Joi, 15 Octombrie, ora 19:00 - lansarea cărții „Ucenic la oameni nevoitori”, apărută la editura Bizantină

marți, 13 octombrie 2015

| | |

Toamna, cand se culeg roadele, incercam si noi sa culegem roade din istorisirile arhimandritului Grigorie, staretul Manastirii Dohiariu din Sfantul Munte Athos.

Ne intalnim joi, 15 octombrie, la ora 19, ca sa aflam mai multe despre viata deosebita a nevoitorilor pe care i-a intalnit parintele Grigorie de la Dohiariu.

Vor vorbi:
Pr. Constantin Coman
Costion Nicolescu

Moderator:
Cristi Curte

Parintele Grigorie, Staretul Manastirii Dohiariu din Sfantul Munte Athos, are un chip adanc brazdat de ridurile nevointelor duhovnicesti si trupesti. Cartea care apare acum in traducere romaneasca explica acest chip al nevointei neintrerupte. Parintele a ucenicit o viata intreaga pe langa oameni nevoitori, incepand cu frageda pruncie si ajungand pana la conditia de monah si staret atonit. Darul uceniciei neintrerupte, adica a fi deschis la a invata continuu si inca de la cei mai simpli oameni din jurul tau, este un dar specific oamenilot cu adevarat smeriti. Chipurile de oameni nevoitori, pe care Parintele Grigorie nu numai ca i-a cunoscut, ci i-a pastrat in mintea si in inima dansului ca pe icoane vii ale unei virtuti sau a alteia si pe care ii zugraveste in cartea de fata, nu sunt intalnite frecvent in literatura noastra. Atentia Parintelui Grigorie a fost tot timpul indreptata spre cele smerite, spre cele simple, spre cele saracacioase, spre cele nevoiase, spre atitudini si gesturi de viata, din care nu a incetat a invata, descoperind in ele adevarul caii ce duce la Dumnezeu si-l implineste pe om.” (Din Prefata la editia in limba romana, semnata de Pr. Constantin Coman)