Mamă creştină condamnată la moarte şi 100 de lovituri cu biciul de ziua mamei în Sudan

vineri, 16 mai 2014

| | |


Meriam Yahia Ibrahim împreună cu soţul ei în ziua nunţii
O mamă creştină însărcinată cu al doilea copil a fost condamnată oficial pentru adulter şi apostazie, crime care se pedepsesc cu 100 lovituri de bici şi respectiv cu moartea. În dimineaţa zilei de 11 mai, Meriam Yahia Ibrahim s-a înfăţişat înaintea Curţii de Ordine Publică El Haj Yousif din Khartoum, Sudan, pentru a-şi apăra nevinovăţia în faţa acuzaţiilor de adulter şi apostazie aduse de aceeaşi curte la data de 4 martie.

Meriam Yahia Ibrahim, în vârstă de 27 de ani, a fost crescută în religia ortodoxă într-un oraş mic situat în vestul Sudanului. Absolventă a universităţii Khartoum, ea era medic practician când s-a căsătorit cu soţul ei Daniel Wani, un creştin din Sudanul de Sud cu cetăţenie americană. La câtva timp după ce a descoperit relaţia ei cu Daniel Wani, o rudă a raportat căsătoria ei la poliţia însărcinată cu aplicarea ordinii publice prevăzute în codul penal din Sudan. Fiind născută în Sudan, Meriam este considerată musulmană prin naştere, ceea ce face căsătoria ei cu Daniel Wani, care nu este musulman, ilegală în ochii instanţelor de ordine publică din Sudan.

Fără acuzaţii şi înainte de a primi un proces public şi corect, ea a fost arestată de autorităţile din Sudan şi reţinută în mod abuziv în închisoarea federală pentru femei Omdurman împreună cu fiul ei în vârstă de numai 20 de luni, la data de 17 februarie.

Centrul de Justiţie din Sudan (CJS), o organizaţie locală pentru drepturile omului care furnizează apărarea juridică a lui Meriam, şi-a exprimat intenţia de a depune un apel în numele ei. Potrivit echipei juridice a CJS, condus de Mohand Mustafa, Meriam Yahia Ibrahim a fost presată de către oficiali sudanezi şi de autorităţi religioase să se convertească de la creştinism la islam, făcându-i chipurile promisiuni să reducă, dacă nu chiar să renunţe la acuzaţiile împotriva ei dacă va face acest lucru. Centrul nu a putut nici să confirme nici să nege intenţiile lui Meriam Yahia Ibrahim de a se converti sau nu.

Ea şi copilul ei rămân închişi, separaţi de soţul şi tatăl lor, al cărui paşaport se pare că a fost revocat de guvernul Sudanului. Experţii anticipează că sentinţele împotriva lui Meriam Yahia Ibrahim vor fi executate după naşterea copilului din pântece, care este de aşteptat să aibă loc luna viitoare. Conform CJS, Meriam a suferit bătăi în timpul detenţiei sale, i s-a negat accesul la tratament medical, inclusiv îngrijire prenatală pentru fătul ei, şi i s-a refuzat administrarea de vitamine prenatale necesare pentru a asigura o naştere sănătoasă.

Datorită faptului că soţia sa a fost condamnată pentru adulter, Daniel Wani este acum neeligibil din punct de vedere legal să preia custodia copiilor lor. Copiii probabil vor fi predaţi în custodia statului Sudanez în cazul în care Meriam Yahia Ibrahim va fi executată sau va rămâne în închisoare un termen îndelungat.

De la adoptarea codului penal de ordine publică a Sudanului în 1991 nicio persoană condamnată nu a fost ucisă pentru violarea legii de inspiraţie religioasă Shari’ah.

Guvernul din Sudan, condus de preşedintele Omar Hassan al-Bashir, a fost găsit vinovat de „încălcări sistematice, continue şi flagrante ale libertăţii de religie sau de opinie”, potrivit Comisiei Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internaţională (United States Commission on International Religious Freedom – USCIRF).

Departamentul de stat al SUA a catalogat Sudan ca fiind o ţară de interes deosebit (country of particular concern) din 1999. Potrivit raportului anual USCIRF pe 2014, guvernul din Sudan impune „o interpretare restrictivă a legii Shariah asupra musulmanilor şi non-musulmanilor deopotrivă, folosind amputări şi biciuiri pentru infracţiuni şi acte de „indecenţă” şi „imoralitate” şi arestarea creştinilor pentru prozelitism”.

William Stark, manager regional al International Christian Concern (ICC) a declarat: „Suntem îndureraţi astăzi în faţa condamnării la moarte a unei mame însărcinate cu al doilea copil, pentru exprimarea credinţei ei şi căsătoria legală cu un creştin practicant. Pronunţarea unei astfel de pedepse extreme în temeiul unei legi inspirate de radicalismul al-Turabi al regimului timpuriu al-Bashir aduce în discuţie direcţia în care Sudanul intenţionează să se îndrepte în urma moştenirii Sud-Sudaneze. Având în vedere că a adoptat politici de islamizare şi arabizare în trecut, ICC se teme că Meriam ar putea să fie prima dintre mulţi alţi creştini care urmează să sufere sub un guvern sudanez cu un interes din ce în ce mai radical de a aplica legea Shari’ah în toată ţara”.Traducere: Diana Elena Gratie 

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com