În plin conflict, o statuie gigantică a lui Iisus a fost ridicată în Siria

luni, 18 noiembrie 2013

| | |

 
3 noiembrie 2013
 
În plin conflict de natură religioasă, o statuie gigantică de bronz a lui Iisus a fost amplasată pe un munte sirian, aparent sub acoperirea unui armistițiu între cele trei facțiuni aflate în război civil. 

Pe  muntele Heruvim, Iisus supraveghează, stând în picioare şi cu  brațele deschise, o rută pe care, în cele mai vechi timpuri, aveau loc pelerinaje de la Constantinopol la Ierusalim. Statuia are aproximativ 12 metri înălțime și se află pe un soclu care îi conferă o înălţime de 32 de metri, estimează organizatorii proiectului.
Este remarcabil faptul că statuia a fost realizată în Siria și apoi a fost amplasată fără niciun incident pe 14 octombrie. Proiectul a durat opt ani şi a fost apoi oprit datorită războiului civil care a urmat revoltei împotriva președintelui Bashar Assad din luna martie 2011 . 

Deoarece atât creștinii cât și alte minorități devin adeseori ținte în acest conflict, siguranța statuii nu poate fi garantată. Aceasta este amplasată în apropierea unor sate, ale căror locuitori, unii din ei luptători în organizaţia Al-Qaeda, au puțină simpatie pentru creștini. 
 
 

Deci, de ce s-a amplasat o statuie gigant a lui Hristos în mijlocul unor astfel de pericole? Pentru că „Iisus ar fi făcut acest gest,  a răspuns organizatorul Samir Al-Ghadban, citând un lider al bisericii creștine. 

Succesul celor care au sprijinit  proiectul în depășirea obstacolelor prezintă complexitatea războiului civil unde uneori, în ciuda atrocităților, părțile aflate în conflict pot ajunge la armistiții pe termen scurt. 

Al-Ghadban a declarat, fără însă a oferi detalii suplimentare, că principalele grupări armate din zonă - forțele guvernamentale siriene, rebelii și milițiile locale din Sednaya, orașul creștin din apropierea statuii - au încetat focul pe toată perioada în care organizatorii au lucrat la amplasarea ei.  

Rebelii și forțele guvernamentale sunt ocazional de acord să înceteze focul  pentru a permite circulația mărfurilor. De obicei ei nu admit că au astfel de armistiții căci astfel ar şi-ar recunoaşte în mod tacit dușmanii. 

Au fost necesare trei zile pentru înălţarea statuii. Fotografiile oferite de organizatori prezintă cele două bucăţi ale statuii, remorcate de tractoare agricole, apoi ridicate de o macara pe locul de amplasament. Două statui mai mici ale lui Adam și Eva se afla în apropiere. 
 
 

Proiectul, denumit „Am venit pentru a salva lumea, este condus de Al-Ghadban, preşedintele Fundaţiei Sf. Pavel și Sf. Gheorghe cu sediul la Londra. Această fundaţie a fost numită anterior Fundaţia Gavrilov, după numele unui om de afaceri rus, Iuri Gavrilov. Documentele înregistrate la Comisia de Caritate a Marii Britanii, descriu această fundaţie ca sprijinind „proiectele meritorii din domeniul științei și bunăstării animalelor din Anglia și Rusia, însă conturile Comisiei arata ca fundaţia a cheltuit mai puţin de 400 dolari în ultimii patru ani. 

Al-Ghadban a declarat că cea mai mare parte a finanțării provine de la donatori privați, dar nu a furnizat detalii suplimentare. 

Rușii au reprezentat forța motrice din spatele proiectului - nu este surprinzător având în vedere alianţa Kremlinului cu Assad şi strânsa legătura între bisericile ortodoxe din Rusia și Siria. Al-Ghadban, care a discutat cu Associated Press din Moscova, este atât cetăţean sirian cât şi rus, și locuiește în ambele țări.
 
 
Traducere: Elena Jurcă
 
 Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com