De Ziua Copilului, în parcurile bucureştene se pregăteşte ceva!

sâmbătă, 31 mai 2014

| | | 0 comments


Ziua Internațională a Copilului este un prilej de bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari.


Cu toții ne bucurăm de voioșia lor, de seninătatea, vioiciunea și sensibilitatea lor. Și este cât se poate de firesc.

Studenţi pentru viaţă s-a hotărât să le facă o surpriză și mămicilor – celor care, aflând că au „un bebe în burtică”, au ales să-l nască, să-l crească, să-i fie alături.

Și tăticilor de asemenea, pentru că asumarea, implicarea și dragostea lor au, de foarte multe ori, un rol crucial în existența și viața copiilor.

Continuând tradiția zilei de 1 Iunie, începută anul trecut și continuată pe 8 Martie anul acesta, Studenţi pentru viaţă, singura asociaţie studenţească pro-viaţă din România, îşi invită voluntarii și colaboratorii la acțiunea de împărțire de flori, reviste și baloane mămicilor, tăticilor și copiilor din parcurile bucureștene.

La mulţi ani tuturor copiilor!
La mulţi ani tuturor familiilor!

Flash-mob la Universitate, de Ziua Internațională a Adopției (2 iunie)

| | | 0 comments




În România sunt peste 60.000 de copii instituționalizați. Dintre aceștia doar cca 1.600 sunt adoptabili. Dintre cei adoptabili mai bine de jumătate au peste 4 ani, iar șansele lor de a intra într-o familie scad exponențial odată cu creșterea în vârstă. Cât despre șansele celor cu dizabilități sau cu probleme de sănătate…

În România sunt și peste 1.500 de familii care așteaptă să adopte. Procesul de adopție, în cel mai fericit caz, durează cca 1 an și jumătate. Pentru fiecare familie care a depus dosarul de adopție sunt cel puțin 1-2 familii care și-ar dori să o facă, însă ezită.

În România sunt familii care au adoptat și care sunt blamate de cei apropiați pentru această alegere. „Ce-ți trebuie ție să crești copilul altuia?!?”, „N-ai nevoie de mai mult de un copil!”, „Habar n-ai cine l-a făcut, poate-ți dă în cap când crește”, „Lasă să-l crească statul, de ce să semnez ca să-l adopte niște necunoscuți?” sunt doar o parte din prejudecățile referitoare la adopție.

Adopția este un gest de iubire și de împlinire. Copiii au multă iubire de oferit, la fel și părinții și cu toții merită sprijinul și respectul nostru.

Vino cu mesajul tău pentru adopție luni, 2 iunie 2014 la ora 19.30, lângă statuile din Piața Universității din Bucureşti! Hai să punctăm împreună Ziua Națională a Adopției printr-un lanț de mesaje personale pentru adopție.

Moscova: Pe 1 iunie va avea loc manifestaţia anuală pentru-viață și înființarea a 14 centre de consiliere în criza de sarcină

| | | 0 comments



Pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, pe întreg teritoriul Rusiei, se va desfăşura manifestaţia anualăinternaţională „Rusia – pentru viaţă! Rusia – fără avorturi!”. Acţiunea este coordonată de Departamentul Sinodal pentru Probleme de Tineret şi de Uniunea Tinerilor Ortodocşi “Georgievtsy”, având binecuvântarea Episcopului Ignatie de Vyborg şi Priozersk, conducătorul Departamentului pentru Probleme de Tineret.

Scopul acestei acţiuni este de a populariza valorile familiei şi a lupta pentru apărarea vieții copiilor nenăscuți, împotriva avorturilor. Slujbele religioase şi alte evenimente speciale dedicate problemei avorturilor – distribuirea de pliante educaţionale, marşuri, vizionarea de filme urmate de discuţii – se vor ţine în mai mult de 60 de eparhii începând cu data de 29 mai.

Pe 1 iunie se va face rugăciunea „Pro-viaţă” (împotriva avorturilor) în districtul vestic al Moscovei şi va avea loc acţiunea caritabilă „Ţine-mă în viaţă”. Ţelul acestor evenimente este de a atrage atenţia bisericii şi a publicului secularizat asupra protejării vieţii copiilor nenăscuţi şi a sprijinirii familiei naturale şi a familiei cu mulți copii.

