„Ce faci cu adevărat pentru acești oameni?” – sau despre întrebarea care mi-a schimbat viața

vineri, 27 decembrie 2013

| | |

foto: fr. Seraphim (Orthphoto)

de Alexandra Nadane

Vi s-a întâmplat vreodată ca la sfârșitul unei zile să vă așezați pe o canapea, gândindu-vă la ce ați făcut bun în acea zi și să realizați că timpul a trecut pe lângă voi fără să faceți mare lucru? Ați avut vreodată sentimentul că acest fapt se repetă?

Poate că ați rememorat întâmplările petrecute în ziua respectivă și v-ați dat seama că nu mai sunt atât de importante precum erau în acel moment. V-ați întrebat care este esența lucrurilor și cu ce rămânem la final?

Eu am trecut prin această situație în urmă cu câțiva ani, la începutul implicării mele în voluntariat. Dintotdeauna am avut ideea că lucrurile nu au sens dacă sunt făcute doar pentru propria persoană și că nimic nu-ți poate aduce mai mare bucurie și împlinire decât sprijinul pe care îl oferi celorlalți. Am luat decizia să mă implic și am fost convinsă de necesitatea acestui lucru atunci când am găsit citatul lui Einstein „doar o viață trăită pentru ceilalți este o viață care merită trăită”. M-am înscris la câteva asociații, dar am rămas mai aproape de persoanele cu nevoi sociale, deoarece am considerat că pot fi ajutate să-și depășească problemele.

A fost o experiență frumoasă, trei ani în care am lucrat intens, am cunoscut oameni cu povești de viață impresionante și am lucrat împreună cu voluntari minunați. Însă, la un moment dat, am avut sentimentul că, în pofida tuturor eforturilor noastre, problemele celor de care ne ocupăm nu se rezolvă cu adevărat. Pe măsură ce trecea timpul, simțeam acest lucru tot mai profund, iar realitatea, modul cum se desfășurau viețile lor, nu făcea decât să confirme acest sentiment. Am observat că, deși oamenii erau sprijiniți material și se închegau chiar prietenii cu ei, ei rămâneau în continuare cu durerile și neîmplinirile lor, cu neliniști și frici. Rezolvarea oferită era doar o aparentă rezolvare. Simțeam că ceea ce fac nu este complet, dar nu știam ce lipsește. Mi-am dat seamă că noi căutam soluții la un efect vizibil, fără să știm cauza care îl determină...citeşte restul articolului pe GEN90.net