Curtea Supremă a Italiei respinge pedeapsa unui pedofil de 60 de ani pe motiv că el şi fata de 11 ani erau îndrăgostiţi

luni, 10 februarie 2014

| | |


de Leonardo Blair, 3 ianuarie 2014

De curând, Curtea Supremă a Italiei a făcut vâlvă la nivel internaţional după ce a respins pedeapsa unui bărbat în vârstă de 60 de ani care s-a implicat într-o relaţie sexuală cu o fată de 11 ani. Motivaţia respingerii a fost că cei doi erau îndrăgostiţi.
O relatare a agenţiei AFP arată că la început nu s-a luat în consideraţie „relaţia de iubire” dintre fata de 11 ani, a cărei identitate nu a fost făcută publică, şi Pietro Lamberti, un asistent social în vârstă de 60 de ani din Catanzaro, în sudul Italiei.

Lamberti a fost condamnat în februarie 2011 la cinci ani de închisoare pentru relaţii sexuale cu o minoră, iar verdictul a fost ulterior confirmat la recurs.

Dar, printr-o întorsătură neaşteptată, Curtea Supremă a Italiei a cerut rejudecarea, deoarece verdictul nu lua în considerare „existenţa unei relaţii de dragoste consensuală, absenţa forţării fizice şi sentimentele de iubire ale fetei”.

Ziarul Blitz Quotidiano relatează că Lamberti a cunoscut-o pe fată la o cabană de vară din Roccelletta di Borgia, Catanzaro. Convorbirile telefonice înregistrate pe parcursul anchetei o prezintă pe fată întrebându-l dacă o iubeşte. Tot din convorbiri reiese şi teama lor de a nu fi prinşi. Lamberti îi cerea în mod repetat fetei să ţină secretă relaţia lor şi să evite să-l sune la sfârşit de săptămână, când era cu familia. Au fost surprinşi în cele din urmă în timp ce făceau sex într-o vilă de pe malul mării.

Fata provine dintr-o familie defavorizată, care a primit drept compensaţie 40.000 de euro.

Răsturnând verdictul în cazul Lamberti, judecătorii de la Curtea Supremă au adus ca argumente faptul că fata de 11 ani înţelegea cuvântul „iubire” şi au citat un caz din 2008 în care un tribunal a arătat indulgenţă unui măcelar de 34 de ani care se iubise cu o fată de 13 ani.

Măcelarul a primit o pedeapsă „blândă”, de numai un an şi patru luni, pe motiv că fata înţelesese şi consimţise că acesta „se îndrăgostise” de ea.

Decizia în cazul Lamberti a fost făcută publică luna trecută în ziarul Il Quotidiano della Calabria şi a făcut vogă pe reţelele de socializare online, unde a strâns reacţii virulente la adresa sistemului de justiţie italian.

Şi comentatorii de pe site-ul AFP s-au arătat deranjaţi: „Justiţie italiană? Pedofilii îşi manipulează victimele. Un copil de 11 ani nu este capabil să-şi dea consimţământul pentru a face sex cu un om de 60 de ani. Ruşine justiţiei italiene! Pare mai degrabă un caz al unui bogat împotriva sărăntocilor, bietul copil de ţărani e cântărit în bani, spre deosebire de asistentul social cu facultate. Însuşi titlul de asistent social ar fi trebuit să-i aducă o pedeapsă mai severă”, scrie comentatorul Basil.
„Aparent, Curtea Supremă crede că o fată de 11 ani e capabilă de consimţământ la relaţii sexuale intime. Mă întreb care ar fi limita consensualităţii pentru aceşti judecători: 5, 6 sau 7 ani? Dacă ducem lucrurile la concluzia lor logică, se poate pretinde consensul pentru orice copil de orice vârstă când e vorba de pedofili”, a scris şi un comentator pe nume Philip T.

Traducere: Ştefana Totorcea 


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com