Episcopi şi preoţi ortodocşi la Marşul pentru Viaţă din Statele Unite

sâmbătă, 1 februarie 2014

| | |




Washington, D.C. ,27 Ianuarie 2014

Preşedinta Marșului pentru Viață de la Washington, Jeanne Monohan, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că la marșurile pro-viaţă participă în primul rând catolici şi protestanți evanghelici, mai puţin celelalte confesiuni.

Însă, anul acesta, a devenit vizibil faptul că lucrurile nu stau chiar aşa, importanţi episcopi şi preoţi ortodocşi participând şi luând cuvântul la aceste marşuri.

Arhiepiscopul John Jillion, cancelarul Bisericii Ortodoxe din America (OCA), și-a reprezentat biserica la „Memorialul național pentru nenăscuți și părinții lor”, un serviciu anual de rugăciune interconfesională ce a avut loc în Sala Constituției.

Cel mai vizibil moment al participării ortodocşilor la evenimentul din Washington a fost cel în care preoţii ortodocşi au umplut scena Marșului pentru Viață, eveniment care a început cu rugăciuneaepiscopului Demetrios (Kantzavelos), episcopul grec ortodox din Chicago.

El s-a rugat ca mărturia participanţilor să ajungă la „autoritățile civile care au emis legi împotriva drepturilor copiilor nenăscuți, la juriștii care au luat hotărâri împotriva vieții, la medicii care n-au vindecat, dar au adus traume și moarte, la părinții care au ales să pună capăt vieții din pântec – unii indiferenți, alții egoiști, alții aflaţi în situaţii tragice şi conflictuale” și „la tinerii crescuți într-o cultură ce legiferează dreptul unora de a ucide”.

Episcopul Demetrios, care a participat de asemenea la Marșul pentru Viață din Chicago 2014, a spus că susținerea dreptului la avort se bazează pe o „profundă ignoranță”.

„Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac”, a spus episcopul.

Acestuia i s-a alăturat pe scenă conducerea OCA (Mitropolitul Tikhon, Episcopul Melchisedec, Episcopul Mark, Episcopul Michael), precum şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române, Bisericii Ortodoxe Antiohiene, Bisericii Ortodoxe Siriace, Bisericii Armene şi un reprezentant al episcopilor catolici din SUA.

Mitropolitul Tikhon (Mollard), întâistătătorul OCA, a rostit o omilie la Cina Rose anuală la Hyatt Regency, pe dealul Capitoliului, în seara marșului. Cuvintele lui s-au concentrat pe Epistolele Sf. Pavel către Sf. Timotei, cel mai mult accentuând: „Nimeni să nu-ți disprețuiască tinerețea”.

La fel ca şi în celelalte grupuri participante la marş, în delegația ortodoxă au fost prezenți mulți tineri.

Au trimis delegaţii principalele seminarii şi facultăţi de teologie ortodoxă din Statele Unite - Seminarul Sf. Vladimir din New York, Holy Cross din Boston, Sfântul Tikhon din Pennsylvania, Sfânta Treime din New York și altele.


Gabriel Monforte, un tânăr seminarist de la Sfântul Tikhon, a fost mândru că episcopii ortodocși „susțin poziția oficială a Bisericii, conform căreia viața este sacră, și, în calitate de viitori membri ai bisericii, este de datoria noastră să fim aici pentru cei nenăscuţi și să ne alăturăm de fiecare dată când viaţa lor trebuie apărată.”

El a mai spus că înţelegerea ortodoxă a vieții izvorăște din învăţătura fundamentală de credinţă: Dumnezeu este iubire.

„Totul trebuie făcut cu dragoste, mai ales să încercăm să convertim inimile celor care nu văd viața ca fiind sacră, așa cum o vedem noi.”

El a spus că trebuie „arătată iubire celor care din nefericire au ales sau au fost forțați să aleagă avortul.”

„Nu este vorba de a striga sau a forța – deşi vocea noastră trebuie să se facă auzită – ci este vorba de a mijloci iubirea lui Dumnezeu pentru o lume rece”, a mai declarat el.

Episcopul Demetrios a spus că prezența multor tineri din toate mediile sociale i-a dat speranță:

„Te inspiră să vezi că, după patru decenii și ceva de infanticid legalizat, la Marșul pentru Viață au venit atât de mulţi tineri, femei și bărbați, din toată țara. Ei au simțit profund că trebuie să protejăm viața, de la cei nenăscuți, până la cei care sunt în pragul morții, așa cum ne-am rugat la priveghere” a spus el. „Deși această luptă nu va fi completă până ce nu vom abroga unele legi și vom schimba unele hotărâri judecătorești, abolirea avortului ca și a pedepsei cu moartea, vom înainta în lupta noastră pentru inimi și minte. Inimile neprihănite vor câștiga întotdeauna.”

Bineînțeles, nu toți participanții au fost tineri sau pentru prima oară la acest eveniment.

Dr. David C. Ford, profesor asociat de istoria bisericii la Seminarul Ortodox Sf. Tikhon, a spus că vine împreună cu studenții încă din 1988.

„A fi aici pentru a susţine sfinţenia şi demnitatea vieţii umane este un punct culminant al anului”, a spus el.

Pentru el, a mărșălui înseamnă „o mărturie publică a suportului istoric al bisericii noastre pentru orice formă de viață, născută sau nenăscută, din momentul în care Iisus Hristos a zidit biserica Sa”.

„Este o onoare şi un act de smerenie continuarea acestei tradiții, a acestei moșteniri.”

Punctul culminant pentru el a fost serviciul de rugăciune ortodox pentru nenăscuți. „Este mai presus de cuvinte importanţa acestui fapt”, a spus el.

De asemenea, clerul ortodox proeminent şi laici s-au alăturat evenimentului anual. Părintele Chad Hatfield, Cancelarul Seminarului Sf. Vladimir, a fost prezent. El a mărșăluit alături de părintele John Kowaczyk, o voce importanta în problematica avortului, autorul a două cărți despre avort: „O abordare ortodoxă a avortului” și „Părinții bisericii și avortul”.

Cu puțin timp înainte de marş, Comitetul Național Republican (CNR) a anunțat că își va amâna întâlnirea anuală de iarnă pentru ca delegații să poată participa la marș. Președintele CNR, Reince Priebus, este grec ortodox.

Dr. Ford a spus că ar încuraja orice ortodox sau pe oricine altcineva care are îndoieli în privința participării la Marșul pentru Viață. „Este un eveniment care îți schimbă viața”, a spus el. „Este atât de puternic.”

Traducere:Geta Vlaicu

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com