Pomenirea eroilor din decembrie 1989 la Catedrala Patriarhală

luni, 24 decembrie 2012

| | |


Zilele acestea, la cimitirele, monumentele şi troiţele închinate eroilor din decembrie 1989 din întreaga ţară, ierarhi, preoţi şi diaconi înalţă rugăciuni de pomenire a celor care în urmă cu 22 de ani şi-au dat viaţa pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

La Catedrala Patriarhală pe 22 decembrie 2012 au fost pomeniţi eroii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La finalul slujbei, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură intitulat Jertfă pentru libertate şi demnitate în care a adus un omagiu eroilor din decembrie 1989: „Asemenea martirilor credinţei, tinerii eroi care s-au jertfit pentru libertatea noastră sunt “biruitori” (învingători) chiar dacă au murit cu trupul, pentru că ei au învins duhul necredinţei, al violenţei şi al răutăţii, devenind iubitori de dreptate şi adevăr, apărători ai demnităţii umane umilite sau desfigurate de regimul comunist opresiv.

Mulţimea eroilor români martiri ne îndeamnă mereu să nu uităm cât de mare este puterea jertfei şi cât de necesară este lucrarea de vindecare şi înnoire a umanităţii, rănită de ură şi violenţă, de lăcomie şi nedreptate, de egoism şi indiferenţă, de multe alte forme ale morţii fizice şi spirituale”, a spus Preafericirea Sa.

Eroii români sunt pomeniţi, în Biserica noastră, la toate Sfintele Liturghii, în fiecare lăcaş de cult, la parohii şi mănăstiri.

Sursă: Basilica