Ce fac oamenii în momentele limită?

joi, 31 ianuarie 2013

| | |

Zilele trecute în toată presa românească s-au discutat evenimentele tragice petrecute cu românii din Algeria. Unii dintre cei care s-au întors au fost intervievaţi şi au povestit în detaliu experienţele prin care au trecut. George Ioachim a mărturisit într-un interviu că salvarea lor s-a datorat unei minuni a lui Dumnezeu: „Am ieșit, m-a scos Dumnezeu, n-am ieşit eu! Dumnezeu m-a scos!”, au fost primele sale cuvinte la sosirea în țară. Marie-Jeanne Ion, ziarista răpită în 2005 în Irak, a povestit la întoarcerea în țară că pe 9 aprilie, când se aniversau doi ani de la căderea Bagdadului, s-a rugat în modul cel mai intens din viaţa ei, temându-se că va fi ucisă în această zi specială. Tot ea a mărturisit că a simțit că cei din țară se roagă atât pentru ea, cât și pentru cei doi colegi ai ei; iar preoții pot să dea mărturii despre apariția numelor lor pe pomelnicele acelor trei luni din 2005.

Rugăciunea și minunea – cineva ar putea spune că sunt noţiuni îmbrăţişate doar de persoanele credincioase. Însă de cele mai multe ori, în momentele de răscruce ale vieţii, omul se desprinde de tot şi se întoarce către ceea ce este cu adevărat esenţial: se gândeşte la viaţa lui, la copii, la familie. Și, cel mai adesea, la Dumnezeu, al cărui rol îl înţelege ca fiind esențial şi face ceva ce poate n-a făcut niciodată în viaţa lui: se roagă din tot sufletul ca El să intervină şi să se schimbe situaţia. Aşa s-a întâmplat şi cu Mihai Viteazul pe vremea când era ban al Craiovei şi a fost condamnat la moarte de către Alexandru cel Rău. În timp ce se îndrepta spre locul execuţiei le-a cerut voie gărzilor să se oprească o clipă în dreptul unei biserici pentru a se ruga pentru ultima oară. A mers în faţa icoanei Sfântului Nicolae şi s-a rugat, spunându-i că dacă îl va scăpa cu viaţă îi va construi în apropiere o mănăstire. Când au ajuns la locul execuţiei, călăul s-a speriat de chipul lui, a scăpat securea din mână şi a fugit, iar Mihai Viteazul a scăpat cu viaţă. Mai târziu, după ce a ajuns domnitor, a ctitorit Mănăstirea Mihai Vodă din Bucureşti.

Mihai Viteazul a fost om politic și militar, Marie-Jeanne Ion este jurnalistă, iar George Ioachim este inginer. Indiferent de modul în care și-au dus viața, și-au manifestat credința înainte ori după momentele cruciale ale existenței lor, iar atunci a ieșit la iveală adâncul sufletului. Nu doar ei, ci majoritatea oamenilor, în momentele limită, îşi îndreaptă inima către Dumnezeu, indiferent de statutul, concepţiile de viață pe care le-au avut până atunci, pentru că omul are sădită în fiinţa lui această căutare şi va încerca întodeauna să găsească un răspuns.

Nicolae Steinhardt spunea că toate lucrurile sunt lipsite de valoare dacă nu se întemeiază pe dragostea faţă de oameni şi implicit pe dragostea faţă de Dumnezeu pentru că în final acestea două rămân axele fundamentale ale omului. De aceea, în clipe decisive oamenii se roagă și alții se roagă pentru ei.

Articol scris pentru Revista Gen90.net