Rusia: Sfinţirea unui paraclis din Ekaterinburg unde vor avea loc rugăciuni pentru femeile care au săvârşit avorturi

luni, 21 ianuarie 2013

| | |


 Pe 11 ianuarie 2013 a avut loc la Ekaterinburg, Rusia, sfinţirea unui paraclis dedicat celor 14.000 de prunci ucişi din porunca lui Irod la Betleem. Ceremonia a fost condusă de Mitropolitul Kiril de Ekaterinburg şi Verkhoturye.

”Ne-am obişnuit să-l acuzăm doar pe Irod pentru omorârea pruncilor din Betleem”, a declarat cu această ocazie mitropolitul Kiril, ”dar nu ţinem cont de cei care au îndeplinit cu mult zel acest ordin inuman. Şi pentru că nici astăzi oamenii nu respectă legile dumnezeieşti, atunci legile lumeşti sunt şi ele pervertite. Încălcarea legilor lui Dumnezeu duce la degradarea normelor elementare de moralitate şi etică”, a mai adăugat el.


Paraclisul a fost ridicat pe teritoriul bisericii Schimbarea la Faţă. Fondurile destinate construcţiei acesteia au fost colectate de ”susţinătorii vieţii(pro-life)” timp de doi ani. Iniţial aceştia au vrut să ridice un monument în cinstea copiilor omorâţi în pântecele mamelor lor, dar când i-au prezentat această idee mitropolitului Kiril, acesta a propus și a binecuvântat construirea unui paraclis.” Locul ales pentru construcţia să nu este întâmplător” a declarat purtătorul de cuvânt pentru Eparhia de Ekaterinburg, Svetlana Laden: ”pe lângă faptul că în fiecare zi de marți se citeşte acatistul Sfinților prunci ucişi din porunca lui Irod, în biserica Schimbării la Față există și un serviciu social care funcționează foarte bine pentru persoanele care se căiesc că au săvârșit păcatul avortului. Ajutăm nu numai persoanele fără adăpost şi aflate în condiții grele de viaţă, dar, de asemena, şi familiile numeroase, mamele singure şi femeile gravide”.

Totul este gândit astfel încât colaboratorii Centrului de Protecţie al Copilului, ”Kolybel” (”Leagănul”), să se afle permanent în preajma paraclisului pentru a acorda suport şi asitenţă femeilor gravide care se întreabă dacă să nască sau nu copilul. În cei 10 ani de existenţă, colaboratorii acestui centru au reuşit să salveze vieţile a 400 de copii.  De asemenea, la centru se oferă consultaţii de către un psiholog,  un avocat, un asistent social, se poate vorbi cu un preot şi se poate primi chiar şi ajutor material. Paraclisul va fi deschis, ca şi biserica Schimbării la Faţă, de dimineaţă până seara. De asemenea a fost aşezată acolo şi o icoană a Sfinților prunci ucişi din porunca lui Irod. Rugăciunile pentru cei care au săvârşit păcatul avortului şi pentru cei care au această intenţie vor fi ţinute în acastă capelă.


Conform statisticilor oficiale, 500.000 de avorturi sunt săvârşite anual în Rusia. Aceasta reprezintă mai mult decât populaţia Ekaterinburgului. În provincia Ekaterinburg în 2010 au fost săvârşite 4500 de avorturi. În eparhie se consideră emblematică ridicarea acestui paraclis mai ales datorită faptului că recent într-o pădure din această regiune au fost găsite 251 de embrioni umani cu vârsta între 22 şi 26 de săptămâni care au fost aruncate aici. Această descoperire macabră a produs o impresie puternică în rândul populaţiei.