Cardinal spaniol: „Nu este o insultă a spune că homosexualitatea este o afecţiune psihică”

sâmbătă, 1 februarie 2014

| | |



de Hilary White,Roma, 21 ianuarie 2014

În mass-media laică au apărut recent câteva comentarii ale arhiepiscopului Fernando Sebastián Aguilar, numit de către Papa Francisc cardinal ales, potrivit cărora homosexualitatea este o afecţiune psihică ce poate fi tratată.

Cardinalul Sebastián a declarat luni pentru ziarul spaniol Diario Sur că: Homosexualitatea este un mod deficitar de manifestare a sexualităţii, întrucât aceasta din urmă are o structură şi un scop, şi anume procrearea. 

Un homosexual care nu poate procrea are o deficienţă. Corpul nostru are multe deficienţe. Eu am hipertensiune, o problemă pe care trebuie să încerc să o corectez de fiecare dată când pot. A spune că homosexualitatea este o afecţiune nu reprezintă o jignire, ci un ajutor, întrucât în multe cazuri, homosexualitatea poate fi tratată, iar homosexualul poate reveni la normal cu tratamentul potrivit.”

Cum era de aşteptat, comentariile sale au stârnit furia acestora şi a susţinătorilor din presă laică. Grupul spaniol de lobby pentru homosexuali Colegas l-a acuzat pe cardinal că este „homofob”, afirmând că homosexualitatea nu este „o boală tratabilă”.

Maria Gamez, purtătorul de cuvânt al aripii stângi a partidului PSOE, a spus:
„Aceste declaraţii nu reprezintă adevăratul vânt al schimbării care vine de la Vatican. Papa Francisc s-a distanţat de aceste teze retrograde, jignitoare şi anticonstituţionale. Ar trebui să se întrebe dacă un astfel de cardinal ajută în vreun fel procesul de regenerare pe care îl apără.”

Dar afirmaţiile venite din partea unui reprezentant al Bisericii Catolice nu sunt neaşteptate, întrucât aceleaşi idei se regăsesc în Catehismul Bisericii Catolice, care cuprinde doctrina morală catolică oficială. În paragraful 2.357 se spune că „geneza psihică” a homosexualităţii „rămâne în mare măsură neexplicată”. Cu toate acestea, actele de homosexualitate continuă să existe, fiind „acte de depravare gravă”.

„Tradiţia a declarat întotdeauna că actele de homosexualitate sunt în mod intrinsec dezordonate. Ele sunt contrare legii naturale. Închid actul sexual faţă de darul vieţii. Nu izvorăsc dintr-o complementaritate sexuală şi afectivă adevărată. Nu pot fi aprobate în niciun caz.”

Catehismul catolic mai spune şi că toţi oamenii sunt chemaţi să practice virtutea curăţiei. „Curăţia cere o ucenicie a stăpânirii de sine, care este o pedagogie a libertăţii umane. Alternativa este clară: ori omul porunceşte pasiunilor sale şi dobândeşte pacea, ori se lasă aservit de ele.

Arhiepiscopul Sebastián, la cei 84 de ani ai săi, este cea mai în vârstă persoană desemnată de consistoriul din acest an să propulseze prelaţii în structurile de vârf ale Bisericii Catolice, imediat după Papa, conferind statutul de „principe al Bisericii” şi de consilier al Papei. Cardinalul ales a demisionat din funcţia de episcop de Pamplona, Spania, în 2007 şi trăieşte acum în Malaga, pe Costa del Sol. A fost profesor de teologie începând din anii ’60 şi rector al Universităţii Pontificale din Salamanca în 1971.

Publicaţia britanică Daily Mail susţine că remarcile sale sunt „în contrast cu afirmaţia recentă a Papei Francisc potrivit căreia Biserica Catolică nu trebuie să-i marginalizeze pe homosexuali”. Papa Francisc a fost numit Persoana Anului 2013 de către revista americană gay The Advocate, după ce acesta spusese unui grup de reporteri, la întoarcerea de la Ziua Mondială a Tineretului în 2013: „Dacă cineva este homosexual, însă îl caută pe Dumnezeu cu bună-credinţă, cine sunt eu să-l judec?” Însă arhiepiscopul Sebastián a respins interpretarea dată cuvintelor Papei Francisc, subliniind că mesajul Sfinţiei Sale a fost manipulat de presă laică. „Papa Francisc este o persoană care arata respect tuturor, dar nu trădează sau schimbă învăţătura de credinţă a Bisericii. E una să arăţi afecţiune şi respect unui homosexual, şi altceva să justifici din punct de vedere moral homosexualitatea. Tot ceea ce face este să ofere compasiune şi înţelegere şi să îi încurajeze pe cei care s-au rătăcit.”

În acelaşi interviu de duminică, cardinalul Sebastián se arată îngrijorat că avortul a devenit „normal” în societatea spaniolă. Problema nu este una religioasă, ci pur şi simplu ţine de „umanismul” fiecăruia, şi trebuie să reflectăm dacă femeile ar trebui să aibă dreptul să curme „viaţa din pântecele lor”.

În 2005, Papa Benedict a emis o directivă prin care interzicea celor care aveau înclinaţii spre homosexualitate să fie acceptaţi la seminarii teologice. Această directivă fusese precedată de o scrisoare către toţi episcopii din lume prin care li se cerea ca preoţii cu tendinţe homosexuale să fie îndepărtaţi imediat din învăţământul teologic.

În 2008, Papa Benedict a emis o altă directiva prin care afirma că homosexualitatea este o afecţiune severă psiho-socială care se răsfrânge asupra întregii fiinţe într-o asemenea măsură încât persoana respectivă nu poate fi hirotonisită.

Traducere:  Simina Bălăşoiu

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com