Primirea, dăruirea și salvarea lumii – Sensul lumii (1)

marți, 24 septembrie 2013

| | |



Începem o nouă serie, sensul lumii, cu dorința de a avea mereu în fața ochilor modelul ideal al vieții, atât spre îndemn, cât și spre a fi o oglindă adevărată în care să putem evalua fapte, gesturi, idei, și ale noastre personale, și ale societății.

Foto: Radivoj Mackovic (Orthphoto)
Să ne amintim întotdeauna să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate câte le gustăm, pentru toate câte le folosim. Și un pahar de apă dacă bei să-ți amintești să zici „Mulțumesc, Doamne”. Sfânta Scriptură ne învață: „Prisosind în mulțumire” (Col. 2, 7) și „Să faceți cereri, rugăciuni, mijlociri, mulțumiri pentru toți oamenii” (I Tim. 2, 1) și „Dumnezeu le-a făcut [pe toate] spre gustare cu mulțumire” (I Tim. 4, 3)

Lumea nu a fost creată ca să fie proprietatea noastră personală, ci ne-a fost dată pentru o corectă folosire, pentru o valorificare mai mare, ca să se desăvârșească, și ca o redăruire către Acela Care a creat-o. De fiecare dată când aduci la biserică – vin, sau prescură, sau pâine, sau ulei, sau icoană, candele, sau orice alt dar – să-ți amintești că săvârșești darul cel corect al lumii sau dăruirea corectă a lumii către Dumnezeu și să zici întotdeauna „Ale Tale dintru ale Tale, Ție ți-aducem de toate și pentru toate”. Precum spune și preotul la fiecare Liturghie.

În final, trebuie să salvăm lumea, să o mântuim, să facem orice ne stă în putință pentru aceasta. Nu o salvăm noi înșine; Dumnezeu va salva lumea, dar cu încercarea și participarea noastră. Căci Dumnezeu are mâinile aici, pe pământ, ca să salveze lumea: sunt mâinile noastre, unelte ale lui Dumnezeu. Să le dăruim necondiționat. Și atunci vom obține două mari bunuri: și noi vom aborda lumea așa cum trebuie, și lumea va fi mântuită de către Dumnezeu.

Ultimele 3 sfaturi ale părții „Cum să abordăm lumea. 40 de sfaturi”, din cartea Arhim. Spiridon Logothetis, „Răspunsuri la întrebări ale tinerilor”, p. 275-276