Persecuţii ale creştinilor in Africa

marți, 29 ianuarie 2013

| | |


Organizaţia teroristă Boko Haram a atacat şi ucis prin decapitare 5 oameni în Nigeria de Nord. De la începutul ostilităţilor, 3000 de oameni au fost ucişi de către gruparea extremist islamică. Oroarea a avut loc în Maiguduri, un oraş din nord-estul Nigeriei, a declarat pentru BBC un rezident.

Numai în această săptămână, 23 de oameni au fost ucişi de către Boko Haram. Există informaţii ale agenţiilor internaţionale că s-a înfiinţat încă o grupare criminală numită Ansaru, care foloseşte aceleaşi tehnici de teroare. Luna trecută, aceşti militanţi au ucis 15 creştini în acelaşi oraş.

După o statistică întocmită de Biserica Catolică, în jur de 105 000 de creştini din toată lumea au murit pentru credinţa lor în anul 2012. Această informaţie a fost publicată pe data de 21 decembrie de coordonatorul Comisiei de Observare pentru Libertatea Religioasă din Italia, Massimo Introvigne. Statisticile oferite de acest expert sunt cu adevărat îngrijorătoare: în medie, la fiecare cinci minute, o persoană moare în lume pentru că este creștin.

Cercetătorul a desluşit cele mai persecutate regiuni, localizate în mare parte pe continentul African: Nigeria, Somalia şi Mali. Mari riscuri se găsesc şi în Pakistan, în anumite regiuni ale Egiptului, în ţările în care regimurile comuniste totalitare încă mai există şi astăzi, în frunte fiind Coreea de Nord sau în ţările care sunt parţial sub influenţa naţionalităţilor etnice, precum India.

În ceea ce priveşte sursele persecuțiilor, expertul menționează în primul rând ideologiile agresive: „Pe de o parte există persecuţii crunte, crime şi torturi care iau naștere din anumite ideologii; ideologia fundamentalismului islamic radical, versiunile mai violente ale naţionalismului etnic şi ideologiile vechiului comunism”.

Sursă: Doxologia