Ziua Culturii Naţionale marcată la Academia Română

marți, 15 ianuarie 2013

| | |


La Academia Română a avut loc pe 15 ianuarie 2013 o sesiune dedicată Zilei Culturii Naţionale şi poetului naţional Mihai Eminescu. La acest eveniment a participat şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

La finalul sesiunii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare şi a caracterizat desfăşurarea întrunirii prin dictonul „sufletul culturii este cultura sufletului”: "Ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi cei care contribuie în mod constant la promovarea culturii naţionale, desigur, în context internaţional. Pentru noi Eminescu este un român modern în orice împrejurare, care evită în acelaşi timp dizolvarea românului într-un internaţionalism invadator şi izolarea lui într-un provincialism autosuficient. Această atitudine se poate cultiva constant prin discernământ critic în selectarea valorilor şi prin spirit creator în realizarea sintezelor vitale şi binefăcătoare nu doar pentru individ, ci şi pentru naţiune”.

Evenimentul a fost organizat de Secţia de Filologie şi Literatură, Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie şi Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă. Cu această ocazie au fost prezentate operele fundamentale apărute în anul 2012 şi au fost acordate Premiile Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă.

Sursă: Basilica