În aceeaşi zi, după Sfânta Liturghie, în toate bisericile din districtul vestic, se vor face rugăciuni pentru apărarea vieţii. Rugăciunile vor fi pentru ca toate femeile care se gândesc să facă avort să îşi vină în fire, ca cele care au făcut deja avorturi să dobândească iertarea păcatului de a-şi fi ucis copiii în pântece, pentru naşterea copiilor care au fost deja concepuţi şi pentru salvarea şi creşterea dragostei în familiile din Rusia şi în toate ţările din lume.
După terminarea rugăciunii, va avea loc o strângere de fonduri pentru a sprijini crearea de centre de consiliere  unde femeile însărcinate pot suna pentru a fi consiliate și sprijinite şi a nu mai ajunge la avort. Se vor înființa centre de consiliere în 14 maternităţi şi cabinete de obstetrică și ginecologie din Districtului Administrativ de Vest al Moscovei.

Traducere: Mihaela Sanpetrean
Preluare de pe Ştiri pentru viaţă

Mai mulți ginecologi de la Iași nu mai fac avorturi din motive de conștiință

vineri, 30 mai 2014

| | | 0 comments



Potrivit conducerii maternităţii „Cuza Vodă” din Iaşi, mai mulţi doctori şi-au exprimat refuzul de a realiza intervenţii de întrerupere a sarcinii la cerere, motivând că ei trebuie „să aducă viaţă, nu să o ia”.În prezent, secţia este închisă pentru reamenajare, însă ei au anunţat că nu vor mai face chiuretaje nici după finalizarea lucrărilor. Sunt exceptate cazurile în care, din motive medicale serioase, sarcina trebuie oprită din evoluţie.

Potrivit Mediafax, Maria Stamatin, director medical al spitalului a declarat:
„Atunci când vom redeschide secţia vom vedea exact cine va vrea să facă avorturi şi cum le vom mai face”.

„Sunt medici care, la o anumită vârstă, refuză să mai facă avorturi la cerere. (…) Fiecare îşi reconsideră starea în funcţie de opţiunile religioase şi sunt o serie de medici care nu vor mai face astfel de proceduri. Și nici nu ai cum să îi obligi, fiindcă obstetricianul trebuie să aducă viaţă, nu să o ia, ori un avort înseamnă a ucide”.

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi este cea mai mare unitate de acest tip din ţară. Anual, în saloanele unităţii au loc peste 6.000 de naşteri. Lucrările de reamenajare se vor încheia în toamnă.

 Foto: www.freedigitalphotos.net

Sfânta Ipomoni: De Înălţare, s-au împlinit 651 de ani de la Căderea Constantinopolului (29 mai 1453)

| | | 0 comments





Sf. Ipomoni este pomenită la 29 mai, ziua căderii Constantinopolului în mâinile otomanilor, poate pentru că fiul ei, împăratul Constantin al XI-lea Paleologul a murit în luptă – unii spun că pe însăşi Sfânta Masă din biserica Sfânta Sofia, în timp ce creştinii erau măcelăriţi în biserică şi în oraş de forţele lui Mehmet al II-lea.

Altfel, ea e sărbătorită şi la 13 martie, căci Dumnezeu a chemat-o la Sine pe 13 martie 1450, cu trei ani înainte de Căderea Constantinopolului. 

Sfânta şi drept-măritoarea împărăteasă Elena Dragases, cunoscută sub numele monastic de Ipomoni (Răbdare), a fost fiica ţarului sârb Constantin Dragases şi soţia Împăratului Bizanţului Manuel al II-lea Paleologul.

Creșterea și educația Sfintei Ipomoni au fost de factură bizantină. Printre strămoșii ei se număra Sfântul Ștefan Nemanja și Sfântul Simeon Izvorâtorul de Mir. Avea aproximativ 19 ani atunci când s-a căsătorit cu Manuil al II-lea Paleologul (1390), cu numai câteva zile înainte ca acesta să devină împărat al Bizanțului. 

