Gravidă pe poante: Cum o dansatoare profesionistă şi-a riscat cariera pentru a alege viaţa

miercuri, 18 septembrie 2013

| | |


"Soluţia la o criză de sarcină constă în eliminarea crizei şi nu a copilului.", declară Jeannie W. French, fondatoarea National Women's Coalition for Life

Potrivit studiului realizat în septembrie 2012,de Institutul pentru Politici Publice, România se situează la nivel mondial pe un îngrijorător loc 6 în privința numărul avorturilor, cu aproximativ 120.000 realizate în fiecare an. Cu o populație de circa 15 ori mai mare decât a României, Statele Unite au doar de 6 ori mai multe avorturi. Această diferență se datorează eforturilor organizațiilor pro-viață și faptului că femeile care află că sunt însărcinate au la dispoziție numeroase centre de consiliere în criza de sarcină. În prezent, numărul centrelor de consilere este de patru ori mai mare decât cel al clinicilor de avort. Din păcate, în România Parlamentul a respins în anul 2012 Propunerea legislativă privind înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criză de sarcină (L275/2012).Mărturii precum cea de mai jos arată cum consilierii ajută la eliminarea crizei, nu a copilului, care nu rezolvă criza.


Rebecca împreună cu fiica ei Jeniffer


Dupage, Illinois, 15 septembrie, 2011 (LifeSiteNews.com)

Rebeca avea 23 de ani, era singură şi se bucura de o carieră de succes ca dansator profesionist, când a aflat, spre disperarea ei, că este însărcinată. Vestea nu putea să vină într-un moment mai nepotrivit pentru ea.

Era februarie 2009 şi tocmai semnase un contract cu Opera Naţională din Washington pentru perioada aprilie-iunie a acelui an.

„Trebuia să mă decid dacă aveam să continui contractul sau să renunţ la el datorită sarcinii", a declarat dansatoarea, a cărui nume de familie nu doreşte să fie menţionat, într-un interviu pentru LifeSiteNews. „A fost o adevărată provocare pentru mine această decizie, deoarece nu ştiam cum avea să arate corpul meu."
"Eram speriată, nervoasă şi supărată", a mărturisit ea.

Rebecca, care crescuse într-o familie creştină, cu principii pro-viaţă, simţea acum că are de făcut o alegere chinuitoare între o întrerupere a sarcinii şi o posibilă încheiere a carierei.

În timp ce dansatoarele căsătorite uneori dansează şi după ce au copii, adesea menţinând contactul cu această industrie prin intermediul soţilor lor dansatori, Rebeca spune că situaţia nu este aceeași în cazul mamelor singure. Nu doar că mamele singure se confruntă cu o pauză devastatoare în cariera lor, dar există şi o altă provocare pentru ele, aceea de a găsi o îngrijire copilului care să se potrivească cu programul neregulat al unui dansator.

Rebeca spune că nu a întâlnit niciodată o dansatoare profesionistă care să fie, de asemenea, şi mama singură.

Cu toate acestea, în cele din urmă, tânăra a reuşit să ducă la bun sfârșit contractul cu Opera din Washington, după care s-a întors în oraşul său natal, Chicago. Ajunsă acolo ea şi-a ţinut sarcina ascunsă de familie şi prieteni.

Într-o zi, copleşită de gândul că devenind mamă îşi va distruge cariera, la realizarea căreia muncise din greu, a mers la un magazin naturist pentru a căuta o metodă de avort „holistică”. Ce a găsit în schimb a fost o vânzătoare pro-viaţă care i-a dat informaţii despre un centru pentru criză de sarcina local, CareNet Pregnancy Services of DuPage.

Rebecca s-a dus şi a făcut o ecografie la unul din centrele lor. Dar ceea ce afectat-o cu adevărat, spune ea, a fost întâlnirea cu o femeie ce avusese un avort şi cu care centrul a pus-o în legătură.

„Mi-a vorbit despre cât de mult regretă avortul făcut", îşi aminteşte Rebecca „Însă un lucru m-a blocat pur şi simplu. Mi-a spus că nu mărturisise acest lucru nimănui."

