Raport ONU cere schimbarea învăţăturii Bisericii Catolice despre homosexualitate şi avort

luni, 10 februarie 2014

| | |


de Hilary White,5 februarie 2014

O organizaţie pro-life crede că un raport al comitetului ONU pentru drepturile omului se foloseşte de critica la adresa abuzurilor sexuale din Biserica Catolică pentru a lansa un atac ideologic la adresa învăţăturilor acesteia despre avort, contracepţie, homosexualitate şi despre natura sexualităţii umane în general.

Comitetul pentru Drepturile Copilului „şi-a depăşit în mod semnificativ mandatul”, cerând schimbarea unor învăţături catolice, spune Pat Buckley, reprezentantul Societăţii pentru Protecţia Copiilor Nenăscuţi de la Geneva. 

„Nu se găseşte nimic în Convenţie (cea a drepturilor copilului) care să ceară Bisericii Catolice sau oricărei alte instituţii facilitarea avortului, a contracepţiei şi homosexualităţii”, spune Buckley.

Însă raportul spune că Biserica trebuie să identifice „circumstanţele care pot permite accesul la servicii de avort”. Acelaşi document mai spune că Biserica Catolică trebuie „să depăşească toate barierele şi tabuurile din jurul sexualităţii adolescenţilor, deoarece le îngreunează acestora accesul la informaţia sexuală şi reproductivă, inclusiv cea referitoare la planificare familială şi contraceptive”.
Comitetul a mai atacat şi vederile bisericii despre „complementaritate şi egalitate în demnitate” – ideea că fiinţele umane sunt create de Dumnezeu ca bărbaţi sau femei cu scopul de a procrea şi sunt egale în demnitatea lor morală. Autorii raportului consideră că acest concept, care stă în centrul învăţăturii catolice despre sexualitate, „diferă de egalitatea sub lege şi în practică prevăzută de articolul 2 al Convenţiei şi e adesea folosit pentru a justifica legi şi politici discriminatorii”.

Comitetul mai sugerează bisericii să „se se asigure că educaţia cu privire la sănătatea sexuală şi reproductivă şi prevenţia HIV/SIDA vor fi incluse în programa obligatorie a şcolilor catolice”.

Raportul mai condamnă şi „declaraţiile din trecut ale Sfântului Scaun despre homosexualitate, care contribuie la stigmatizarea socială şi violenţa îndreptate împotriva adolescenţilor şi copiilor de orientare lesbiană, gay, bisexuală şi trans-sexuală care cresc în familii cu părinţi de acelaşi sex”.

Documentul mai cere ca Vaticanul să „îşi folosească pe deplin autoritatea morală pentru a condamna orice formă de hărţuire, discriminare sau violenţă împotriva copiilor bazate pe orientarea lor sexuală sau cea a părinţilor lor şi să sprijine eforturile făcute la nivel internaţional pentru dezincriminarea homosexualităţii”.

John Smeaton, director executiv al Societăţii pentru Protejarea Copiilor Nenăscuţi, a pus la zid comisia, spunând că e „o grămadă de ipocrizie” în raport.

„Sub pretextul că vor să protejeze copiii de abuzurile sexuale, raportul promovează acţiuni nocive pentru aceştia: distrugerea nenăscuţilor prin avort şi distrugerea inocenţei copiilor născuţi prin promovarea contracepţiei şi homosexualităţii”.

Smeaton a făcut apel la organizaţiile pro-life şi pentru familie, ca să vină la sediul ONU „pentru a ajuta Sfântul Scaun în lucrarea sa vitală de apărare a copiilor nenăscuţi şi a familiei bazate pe căsătorie. Această lucrare este sub continu asediu din partea duşmanilor Bisericii, după cum prea bine se vede din raport”.

La adresa http://www.citizengo.org/en/3769-un-apologize-attacking-vatican a fost lansată de către altă organizaţie catolică şi o petiţie care să determine ONU să-şi ceară scuze pentru această ingerinţă. În opinia iniţiatorilor petiţiei, respectivul raport ONU pretinde a le face dreptate victimelor abuzurilor sexuale, dar, în realitate, le ridică mingea la fileu activiştilor pentru avort. Raportul a fost făcut public la numai câteva zile după ce, pe contul său de Twitter, Papa Francisc a adresat un mesaj cald participanţilor la Marşul pentru Viaţă: „Mă alătur în rugăciune Marşului pentru Viaţă din Washington. Dumnezeu să ne ajute să respectăm viaţa în orice formă, mai ales pe cea mai vulnerabilă”.

În ciuda tuturor presiunilor, Vaticanul şi-a păstrat poziţia pro-life, fiind una din cele mai ferme voci în acest sens din cadrul ONU. 

Traducere: Ştefana Totorcea


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com