Sfânta Ipomoni s-a arătat credincioasă soțului ei Manuil, lângă care a viețuit vreme de 35 de ani. Împreună lucrau virtuțile prin cuvinte și fapte. Dumnezeu le-a dăruit opt copii. Din șase băieți, doi au urcat pe tronul imperial, Ioan al VIII-lea și Constantin al XI-lea (ultimul împărat al Bizanțului). Teodor, Dimitrie și Toma au devenit conducători ai Mistrei, iar Andronic al Tesalonicului. Cele două fete au murit la o vârstă fragedă. 


Trei din copii au devenit monahi, Teodor și Andronic fiind tunși în monahism în Mănăstirea Pantocrator, iar Dimitrie în Mănăstirea Didymoteicho. 

Ca împărăteasă, Sf. Ipomoni a avut o viaţă cucernică, îl slăvea pe Dumnezeu şi se purta cu oamenii în chip dumnezeiesc. A iubit poporul şi a fost ca o mamă de care oricine se putea apropia pentru a primi mângâiere. Tot ce făcea era însoțit de rugăciune. Filosoful Georgios Plethon scrie că în calitate de împărăteasă era de asemenea cunoscută pentru înțelepciunea și dreptatea sa: „A dat dovadă de inteligență și curaj, mai mult ca oricare altă femeie a vremii sale”. 

Şi soţul ei, fostul împărat, avea să se călugărească, luând numele de Matei. În 1425, după moartea acestuia, ea s-a retras la Mănăstirea Kia–Martha (Sfânta Marta), sub numele de Ipomoni, unde a ajutat timp de 25 de ani la toate ascultările, umăr la umăr cu celelalte călugăriţe. A înfiinţat şi un azil pentru bătrâni, „Nădejdea Deznădăjduiţilor".  Așezământul era pe lângă Mănăstirea Sfântul Ioan, unde se aflau și moaștele Sfântului Patapie Tebeul față de care Sfânta Ipomoni avea o râvnă deosebită. 

Sfânta Ipomoni a fost înmormântată în Mănăstirea Pantocrator din Constantinopol. După cucerirea Constantinopolului de către turci în 1453, Angelis Notara, un nepot al Sfintei Ipomoni, a mutat pe Muntele Geraneia (în orașul Loutraki, Corint, Grecia) într-o peșteră, moaștele Sfântului Patapie Tebeul.

În această peșteră a fost zugrăvită o icoană a Sfântului Patapie lângă care a fost reprezentată și Sfânta Ipomoni, fapt prin care iconarul subliniază cinstea deosebită pe care sfânta i-a purtat-o Sfântului Patapie. Tot aici a fost adus și capul Sfintei Ipomoni. 

În 1952, părintele Nectarie Marmarinos a înființat pe acest loc Mănăstirea Sfântul Patapie (Loutraki) unde încă se păstrează cinstitul cap al Sfintei Ipomoni.

Surse: Orthodox Wiki, crestinortodox.ro

Imnul eroilor

joi, 29 mai 2014

| | | 0 comments

Ion Hagiu-Căciula

| | | 0 comments

 

Avortul, îndulcit şi deghizat sub mantia „pilulei de a doua zi”

| | | 0 comments




de Noel Lozano, Catholic.net

Da, este vorba de „pilula de a doua zi”. Se spun puţine lucruri despre efectele reale ale acestui medicament, despre efectele secundare pe care le resimte femeia şi, mai ales, despre avortul precoce care are loc atunci când este luată pastila.

În societatea actuală, sănătatea morală a adolescenţilor este o temă pe care guvernele nu o pot lăsa deoparte. Nu e suficient să aprobi un medicament şi astfel să scapi de o problemă. Să cultivi comportamente iresponsabile înşelând tinerii, invitându-i să apuce pe un drum diferit de adevărata educaţie, este o capcană.

Când o persoană îşi începe viaţa sexuală în modul acesta, cum va putea să înveţe să dea şi să primească viaţa? Ceea ce pierd unii din vedere este că actul iubirii nu este un joc fără consecinţe.

