Un bebeluş „avortat” la 26 de săptămâni pentru a salva viaţa mamei sale, supravieţuieşte; acum are 10 ani şi este un copil perfect sănătos

joi, 12 martie 2015

| | |
În urmă cu 10 ani, Norelle Smith şi logodnicul ei au primit vestea că Norelle, atunci însărcinată în 26 de săptămâni, suferea de pre-eclampsie toxică. Aceasta afecţiune făcea că fătul care se zbătea să trăiască să fie lipsit de substanţele nutritive necesare dezvoltării intrauterine, ajungând să atace organele interne ale mamei sale. Celor doi li s-a spus că fătul încetase să se mai dezvolte de la 22 de săptămâni şi că nu avea nicio şansă de supravieţuire. Însă, cei doi părinţi s-au încăpăţânat, luând decizia să aducă pe lume acel copil, cu 14 săptămâni mai devreme decât era programat.

Dar Natasha a uimit echipa medicală nu doar prin faptul că a supravieţuit naşterii, ci şi pentru că a contrazis toate predicţiile iniţiale, referitoare la faptul că va prezenta leziuni cerebrale grave şi va trăi cel mult câteva zile.

Acum ea este lumina ochilor părinţilor săi şi şi-a sărbătorit cea de-a 10-a aniversare “printr-o petrecere cu limuzina şi o masă în oraş alături de prietenii săi”, spune ziarul Sunday Post.

Acelaşi ziar, în relatarea acestei ştiri, vorbeşte despre faptul că, în 2004, doctorii lui Norelle au insistat ca aceasta să avorteze, considerând că aceasta era unică soluţie pentru a-i salva viaţa mamei. De aceea au folosit un amestec de medicamente menit să inducă naşterea. “Dar, deşi a venit pe lume forţat, cu 14 săptămâni înainte de termen, Natasha s-a născut învelită în membrana uterină intactă, în fosta maternitate din Glasgow”.

Şi povestea continuă. Atunci când Norelle a simţit că membrana se mişcă, a alertat moaşa, care a dus-o de urgenţă la terapie intensivă. Instinctul lui Norelle şi viteza de acţiune a moaşei i-au oferit Natashei fărâma de speranţă la viaţa de care aceasta s-a agăţat cu amândouă mânuţele. Fetiţa luptătoare a fost ventilată artificial doar o zi, după care a căpătat destulă forţă pentru a respira singură şi, la sfârşitul lui august, patru luni mai târziu, era atât de dezvoltată încât părinţii au putut să o ia acasă.

De-a lungul celor 10 ani care au trecut de când curajoasă Natasha a câştigat bătălia sa nemaipomenită pentru viaţă, ea a continuat să sfideze toate predicţiile medicilor, inclusiv pe cele ce spuneau că va fi un copil subdezvoltat fizic şi intelectual. Astfel, elevă a Şcolii primare Park, ea este o fetiţă înaltă, măsurând aproape un metru şi jumătate, fiind, în acelaşi timp, una dintre cele mai bune cititoare din clubul de lectură al clasei sale.

La câteva luni după naşterea Natashei, The Scotsman a realizat un film documentar bazat pe extraordinara sa poveste de viaţă. Doamna Smith a spus:

“Văzând povestea Natashei, realizezi cât de şocant este că oamenii decid să întrerupă o sarcină atât de înaintată. A întrerupe o sarcină la 12 săptămâni pare mai bine decât la 24 de luni, dar eu nu sunt de acord cu avortul sub nicio formă. Medicina spune că, începând chiar de la 7 săptămâni, unui fetus îi bate inima. Deci, este un copil, indiferent de cât de mic este. Natasha era foarte micuţă, dar era un copil pe deplin format. Nu s-a mai dezvoltat din săptămână a 22-a de sarcină, dar era un copil întreg, perfect. Avea gene, unghii, păr; îşi putea deschide ochii şi putea plânge”.

Traducere: Patricia Pîslu
Preluare de pe Ştiri pentru viaţă

********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.