Chile: Mama unui copil nenăscut, diagnosticat cu handicap, critică noul proiect de lege care doreşte legalizarea avortului

miercuri, 25 februarie 2015

| | |



LifeSiteNews.com, 18 februarie 2015

În Chile s-a iscat o dezbatere publică asupra unui proiect de lege care doreşte legalizarea avortului. În cadrul acestei dezbateri, face valuri interviul unei tinere femei însărcinate.

Bernardita Vial de Bärthold poarta în pântec un copil care a fost diagnosticat cu o boală care este folosită pentru a justifica avortul în ţara ei. Bernardita nu este nici politician, nici activist. Este doar o femeie însărcinată în 25 de săptămâni şi al cărei copil a fost diagnosticat cu anecefalie, o anomalie care inhibă dezvoltarea normală a creierului şi a craniului. Conform medicului care îi cunoaşte cazul, durata de viaţă a copilului va fi doar de câteva minute de la naştere. Cu toate acestea, copilul este viu şi are şi un nume.

„Pe copilul meu îl cheamă Jose”, afirma Bernardita.

Pe 31 ianuarie, preşedintele Bachelet a trimis în guvern proiectul de lege care va legaliza avortul în Chile. În prezent, în această ţară avortul este interzis în orice circumstanţă.

Dacă va fi aprobată, această lege va permite avortul în trei situaţii: când există un risc – prezent său viitor – pentru sănătatea mamei, când sarcina este rezultatul unui viol sau când copilul este diagnosticat cu o boală congenitală sau are o „incompatibilitate genetică cu viaţa în afara uterului”.

Cazul lui Jose se încadrează în a treia condiţie, iar în această situaţie medicul Bernarditei ar fi obligat să îi propună avortul.

În interviul acordat postului CNN duminica trecută, Bernadita recunoaşte că îi este frică de momentul în care băiatul său se va naşte şi va muri aproape imediat.  Ea povesteşte cum la început a fost şocată şi nu înţelegea de ce trebuie să treacă prin această suferinţă. Însă, treptat, treptat, pe măsură ce copilul creştea, Bernardita recunoaşte că „s-a maturizat prin această suferinţă”. Acum priveşte această situaţie din perspectiva vieţii, nu a morţii.

În ceea ce priveşte celelalte femei care ”ar putea avea dreptul să ia o altă decizie”, Bernardita spune: „Mă îndoiesc că o mamă se pune mai presus de copilul ei, mă îndoiesc că prefera să pună pe primul loc sănătatea ei mentală decât să permită fiului ei să îşi împlinească cursul natural al vieţii, care este în acest caz acela de a se naşte şi de a muri”.

Bernardita povestește că, atunci când a primit diagnosticul fiului ei, suferința a fost atât de intensă încât a simțit nevoia de a scrie un jurnal în care a însemnat toate  sentimentele, emoțiile și experiențele din acea perioadă. Acum, când reciteşte ceea ce ea a scris în trecut, nu se recunoaște.

“De aceea mă simt neputincioasă”, spune ea, “atunci când văd că se va aprobă un proiect de lege care ne va face vulnerabile” și va deschide calea spre avort într-un moment în care “nu suntem pe deplin capabile de a lua o decizie corectă. Am citit jurnalul meu și nu mă recunosc în ceea ce am scris. Sunt convinsă că suntem limitați în utilizarea judecăţii noastre de către  emoțiile intense și nu suntem capabile de a lua o decizie atât de importanta într-un astfel de moment, o decizie care nu se referă la viaţa noastră, ci la viața unei alte persoane”.

Proiectul ideologic din spatele legii

În spatele acestui proiect de lege se afla, în mod paradoxal, o altă femeie, pediatru: Michele Bachelet, o bine cunoscută feminista radicală, apărătoare a ideologiei de gen.

Pentru Bachelet, să ajute femeile să nu “suporte singure consecinţele grele”  a unei sarcini cu probleme înseamnă deschiderea ușilor pentru avort. Deși guvernul susține că legea este “limitată la trei cazuri specifice”, primul caz, în practică, stabilește avortul la cerere, deoarece “riscul” mamei este stabilit după criteriile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care înțelege sănătatea în general  ca fiind “bunăstarea”.

Din această perspectivă, dacă o sarcină modifica sau alterează bunăstarea fizică, psihologică sau socială, “prezente sau viitoare” ale mamei, aceasta ar avea dreptul de a încheia viața copilului ei. Același raționament și strategie au fost folosite în Spania pentru legalizarea avortului. Acolo, 97 la sută dintre avorturile “legale” sunt efectuate astăzi în cadrul acestei vagi noţiuni de “sănătate”.

La trei zile după interviul de la  televiziune, într-o scrisoare publicată de El Mercurio, doamna Vial a cerut lui  Bachelet să se oprească şi să se gândească. Iată ce a scris președintelui:

„O invit pe dna. Bachelet să se gândească la faptul că, dacă va legaliza avortul, nu va face altceva decât să împingă mii de mame spre a lua o decizie de viaţă şi de moarte într-un moment în care mintea noastră este pe altă planetă. Şi când ne întoarcem, deja am avortat… şi nu va mai fi cale de întoarcere”.

Adresându-se altor mame în aceeaşi situaţie, continuă: „Vom trece bariera anxietăţii. Trebuie să perseverăm şi să evităm a lua decizii pripite. Pacea se va lăsa şi ne vom simţi eroine!”

Traducere şi prelucrare text: Elena Dolea
********************************************************************************************************
Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viaţă din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieţi pe adresa provalorimedia@gmail.com
În afară de traducerea unor articole avem nevoie şi de voluntari care să realizeze prescurtări în limba română ale unor articole din engleză. Mai multe detalii le puteţi afla aici.
De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova