Lansarea cărţii: Iconari în Otopeni

vineri, 7 februarie 2014

| | |





Iconari în Otopeni

LANSARE CARTE

Librăria Bizantină

luni, 10 februarie, ora 19

Vorbitori: Mădălina Mirea, curator și Ioan Popa, coordonator de proiect

str. Bibescu Vodă nr. 20

(Piața Unirii, lângă Facultatea de Teologie Ortodoxă)


      
”La sfârșitul lunii octombrie anul trecut, în preajma praznicului Sfântului Dumitru, un grup de iconari s-a întâlnit la Centrul Cultural Ion Manu din Otopeni, pentru un atelier deschis, o masă rotundă și o expoziție de icoane. S-au strâns laolaltă, cu acest prilej, tineri cu preocupări în domeniul iconografiei creștine de sorginte bizantină și au împărtășit publicului frământările lor legate de acest domeniu fertil. Fiecare participant a investit un important efort creator pentru reușita acestui proiect, derulat sub patronajul Primăriei orașului Otopeni, iar rezultatele au fost pe măsură. A fost o experiență bogată și ziditoare, pe care dorim să o reiterăm. Iată de ce pregătirile pentru ediția a doua a acestui eveniment sunt deja în toi.

Unul dintre roadele simpozionului Iconari în Otopeni este catalogul, apărut în condiții grafice de excepție. Librăria Bizantină, partenerul strategic al acestui demers, ne prilejuiește lansarea acestei publicații, într-un spațiu devenit de-acum recunoscut pentru valoarea culturală adăugată spațiului bucureștean.

Vă invităm, așadar, să ne fiți alături și să împărtășiți cu noi bucuria ascunsă în lucrurile simple și vechi, readuse în atenția omului contemporan, pe care spiritualitatea ortodoxă și-l revendică azi, poate mai mult ca oricând.”

(Mădălina Mirea, curator)

Aflat la prima ediție, evenimentul Iconari în Otopeni a adus alături, în toamna-iarna anului trecut, un grup de tineri iconari și istorici de arta din București și din țară într-o provocare a atelierului deschis de iconografie, o expoziție și, la finele întregului proiect, o carte destinată a reflecat atât desfășurarea cât și consecințele teoretice și de imagine ale acestui parcurs.

Depășind astfel consumul imediat al unei manifestări punctuale, cartea ”Iconari în Otopeni” a încercat să redea spiritul viu, mărturisitor și permanent căutător al intențiilor echipei de proiect și a grupului participant invitat. Plina de imagini de atmosfera si de detaliu, cu reproduceri atat ale lucrarilor realizate in cadrul atelierului deschis cat si ale altor reprezentari iconografice ale autorilor, destinate a contextualiza preocuparile acestora si tendintele actuale ale iconografiei romanesti, cu texte semnate de participantii la conferinte, din zone conexe subiectului si temei, cartea „Iconari in Otopeni” devine martorul cel mai consecvent al intentiilor proiectului de fata.

Realizat cu sprijinul Primăriei orașului Otopeni și a Centrului Cultural ”Ion Manu”, proiectul încearcă să vină în sprijinul legăturii fragile, totuși atât de necesare, dintre zona iconografiei românești de tradiție bizantină, publicul larg și întrebările / căutările pe care atât unii cât și ceilalți le dezvoltă.

Luni, 10 februarie, încercăm să prefațăm un nou an, ce va aduce o nouă ediție a proiectului Iconari în Otopeni, într-un eveniment de reîntâlnire cu albumul și poveștile sale, la Librăria Bizantină din București.

"Se cuvine cu aceasta ocazie a multumi tuturor premergatorilor nostri, care au recuperat si continuat, in conditii mult mai neprielnice, tehnica si valorile traditionale ale icoanei. Cu totii, cei care ne-am implicat in acest proiect, fie cu sfatul, fie cu vorba, fie cu fapta, fie cu gandul, sa dam slava Bunului Dumnezeu si tuturor Sfintilor, care au ingrijit cu Duhul, cu indreptarea cugetului si a mainii, incercarile noastre.”

(Ioan Popa, coordonator eveniment)

Va asteptam cu drag!