Distrugeri și profanări la mănăstirile din Maaloula (FOTO)

vineri, 2 mai 2014

| | |
 
image (1)

preluare de pe Drum european
 
Patriarhul Ioan al X-lea, împreună cu Patriarhul melchit Grigore al III-lea, cu reprezentantul Vaticanului în Damasc, cu reprezentanți ai oficialităților siriene, cu reprezentanți ai tuturor bisericilor creștine și cu clerici musulmani au vizitat, în Duminica Paștilor, localitatea Maaloula.


image (3)
Maaloula este monument UNESCO, singura localitate în care se vorbește aramaica – limba în care a vorbit Mântuitorul Iisus Hristos. Orașul a fost atacat prima dată în 4 septembrie 2013. Aproape toți cei 3.300 de locuitori, în mare parte creștini, au părăsit localitatea. Printre cei 50 de locuitori care nu au plecat s-au numărat și cele 13 maici din Mănăstirea Sfintei Tecla, împreună cu 3 ajutoare civile. Orașul a fost eliberat de armata siriană, dar a fost din nou atacat pe 30 noiembrie 2013. Armata și civilii care mai rămăseseră pe loc au trebuit să fugă, iar cei care nu au reușit să o facă la timp au fost împușcați. După ce au pus mâna pe oraș, rebelii au aruncat în aer porțile de metal ale mănăstirii și le-au răpit pe cele 13 maici – dintre care una avea 90 de ani – și pe cele 3 ajutoare.

Maicile au fost eliberate în martie 2014, în schimbul eliberării unor prizonieri dintre rebeli și a plății unei răscumpărări consistente.

În Maaloula, crucile de pe turlele bisericilor din oraș au fost dărâmate. Mănăstirea Sfânta Tecla a fost profanată și incendiată. Mănăstirea Sf. Serghie și Vach, din secolul IV, a fost transformată în ruine.

image (40)
image (37)
image (36)
image (34)
image (33)
image (31)
image (28)
image (26)
image (19)
image (18)
image (17)
image (16)
image (15)
image (14)
image (13)
image (12)
image (8)
image (4)
image (6)
image (2)
image (41)

După ce a fost recucerită de armata siriană, localitatea a fost vizitată – tot în prima zi de Paști – de președintele Siriei. Delegația de reprezentanți ai cultelor și oficialitățile au vizitat și locașurile creștine profanate, dar și moschei din Maaloula.FOTO: Înainte de conflict

image-2
image-1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
image (34) 0
image (33) 2
image (33) 1

Notă: În cea mai mare parte, informaţiile si fotografiile au fost preluate de pe site-ul oficial al Patriarhiei Greco-Ortodoxe a Antiohiei si a Intregului Orient: http://antiochpatriarchate.org/en/gallery/457/. Au fost folosite şi alte surse online.

Te-ar putea interesa şi:
Călugăriţele răpite în Siria au fost eliberate
Conferinţa de presă a Patriarhului Ioan al-X-lea de Antiohia şi al întregului Orient despre răpirea mai multor maici ortodoxe cât şi a orfanelor de la mănăstirea Sfânta Tecla
Rebelii islamişti sirieni au răpit 12 maici de la mănăstirea Maaloula din Siria
Predica Episcopului Vasile de Wichita și America Meridională privind criza din Siria
În plin conflict, o statuie gigantică a lui Iisus a fost ridicată în Siria