Pare de necrezut faptul că se abordează atât de uşor un subiect precum avortul, îndulcindu-l şi deghizându-l sub mantia „pilulei de a doua zi”, fără a-i face pe consumatori conştienţi de ceea ce înghit şi, mai ales, de ceea ce fac. Când concepţia deja s-a produs, „pilula de a doua zi” împiedică sarcina să înainteze prin faptul că face imposibilă fixarea embrionului fecundat – care este deja o nouă fiinţă umană – în uterul mamei. Prin „pilula de a doua zi” se caută a se transmite o imagine blândă şi fără riscuri, fără însă a spune că pune consumatorii în faţa asasinării unei noi fiinţe umane. Totul, atâta timp cât este favorizat avortul, este periculos.

S-ar părea că există o confuzie de termeni între sarcină şi avort.

În 1970 American College of Obstetricians and Gynecologists definea sarcina ca fiind „perioada cuprinsă între fixarea embrionului în uter şi naştere”. Definiţia aceasta presupune, în mod implicit, că existenţa individuală a embrionului începe doar odată cu implantarea. Totuşi, această definiţie este falsă căci, înainte de fixarea embrionului, există fecundarea şi însăşi concepţia, obiectiv pe care pilula îl atacă imediat.

Prin conceptul de avort se definea şi se înţelegea în mod normal întreruperea sarcinii ca atare. Prin actuala definiţie a sarcinii, pe care am comentat-o, eliminarea embrionului între fecundare şi fixarea sa în uter, rămânea în afara categoriei avortului. Din acel moment urmează o mare nelămurire: Cum să-l numeşti: crimă sau respingere a embrionului înainte de fixarea în uter? Unii au vrut să-l numească „contracepţie”, termen greşit, căci deja există contracepţia şi nu previne nimic din ce spune. De aici, marea confuzie care s-a creat, nu numai în rândul publicului larg, ci, inclusiv, în rândul medicilor şi politicienilor la momentul legiferării.

B. Carlson, profesor şi şef al Departamentului de Anatomie şi Biologie Celulară de la Universitatea Michigan, afirma: „Sarcina umană începe cu fuziunea unui ovul cu un spermatozoid” şi T.W. Sadler, profesor de Biologie Celulară şi Anatomie de la Universitatea din Carolina de Nord, semnala: „Dezvoltarea unui individ începe cu fecundarea, fenomen prin care spermatozoidul bărbatului şi ovulul femeii se unesc pentru a da naştere unui nou organism, zigotul.” Cu toţii ar trebui să înţelegem prin sarcină aceste două definiţii şi, în consecinţă, avortul ca pe întreruperea sarcinii din primul moment al conceperii.

Începutul vieţii unei noi fiinţe umane

Din cele precedente, nu este dificil să deducem că începutul vieţii unei noi fiinţe umane este din momentul fecundării. Acest lucru nu este însă suficient de clar pentru multe ţări unde s-a legiferat că embrionul este echivalentul unui amestec special de celule, pe care se poate experimenta şi la care se poate renunţa cu uşurinţă, cum se face de câteva luni pe aici, în Spania. Alţii s-au aventurat mai mult, afirmând că există o fiinţă umană în funcţie de capacitatea de dezvoltare pe care o are în timpul sarcinii, astfel fiind permis faimosul avort eugenic promovat în ţările anglo-saxone. Şi alţii caută să justifice avortul până la sarcinile de 23 de săptămâni, numindu-l greşit „avort tardiv”, care se produce prin uciderea fătului înainte de naştere. Putem spune că toate aceste decizii se caracterizează prin lipsa de apreciere pentru viaţă, prin faptul că se dă vieţii o valoare foarte condiţionată. Putem sta la porţile unei culturi care depinde de contextul în care se mişcă pentru a putea aranja totul după placul său. O cultură care lasă deoparte viaţa şi deschide calea morţii pentru a câştiga, aparent, în perfecţiune şi comoditate.

Gând de final

Tendinţa de a favoriza în multe ţări „pilula de a doua zi” ascunde faptul că deja se comite un avort în majoritatea cazurilor. Pe de altă parte, favorizarea acestui gen de medicamente şi promovarea lor prin publicitate excesivă duce lacreşterea  inconştienţei şi activităţii sexuale a adolescenţilor. Îi conduce pe mulţi într-un impas – pe drumul „avorturilor fără întrebări”. Un articol publicat în „The Telegraph” (11 decembrie) cita reacţia Bisericii Catolice din Anglia si Ţara Galilor cu privire la iniţiativă. Declaraţia Bisericii spune: „ Este greşit şi este cu potenţial periculos faptul că Guvernul doreşte să permită adolescentelor să cumpere această „pilulă de a doua zi” atât de uşor şi fără supravegherea unui medic. Încurajând atitudini superficiale cu privire la sex nu este un mod eficient şi sigur de a reduce sarcinile adolescentelor.”

