Sfaturi pentru părinţi (6): Alcoolul consumat în adolescenţă şi tinereţe creste riscul de cancer de sân

joi, 5 septembrie 2013

| | |
Noul studiu, care arată existenţa unei strânse legături între cancerul de sân şi consumul de alcool din tinereţe, le-ar putea face pe adolescente şi pe tinerele femei să renunţe la alcool.

Este pentru prima dată când un studiu analizează efectele alcoolului consumat în perioada cuprinsă între primul ciclu şi prima sarcină dusă până la termen.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din St. Louis, Universitatea Washington, au constatat că riscul de a dezvolta cancer de sân este cu atât mai mare cu cât creşte cantitatea de alcool pe care o femeie o consumă în perioada cuprinsă între primul ei ciclu şi prima naştere.

"Părinţii ar trebui să-şi educe fetele cu privire la legătura dintre alcool şi  cancerul şi bolile de sân", a declarat unul dintre cercetători, Ying Liu. "Este un lucru important, deoarece această perioadă de timp este foarte critică." Celulele sânului se dezlotă rapid în perioada adolescenţei şi post-adolescenţei, ceea ce le face cu atât mai vulnerabile la acţiunea agenţilor cancerigeni.

Studiul, publicat în Journal of the National Cancer Institute, se bazează pe datele strânse de la 91.005 femei fără antecedente de cancer care au participat la Studiul Sănătăţii Asistentelor Medicale în perioada 1989-2009.

"Potrivit cercetărilor noastre, lecția este foarte clară: Dacă o femeie bea în medie un pahar pe zi în perioada cuprinsă între primul ei ciclu şi prima naştere, riscul ei de a face cancer de sân creşte cu 13%."

În plus, cercetătorii au descoperit că în cazul consumului zilnic de acool are loc o creştere cu 15% a riscului de apariţie a tumorilor benigne care, deşi nu sunt cancerigene, cresc riscul de cancer de sân.

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului consideră deja alcoolul unul din cauzele cancerului de sân la femeile adulte, cu un risc ce creşte până la 7-10% pentru fiecare 10 de grame de alcool consumate zilnic. 


Prelucrare după: Huffingtonpost