Pace şi Bunăvoinţă - Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului

luni, 14 noiembrie 2016

| | |

La Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos au venit din tărâmuri îndepărtate ca să-I aducă daruri cei trei magi ghidaţi de o stea miraculoasă. Şi mai vedem cum păstorii dădeau slavă lui Dumnezeu înconjuraţi fiind de îngeri strălucitori. Îngerii sunt cei care îi învaţă pe păstori cum să se roage lui Dumnezeu şi cum să-L slăvească pe El. „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Îngerul le-a zis păstorilor: „Nu vă temeţi. Căci, iată, vă binevestesc vouă bucurie mare, care va fi pentru tot poporul” (Luca 2, 10).

Acum Cel care locuieşte în ceruri şi stăpâneşte peste tot pământul este slăvit de îngerii din ceruri, de sfinţi, deopotrivă cu oamenii. Sfântul Grigore Palama ne spune următoarele: „Ascultaţi cuvintele Sfintei Evanghelii care zice: pe pământ pace şi între oameni bunăvoire. Dumnezeu se întrupează pentru a dărui lumii pace şi pentru a o împăca cu Tatăl cel ceresc care era supărat pe neamul omenesc pentru starea lui de păcătoşenie. Iată, cântările şi colindele de la sărbătoarea Naşterii Domnului ne arată clar că Hristos a venit pe lume pentru oameni, că să-L cunoască şi să se mântuiască, Hristos Domnul, în oraşul lui David. Şi nu a venit pentru îngeri, care Îl văd pe Dumnezeu în Ceruri.”

De ce pacea este strâns legată de bunăvoire? Sfântul Grigore Palama spune: „Bunăvoinţa este un lucru bineplăcut înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu îi iubeşte pe cei care vor să-L cunoască, pe cei care vor să se mântuiască şi de aceea îi numeşte şi fii. Dumnezeu nu aşteaptă nimic de la noi decât să-L ascultăm şi să facem voia Lui şi nu voia noastră. El este Cel care ne dă pace sufletelor noastre.”

Este responsabilitatea noastră să dezvoltăm pacea aceasta în sufletele noastre prin participarea la Sfânta Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare din an şi la toate slujbele Bisericii. De noi înşine depinde să păstrăm pacea în sufletele noastre.

Sursa: Doxologia