FOTO & VIDEO: Virgil Scripcariu, sculptor pro-viaţă

vineri, 26 iunie 2015

| | |

de Ştefana Totorcea, Stiripentruviata.ro

Elev al faimosului sculptor Vasile Gorduz, Virgil Scripcariu, azi tatăl a şase copii, mărturiseşte că nu şi-a găsit calea în artă decât după ce şi-a întemeiat o familie.

Astfel, el contrazice mitul romantic al artistului însingurat şi neînţeles şi, pe măsură ce se maturizează ca om şi ca tată, dobândeşte şi succesul binemeritat, de parcă viziunea sa artistică dospeşte numai la căldura căminului.

Cea mai recentă etapă a evoluţiei sale artistice a fost confirmată de curând la Londra, în luna mai, unde a participat la un prestigios târg de specialitate, Art 15, cu sculpturi în bronz şi în lemn şi cu desene.

Creaţia sa recentă, sedimentată în timp şi plină de substanţă, s-a definitivat la Piscu, unde soţii Scripcariu s-au instalat şi au sfinţit locul. Practic, ei au salvat situaţia la nivel local, deschizând o şcoală în propria casă, pentru copiii lor şi cei din zonă, şi organizând ateliere de creaţie pentru toţi copiii doritori de activităţi extraşcolare care să-i înveţe frumosul şi creativitatea.

Sufletul Şcolii Agatonia, autorizată de Ministerul Educaţiei şi acreditată ARACIS, este soţia sculptorului, Adriana Scripcariu, care e şi autoarea unui manual opţional de noţiuni de patrimoniu cultural pentru copiii din clasele III-V.

În această atmosferă, în mod firesc, creaţia artistului a început să graviteze în jurul rodnicei idei de maternitate, la care se adaugă şi alte explorări artistice, realizate într-o expresie plastică matură şi bine cântărită. Expoziţia recent prezentată la Londra s-a intitulat, cu un joc de cuvinte tandru-ludic, „SuperMam”.Întrebat de Formula-AS de ce acest titlu, el a răspuns: „Este lumea în care eu mă învârt zilnic, compusă din familia mea nume­roasă şi situaţiile cu care ne întâlnim tot timpul. Am por­nit de la un nume căruia, schimbându-i ultima literă (supermam, în loc de superman – n.n.) mi s-a părut că-i schimb fundamental mesa­jul. Într-o lume a super­manilor, eu am vrut să vorbesc despre mamă, o fiinţă mult mai delicată, recunos­cându-i superioritatea gin­găşiei. Expoziţia aceasta îi este dedicată soţiei mele. Pen­tru că ea a dat naştere la şase prunci şi asta înseam­nă mult pentru mine şi pentru ea. Ea este de şa­se ori supermamă, câte o dată pentru fiecare copil. O zeitate! Noi, bărbaţii, nu putem decât să constatăm şi să ne plecăm”.


Prin amabilitatea AnnArt Gallery, vă punem la dispoziţie mai jos câteva imagini cu cele mai recente lucrări ale lui Virgil Scripcariu, care este, printre altele, şi autorul fântânii cu sculptura „Maternitate” de pe strada Arthur Verona din Bucureşti (foto sus):