Cât de periculoase sunt pilulele contraceptive de nouă generaţie

marți, 18 decembrie 2012

| | |


În cazul anticoncepţionalelor de generaţia a treia şi a patra, cum sunt considerate cele cu hormoni sintetici, riscul de cheaguri de sânge şi de accidente vasculare este dublu, prin comparaţie cu pilulele de generaţie mai veche.

Zeci de mii de plângeri au fost depuse în mai multe ţări pentru retragerea de pe piaţă a contraceptivelor noi. În Statele Unite ale Americii, în Canada, în Australia, în Elveţia, în Germania şi, mai nou, în Franţa, mai multe femei au lansat acuzaţii către firmele producătoare de pilule contraceptive de nouă generaţie pentru efectele nocive ale acestora asupra sănătăţii.

Compania Bayer, dată în judecată în Franţa

Cele mai noi controverse pe tema anticoncepţionalelor cu hormoni sintetici au pornit de la acţiunea unei tinere franţuzoaice, Marion Larat, de 25 de ani, care a luat cu şase ani în urmă, anticoncepţionale de nouă generaţie (Meliane), după care a suferit un accident vascular cerebral. După doar trei luni de tratament cu anticoncepţionalele respective, tânăra a rămas hemiplegică (are o jumătate de corp paralizată) şi afazică (tulburări de vorbire). Ea a acţionat în judecată compania producătoare, Bayer, pentru că, la vremea aceea, nu erau trecute pe prospect posibilele efecte adverse şi precauţiile privind riscul formării de cheaguri, după cum ea însăşi a declarat pentru „Le Monde“.

Ea a aflat că accidentul vascular suferit în 2006 a fost cauzat de anticoncepţionale de-abia patru ani mai târziu, în 2010, când a mers la medic pentru analize şi pentru prescrierea altor pilule contraceptive. La analize s-a depistat că tânăra Marion este purtătoarea unei anomalii genetice, factor II Leiden, adică un factor care favorizează coagularea rapidă a sângelui. Astăzi se ştie că această anomalie reprezintă o contraindicaţie pentru administrarea de contraceptive orale.

„După ce am aflat acest lucru, nu am mai dormit bine timp de un an. Am aflat că 8% din femei au această anomalie şi, deci, au un risc crescut să sufere un AVC sau chiar să moară dacă iau anticoncepţionale“, a mărturisit Marion pentru „Le Monde“.

În Statele Unite ale Americii, există deja 15.000 de plângeri similare împotriva companiei Bayer.

Hormonii sintetici sunt de vină

Anticoncepţionalele de generaţia a treia şi a patra sunt acele pilule contraceptive care, pe lângă estrogen, conţin hormoni sintetici, cum sunt desogestrelul, gestodenul, norgestimatul şi drospirenona.

Un studiu realizat anul trecut de autoritatea americană pentru reglementarea medicamentelor şi alimentelor (FDA) a arătat că femeile care iau contraceptive orale de generaţie nouă au, în medie, un risc cu 75% mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge comparativ cu femeile care au luat anticoncepţionale clasice. În cadrul studiului FDA au fost monitorizate 800.000 de femei americane care au luat mai multe tipuri de anticoncepţionale în perioada 2001-2007. Specialiştii au constatat atunci că drospirenona creşte nivelul potasiului în organism, ceea ce dublează riscul de cheaguri şi de accidente vasculare. Riscurile sunt aceleaşi indiferent de forma de administrare a contraceptivului (orală, sub formă de inel vaginal sau de plasturi hormonali).