Apel al Patriarhiei Antiohiei pentru ajutarea Mănăstirii Sf. Tecla din Maloula

joi, 26 septembrie 2013

| | |
Apel al Patriarhiei Ortodoxe a Antiohiei și a Întregului Răsărit, 24 septembrie 2013

Numărul acţiunilor militare este în creștere în țara noastră iubită, Siria, și Omul este cel care plătește un preț ridicat pentru această tragedie. Vedem astfel cum distrugerea predomină în toată țara. Vedem Omul îndurerat, strămutat, înfometat şi însetat. Oriunde merge și oriunde ajunge, resursele necesare vieții dispar din fața lui. Un episod al acestei tragedii este orașul Maloula și Mănăstirea de aici, Sfânta Tecla. Maloula este, pe de o parte, un loc de pelerinaj care a fost martorul unei continue şi plină de dragoste prezențe creștină încă din primele secole ale creștinismului, pe de altă parte el mărturisește, de asemenea, legătura profundă care este între toţi fiii acestei țări, indiferent de apartenența lor religioasă.

Mănăstirea Sfânta Tecla din Maloula, care este un monument cultural care îi privește pe toți cetățenii sirieni, și, în același timp, o moștenire internațională aparținând întregii umanităţi, trece prin clipe dureroase în acest moment. Mănăstirea este situată într-o regiune în care au loc schimburi de focuri, acest lucru făcând dificilă protecţia şi aprovizionarea sa. Recent, în urma unui schimb de focuri, a fost distrus total generatorul electric, ca urmare furnizarea apei către mănăstire devenind imposibilă, astfel fiind ameninţată supraviețuirea acestui loc.

Știm cu toții că prezenţa mănăstirii în această regiune este o reamintire și o invitație limpede către dragoste, pace și fraternitate între toți cetățenii. Noi insistăm ca mănăstirea să-și continue existența acolo pentru a ne mărturisi dragostea faţă de ţară şi de toți fiii ei, exprimându-ne totalul dezacord faţă de violență și efectele sale dăunătoare asupra oamenilor și mediului înconjurător.

Conştienţi de acest lucru, facem în mod oficial un apel de urgență către Semiluna Roșie Siriană, Crucea Roșie Internațională și către toate organizațiile guvernamentale și non-guvernamentale care au capacitatea de a oferi ajutor umanitar celor care trăiesc în mănăstire, și anume măicuțelor și fetițelor orfane, al căror numărul se ridică la 40, constând în provizii de primă necesitate, prin trimiterea unuia sau mai multor transporturi cu ajutoare. În acest fel, maicile și fetițele orfane vor rămâne în mănăstire și în localitatea lor, ca mărturie a apartenenței lor la acest pământ pe care îl iubim.


Facem apel la conștiința tuturor să se opună violenţei, vărsării de sânge și distrugerii tuturor monumentelor care vorbesc despre noblețea Siriei și contribuția ei specifică la civilizația lumii.

Reînnoim ​​invitația noastră adresată tuturor, ca fii ai aceleiaşi ţări, să adopte dialogul drept singura modalitate de negociere a problemelor dezbătute, astfel încât să fie respectată ființa umană iar libertatea și demnitatea oamenilor să fie protejate.
În aceste zile grele, inimile credincioșilor din biserica Antiohiei se roagă la Sfânta Tecla, pe care o sărbătorim astăzi, rugând-o să protejeze Maloula și pe fiii Maloulei, acoperind mănăstirea, călugărițele și orfanele cu purtarea ei de grijă.

Dumnezeu să protejeze Maloula, Siria și întreaga lume, acoperind întreaga creaţie cu pacea Sa dumnezeiască.