Fii bărbat! (Nu doar creier și mușchi)

marți, 16 iunie 2015

| | |


Ce mai înseamnă astăzi virilitatea? Cum să ne educăm băieții să devină bărbați? Întrebări delicate: să îndrăznim totuși să le discutăm.

Ce înseamnă „să fii bărbat”?

Este întrebarea care însuflețește un nou documentar, intitulat The Mask you live in (Masca sub care trăiești), de Jennifer Siebel Newsom. Pe pagina dedicată reportajului, putem citi:

În Statele Unite cercetările arată că, prin comparație cu fetele, băieții sunt mai înclinați să fie diagnosticați cu tulburări de personalitate, să aibă nevoie de tratamente stimulatoare, să se confrunte cu eșecul școlar, să consume alcool, să comită o crimă violentă și/sau să își pună capăt zilelor. Noul film documentar al lui Jennifer Newsom, „The mask you live in”, ne adresează întrebarea: cum se face că societatea nostră a dat-o în bară în ceea ce privește educația băieților?”

Subiect amplu, la care filmul dă un răspuns elegant: Jennifer Newsom încearcă să transmită că noi am aderat la un fals ideal al masculinității, în care virilitatea înseamnă: femei, bere, mașini, bricolaj, sport, mușchi, ba chiar apatie intelectuală și emoțională. Vedem toate aceste stereotipuri perpetuate prin comedii lascive, spoturi publicitare pentru bere și alte serii televizate, în care glumele se raportează mereu la atributele bărbatului: un insensibil și un ignorant troglodit.

Dar iată că Jennifer Newsom abordează foarte bine acest subiect: documentarul său reușește să înlocuiască o virilitate deformată cu alta. În realitate, „a fi bărbat” nu se rezumă la imaginea virilității prezentate mai sus. De ce? Nu pentru că femeile, berea, mașinile, bricolajul, sportul sau musculatura ar fi rele în sine. Sunt lucruri pe care bărbații le iubesc, și pe bună dreptate.

Contrar imaginii prezentate mai sus, însă la fel de evidentă cu prima, apare o alta – un stereotip pe care-l găsim adesea în cultură – și care nu corespunde nici atât virilității autentice: tipul de bărbat plin de mușchi, fără nimic în cap. Cealaltă categorie de bărbați, pe care o întâlnim la fel de frecvent – personajele din seria The Big Bang Theory îmi vin acum în minte – care au tot ce le trebuie în cap, dar sunt zero la capitolul mușchi. Doar cu cei de teapa lor sunt de acord când vine vorba de metodele prin care poți fi curtenitor; apatia specifică lor este apatia fizică. In numele salvării spiritului, ei ocolesc berea și sportul. Sunt inteligenți, vigilenți, drăguți și maturi din punct de vedere emoțional. Dar, asemenea fantomelor carteziene, spiritul lor bântuie un corp maladiv și fragil.

Rădăcina comună, din care derivă problema celor două imagini ale virilității – și care este una din cheile ce va permite reconectarea capului cu brațele – este apatia.

Brett McKay, autorul blogului The Art of Manliness (Arta virilității), intră în miezul problemei:

Ideea de a crea The Art of Manliness mi-a venit în timp ce răsfoiam, într-o librărie, revistele pentru bărbați. Mi s-a părut că, pe zi ce trece, e tot mai multă degradare în conținutul acestora, tot mai multe articole despre sex și despre cum să faci pătrățele pe abdomen. La asta să se rezume „bărbăția”? Si, privind în jurul meu, am avut impresia că mulți dintre bărbății de vârsta mea se fereau de asumarea responsabilității și refuzau să crească. Își pierduseră încrederea, concentrarea, aptitudinile și virtuțile ce-i caracterizau pe bărbați în trecut și păreau puțin pierduți. Mișcarea feministă a realizat lucruri importante, dar i-a făcut pe bărbați să devină confuzi și dezorientați în privința rolului lor, ori să se rușineze de virtuțile virilității; și-apoi, mulți bărbați au crescut sub influența educației paterne. Toate acestea dau naștere unei generații în derivă, oscilând între bărbatul respectabil și bărbatul împlinit.”

Observați că McKay nu vrea să elimine lucrurile „tipic” masculine din blogul său. Dar ne pune întrebarea: „asta să fie totul?”

Ceea ce este natural la bărbați nu ar trebui să fie o sursă de rușine. Însă am putea să ne reorientăm către adevărata noastră natură: responsabilitate, integritate, virtute. Aceste calități hrănesc sufletele fraților, taților – și nu sexul, sportul, fizica sau filosofia. A face, a gândi, a simți – toate sunt importante. Dar trebuie văzute prin prisma binelui. La urma urmei, ceea ce vrem noi, în calitate de bărbați, contează cel mai mult.

Această lecție am învățat-o de la tatăl meu, prin exemplul propriei sale vieți: Într-o zi, se antrena ridicând 160 kg, a doua zi discuta despre viața și opera lui Dostoievsky. Într-o seară își încuraja echipa preferată de hokey, iar în următoarea dansa cu soția sa și o ținea de mână. Nu era perfect – și niciun bărbat nu este. Dar în tot ceea ce făcea, cu trupul și cu sufletul, căuta partea bună și fugea de ceea ce considera rău. La rândul său, avea un exemplu de viață: fratele său mai mare, director de școală, interesat de teologie și de filmele străine, făcuse armata la marină. Chiar și acum, la 74 de ani, nu ați vrea să-l enervați!

Crescând, mi-am dat seama că acești oameni erau curajoşi, fără să exagereze. Perspicace, fără să aibă o inteligență sclipitoare. Acești bărbați aveau un cap, o inimă și brațe puternice: erau bărbați plini de virtute.

Cu toate că reportajul “The mask you live in” lansează o provocare națională, adevărul este că educația băieților nu ne reușește pentru că nu le dăm exemple bune de virilitate, la care să se poată raporta – o virilitate care să nu promoveze doar mintea sau doar mușchii, ci să le facă pe ambele să dezvolte ceva mai măreț.


Trad. din limba franceză, Roxana Vlad


Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com

În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.