestea fiind zise, sperăm să vă convingeți că nu bunicile au inventat sfatul păstrării castității înainte de căsătorie, ci el reprezintă o lege a firii umane. Castitatea înainte de căsătorie nu garantează împlinirea și fidelitatea în căsătorie, dar lipsa ei duce practic la infidelitate în căsătorie.

(Apropo, când cineva îți aruncă în nas vorba „de pe vremea bunicii”, să vă fie clar că vrea să vă intimideze pentru a obține ceva.)

V-am prezentat care sunt rezultatele unor studii, dar ce pot face cei care-și zic „Dacă știam dinainte…”?

1. Dacă nu sunt căsătoriți să trăiască de acum înainte aşa cum trebuie
2. Dacă sunt căsătoriți, să se lupte atunci când tentația infidelității va veni, cu conștiința că un comportament greșit odată conștientizat (spovedit dacă este cazul unei persoane credincioase) are mai puține șanse să ne afecteze în continuare.

Preluare de pe Ştiri pentru viaţă