Se dă dovadă de o mare iresponsabilitate atunci când se ascund riscurile şi în ce constă folosirea pastilei. Metoda nu este sigură 100%, producând multe efecte negative. În privinţa neobţinerii efectului scontat: provocarea unui avort „pe ascuns”; efectele secundare pot crea complicaţii care necesită asistenţă medicală. La toate acestea, trebuie să adăugăm pericolul de transmitere a SIDA. Ineficienţa antiretrovirală a „pilululei de a doua zi” a făcut făcută cunoscută recent, aşa cum s-au făcut cunoscute riscurile de apariţie a cancerului.

Nu se poate respinge moartea fără condamnarea avortului; nu se poate căuta doar condamnarea actelor criminale, războiul şi nedreptăţile sociale, dacă înainte nu se legiferează şi se apără viaţa celui care este gata să se nască, evitând să se introducă sofisme noi şi metode pentru a linişti conştiinţele. Cum se poate pronunţa cineva împotriva eşafodului, împotriva prafului de puşcă, împotriva crimei, împotriva distrugerii naturii, împotriva dispariţiei unor specii de animale dacă înainte s-a permis ca viaţa umană să fie călcată în picioare, când abia începe? Pilula de a doua zi „transmite imaginea unui avort uşor şi fără riscuri”.

Traducere: Iulia Maria Iosif
Foto: www.freedigitalphotos.net
Preluare de pe Ştiri pentru viaţă

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, ne puteţi scrie pe adresa redactievremuri@gmail.com


Sfântul Siluan Athonitul: Cum sa pastram in zilele noastre pacea sufletului in mijlocul ispitelor?

| | | 0 comments





Judecând după Scriptură şi după caracterul oamenilor din vremurile noastre, trăim vremurile de pe urmă şi, cu toate acestea, trebuie să păstrăm pacea sufletului, fără de care nu există mântuire, cum a spus un mare rugător al pământului rus: Cuviosul Serafim din Sarov. În timpul vieţii Cuviosului Serafim, Domnul a păzit Rusia pentru rugăciunile lui. După el, a venit un alt stâlp care s-a ridicat de pe pământ până la cer: Părintele Ioan din Kronstadt. Să ne oprim puţin asupra lui, pentru că despre el n-am auzit numai vorbindu-se, că despre alţi sfinţi, căci el a trăit în vremea noastră şi l-am văzut rugându-se.

Îmi aduc aminte cum, după Liturghie, când i s-a adus calul şi trăsură şi s-a urcat în ea, poporul l-a înconjurat cerându-i binecuvântarea şi chiar într-o asemenea înghesuiala sufletul lui rămânea neîncetat în Dumnezeu şi în mijlocul unei asemenea mulţimi nu era împrăştiat şi nu-şi pierdea pacea. Cum a ajuns deci la aceasta? Iată întrebarea noastră.

A ajuns la aceasta şi nu era împrăştiat, pentru că iubea norodul şi nu înceta rugându-se pentru el: "Doamne, dă pacea Ta poporului Tău".

"Doamne, da robilor Tăi Duhul Tău Cel Sfânt că El să încălzească inima lor cu dragostea Ta şi să-i povăţuiască la tot adevărul şi binele".

"Doamne, vreau ca pacea Ta să fie în tot poporul Tău, pe care l-ai iubit fără preget şi L-ai dat pe Unul-Născut Fiul Tău ca să mântuiască lumea [Ioan 3,16]".

"Doamne, dă-le lor harul Tău că în pace şi iubire să Te cunoască şi să Te iubească pe Tine şi să zică ca Apostolii pe Muntele Tabor: "Bine este nouă, să fim împreună cu Tine" [Matei 17,4].

