Prin Iver, mama lui va trăi veşnic: o femeie în moarte cerebrală naşte un copil sănătos

joi, 13 februarie 2014

| | |



de Peter Baklinski,11 februarie 2014

Un tată canadian râde şi plânge la naşterea primului său copil, urmată de decesul mamei, care era în moarte cerebrală de la sfârşitul anului trecut.

Bebeluşul Iver Cohen Benson a ajuns faimos în toată lumea după ce tatăl său a cerut păstrarea în viaţă, la aparate, a mamei acestuia, Robyn, de 32 de ani, aflată în moarte cerebrală din decembrie 2013. Copilul, pentru a cărui „şansă la viaţă” s-a luptat Benson, s-a născut pe 8 februarie la spitalul Victoria din provincia canadiană British Columbia.

„Iver e sănătos şi este cea mai scumpă şi drăgălaşă persoană pe care am cunoscut-o”, scrie Benson pe blogul său. 

Născut prematur, la şase luni, bebeluşul are nevoie constant de sprijin medical pentru a supravieţui.

Medicii l-au informat pe tată că, după naştere, o vor deconecta pe mamă de la aparate. În acest moment nu este clar dacă femeia a murit din cauza naşterii sau pur şi simplu i-a fost grăbită moartea prin deconectarea de la aparate. 

Criticii conceptului de moarte cerebrală spun că simplul fapt că o femeie gravidă aflată în aceste circumstanţe îşi poate hrăni în continuare copilul din pântece dinamitează întreaga teorie a morţii cerebrale. Nici soţul ei nu o considera pe Robyn moartă, căci a scris pe blogul lui cât de frumos arăta, de parcă ar fi fost adormită.

A doua zi după naştere, medicii i-au cerut lui Benson să-şi ia rămas bun de la soţie. „Va trăi veşnic alături de Iver în inima mea”, a spus el.

Apărătorii dreptului la viaţă au comparat imediat povestea sa cu cea a unui tată texan care a făcut cu totul altceva: a obţinut un ordin judecătoresc prin care obliga personalul unui spital să oprească aparatele care o ţineau în viaţă pe soţia sa de 33 de ani, despre care medicii pronunţaseră că este în moarte cerebrală când aceasta, exact ca şi mama lui Iver, era însărcinată în 22 de săptămâni. 

Canadianul a făcut însă totul pentru a proteja viaţa copilului său.

Atenţia internaţională l-a ajutat Benson să strângă 154.000 de dolari, cu care să supravieţuiască şi să-şi crească copilul după ce a renunţat la slujbă. Suma strânsă i-a depăşit cu mult aşteptările, căci el calculase că avea nevoie de 36.000 de dolari. O parte din aceşti bani îi va păstra pentru a-i plăti facultatea lui Iver. 

Traducere: Ştefana Totorcea


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com