După această experienţă, Rebecca s-a hotărât să se destăinuie unei prietene, care, la rândul său, i-a mărturisit că şi ea făcuse un avort și trecea prin problemele post-avortive.

Încă nedecisă, Rebecca şi-a făcut o programare pentru avort la Planned Parenthood. Dar, în dimineaţa în care avea programarea, o sună pe această prietenă, care a venit la ea acasă şi a ajutat-o să le spună vestea şi părinţilor ei.

În noiembrie, Rebecca a adus pe lume o fetiţă, reuşind apoi să revină la dansul profesionist, fiind ajutată de părinţii ei care au grijă de micuţă atunci când ea este plecată.

Fiicei ei, Jennifer, care are aproape doi ani, îi place să danseze împreună cu mama ei şi o aclamă la concursuri şi spectacole.

„Ea este partenerul meu de dans. E o binecuvântare. Îi place să danseze cu mine acasă şi doar ce am dansat în jurul casei", spune Rebecca. „A o avea pe ea mă face cea mai fericită persoană".

Sfatul Rebeccăi pentru alte femei care se confruntă cu sarcini neplanificate este să nu le fi teamă să caute și să apeleze la tot ceea ce le poate sprijini pe ele și copiii lor.

„Mi-a fost teamă că voi fi judecată de oamenii de la biserică şi de cei pe care i-am cunoscut în comunitatea creştină", povesteşte ea „Fiind însărcinată iar ei ştiind că nu sunt căsătorită ar fi fost ca şi cum aș fi avut scris cu litere roşii pe mine lucrul acesta”.

Dar ea recunoaşte că susţinerea de care a avut parte, atunci când, în cele din urmă, şi-a deschis sufletul şi a cerut ajutor, a fost ceea ce a convins-o să meargă mai departe.

„Au fost oameni care au venit la mine şi m-au îmbrăţişat spunându-mi că Dumnezeu mă iubeşte pentru ceea ce sunt şi nu pentru ceea am făcut", a declarat ea.

Cara Bain, director adjunct de consiliere la CareNet of Dupage, susţine necesitatea unei reţele de sprijin. Ea spune că centrul se străduieşte să umple golul din jurul acestor femei care sunt supuse mai degrabă presiunii de a avorta decât să fie aibă parte de un sprijin iubitor.

„Noi furnizăm servicii ce pot oferi sprijinul de care clientele noastre au nevoie, sprijin ce poate le lipseşte." a declarat ea pentru LifeSiteNews. „Avem un program numit Connections care reuneşte un grup de femei de la o biserică din oraş cu tinerele însărcinate, astfel încât ele să poată primi suport emoţional pe toată perioada sarcinii".

Centrul are, de asemenea, şi un consilier profesionist care îi poate îi consilia atât pe părinţii viitoarei mame cât şi pe tatăl copilului.

Organizaţia sărbătoreşte anul acesta a 30-a aniversare şi estimează că în această perioadă a ajutat între opt şi zece mii de femei aflate în aceeaşi situaţie ca şi Rebecca, să aleagă viaţa.

Cara Bain spune că femeile aflate în criză de sarcina adesea se grăbesc să facă o alegere, fără a-şi acorda suficient timp pentru a se gândi la decizia ce trebuie luată. De multe ori sunt influenţate de cei din jurul lor dar, în definitiv, decizia trebuie să le aparţină.

„Deşi oamenii care vă iubesc sunt importanţi în acest proces, în cele din urmă cel mai mult contează ceea ce simţiţi voi" - este sfatul ei pentru femeile aflate în criză de sarcină. „Trebuie să luaţi o decizie pe care să nu o regretaţi."

Rebecca nu putea să nu fie de acord cu asta.

"Urmează-ţi inima!" - spune ea "Acesta nu e sfârşitul. Este începutul a ceva nou."


 Prelucrare după LifeSiteNews
Traducere: Eugenia Turcu  
Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com