Astfel, rugându-se neîncetat pentru popor, el îşi păstra pacea sufletului, noi însă o pierdem, pentru că nu este în noi iubire pentru popor.

Sfinţii Apostoli şi toţi sfinţii doreau mântuirea norodului şi, stând în mijlocul oamenilor, se rugau fierbinte pentru ei. Duhul Sfânt le dădea puterea de a iubi poporul; şi noi, dacă nu vom iubi pe fratele nostru, nu vom putea avea pace.

E bine să cugete fiecare la aceasta."


("Între iadul deznădejdii şi iadul smereniei" -  Sf. Siluan Athonitul)


Preluare de pe Ortodoxia tinerilor

Marşul pentru Familie – Iaşi, 1 iunie

miercuri, 28 mai 2014

| | | 0 comments


 

www.marsulpentrufamilie.ro – Tatăl, mama și copiii. E natural.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Asociația „Familia Tradițională” Iași organizează duminică, 1 iunie 2014, Marșul pentru Familie ca semn de susținere și de promovare a valorilor tradiționale ale familiei, precum și pentru a sublinia faptul că familia autentică are la bază căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Dorim ca la eveniment să fie prezenți peste 5.000 de participanți, fiecare purtând în mână câte o morișcă, simbol al unității, solidarității și al progresului responsabil și unitar.

Familia pur și simplu este. Natural, firesc. Însă la fel de reale sunt și atacurile tot mai dese împotriva ei. Minoritățile, fără a intra în polemici discriminatorii, nu trebuie să stabilească reguli pentru majoritate. În România, familia încă mai beneficiază de respectul și integritatea fără de care s-ar destrăma, dar, atâta timp cât există persoane ce consideră necesară o “modernizare” a definirii instituției familiei, pericolul denaturării acesteia este foarte mare.

Marșul va începe la ora 15:00 și se va desfășura pe traseul Parcul Copou – Universitatea ”A. I. Cuza” – Fundație – Piața Unirii – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt – Catedrala Mitropolitană – Palatul Culturii.

Scopul Marșului pentru Familie este de a susține ideea de familie sănătoasă definită prin valorile ei tradiționale. Societatea românească are nevoie de principii bine stabilite și fondate pe experiența înaintașilor noștri, drept garanție pentru echilibru și sănătate socială.

Întreaga zi de 1 iunie va fi dedicată familiei, membrilor și valorilor ei. Începând cu ora 11:00, în Parcul Expoziției, Taberele Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor organiza ateliere sportive și artistice dedicate copiilor. De asemenea, până la ora 14:30 se vor desfășura și înscrierile participanților la Marș.

La ora 15:00, Marșul pentru Familie va porni pe traseul mai sus menționat. Pe parcurs se va face o oprire pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt unde se va ține un moment de reculegere și de rugăciune pentru copiii și familiile aflate în situații dificile și de risc.

Punctul de final al manifestării va fi Grădina Publică Palas, unde participanții vor asista la un ansamblu de evenimente care va cuprinde momente artistice, luări de cuvânt și premierea Concursului de eseu și fotografie cu tema Cea mai frumoasă amintire din familia mea (desfășurat între 21 – 28 mai pe www.marsulpentrufamilie.ro)

Ca un ultim eveniment care va încheia ziua dedicată familiei tradiționale și copiilor, în Aula Magna a Universității ”Petre Andrei” Iași, începând cu ora 19:00, va avea loc conferința „Ce trebuie să ştim ca să ne salvăm familia”, susținută de dr. Virgiliu Gheorghe, Vicepreşedintele Institutului de Cercetări Psihosociale şi Bioetică Bucureşti.


Marșul pentru Familie este un eveniment de solidarizare pentru familia tradițională, ce vrea să amintească faptul că mariajul dintre un barbat și o femeie și filiația tată-mamă-copil constituie baza și viitorul societății moderne.

Asociația Familia Tradițională reprezintă o inițiativă publică ce vizează promovarea și apărarea drepturilor și intereselor familiei autentice, tradiționale, care se bazează pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Vă așteptăm cu drag!
Persoană de contact:
Elena Crăciun, Director Executiv
Asocia
ția Familia Tradițională
0758 359 599, familiatraditionala@gmail.com
www.marsulpentrufamilie.ro