Steve Jobs: „M-am bucurat că nu am sfârşit într-un avort.”

joi, 10 aprilie 2014

| | |



În urma morţii lui Steve Jobs, din 5 octombrie anul trecut, nu puţini sunt cei care s-au întrebat cum ar fi arătat lumea acum, care ar fi fost progresele tehnologice în această societate, dacă mama vizionarului fondator al companiei Apple, inventatorul iPod-ului, iTunes-ului, iPhone-ului şi iPad-ului ar fi decis să facă un avort în loc de a-şi da fiul spre adopţie.

Într-un fel, societatea este datoare faţă de Joanne Simpson, acea studentă curajoasă care, în 1955, în urma unei sarcini nedorite, deşi ar fi voit să rămână cu copilul, s-a văzut obligată de către circumstanţe să-l dea în adopţie.

Steve Jobs a vrut la începutul anilor ’80 să o găsească şi să-i mulţumească personal mamei sale biologice pentru decizia de a păstra sarcina, în ciuda tuturor dificultăţilor, după cum povesteşte în noua biografie oficială despre Steve, biograful Walter Isaacson.

Jobs i-a explicat lui Isaacson motivul pentru care era atât de decis să o găsească pe mama sa biologică: „Voiam să o cunosc, în special pentru a şti dacă era bine şi să-i mulţumesc pentru că nu am sfârşit într-un avort.”

„Ea avea 23 de ani şi a trecut prin multe dificultăţi pentru a putea naşte”, explică Jobs în biografia publicată de Isaacson.

În anii 1950 avortul era ilegal şi probabil Joanne Simpson nu s-a gândit vreodată la acea posibilitatea, după ce a fost lăsată însărcinată de Abdulfattah Jandali, un imigrant sirian, în ciuda faptului că ambii se temeau de indignarea familiilor, atât a ei, cât şi a lui. Când lucrurile s-au complicat în casă, ea a plecat, în linişte, în San Francisco pentru a naşte copilul şi a-l da spre adopţie.
Jobs a reuşit să o găsească şi să aibă o întâlnire cu ea. El povesteşte că, după ce se cunoscuseră, adeseori ea izbucnea în plâns şi îşi cerea scuze pentru că l-a dat spre adopţie. „Nu te îngrijora […] Eu am avut o copilărie extraordinară. Am ajuns foarte bine”, răspundea Jobs după cum povesteşte Isaacson.

Când boala Joannei, în vârstă de 79 de ani, a început să progreseze şi să dea semne de demenţă, fiul său a ajutat să fie dusă la o clinică specializată şi i-a asigurat tratamentul până la sfârşitul zilelor ei. Jobs a refuzat mereu să se întâlnească cu tatăl său.

În orice caz, dacă tatăl Joannei nu l-ar fi respins pe logodnicul ei sirian, poate ea ar fi putut să se căsătorească cu Abdulfattah şi povestea lui Jobs ar fi fost diferită.

Poate ar fi fost tot un geniu, dar cu siguranţă nu l-ar fi cunoscut pe Steve Wozniak şi nici n-ar fi fondat Apple. Cum nici nu ar fi luminat cu zâmbete chipurile a milioane de copii cu filme precum Toy Story şi Căutându-l pe Nemo, care au apărut din fabrica Pixar, proiectul lui Jobs.

În acel sens, ar trebui să ne întrebăm câte persoane geniale nu au mai văzut lumina zilei, considerându-se că o sarcină neplanificată este neapărat un copil nedorit şi, în consecinţă, avortul era cea mai bună soluţie.

Traducere pentru Ştiri pentru viaţă: Iulia Maria Iosif