A fost inaugurat cimitirul militarilor români căzuţi la Stalingrad

sâmbătă, 31 octombrie 2015

| | |

În localitatea Rossoşka, din regiunea Volgograd (fostă Stalingrad), din Federaţia Rusă, a fost inaugurat duminică, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, Cimitirul de Onoare Românesc, prima necropolă de război construită pentru militarii români căzuţi în luptele de la Stalingrad (1942-1943). Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Federaţia Rusă, în colaborare cu autorităţile centrale şi locale ruse şi cu Asociaţia „Voennîe Memorialî” (Asociaţia Memorialelor Militare). În cadrul ceremoniei, deschisă de Excelenţa Sa, domnul Vasile Soare, ambasadorul României în Federaţia Rusă, a fost dezvelită placa memorială aflată în centrul cimitirului, la baza unei cruci monumentale. Au urmat sfinţirea crucii şi binecuvântarea plăcii memoriale şi slujba de pomenire a eroilor români căzuţi pentru ţară, la sfârşitul căreia Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a subliniat faptul că „Biserica Ortodoxă Română, care cu 73 de ani în urmă a însoţit trupele române de la Stalingrad prin preoţii militari din cadrul Episcopiei Armatei, este prezentă din nou la acest eveniment, după ce vreme de şapte decenii i-a purtat în rugăciunile sale pe eroii militari români căzuţi în teribila încleştare de la Stalingrad, împreună cu toţi eroii neamului din toate timpurile şi locurile“. Preasfinţia Sa a transmis, de asemenea, binecuvântarea şi felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel Excelenţei Sale, domnului ambasador Vasile Soare, domnului colonel (r) Ilie Schipor şi tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui deziderat al supravieţuitorilor de la Stalingrad şi al urmaşilor celor căzuţi în lupte, ca aceştia din urmă să aibă un loc de veşnică odihnă. Preasfinţia Sa a exprimat cuvinte de recunoştinţă adresate ierarhilor Bisericii Ortodoxe a Rusiei, prezenţi la ceremonie, pentru compasiunea, atitudinea frăţească şi împreuna-rugăciune. 
 
A urmat reînhumarea osemintelor militarilor români, aduse din 79 de cimitire de campanie româneşti dezafectate în deceniile postbelice, şi cuvântările reprezentanţilor autorităţilor române şi ruse, ale veteranilor (român şi rus) care au evocat în cuvinte emoţionante evenimentele cumplite din octombrie 1942 – februarie 1943 de la Stalingrad.

La ceremonie au participat oficiali din cadrul Guvernului României, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Apărării Naţionale, deputaţi în Parlamentul României, reprezentanţi ai Ambasadei României în Federaţia Rusă şi ataşaţi militari străini acreditaţi la Moscova, reprezentanţi ai Asociaţiei Veteranilor de Război din România, istorici, reprezentanţi ai societăţii civile, reprezentanţi mass-media, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, regionale şi locale ruse.

Necropola românească, reconstruită în acest an, este amplasată în cadrul Complexului Comemorativ Internaţional de la Rossoşka, situat la aproximativ 35 km de fostul Stalingrad. Cimitirul românesc se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 6.000 mp (90 m lungime şi 60 m lăţime), fiind constituit din următoarele elemente: gard metalic împrejmuitor; monument central (cruce din granit, înaltă de 3 m); platou central (6 x 9 m); placă centrală din granit, pe care s-a inscripţionat în limbile română şi rusă textul „In memoriam militarilor români căzuţi în luptă la Stalingrad”; 22 de plăci comemorative cu textul „Aici odihnesc militarii români căzuţi în luptă la .... (denumirile celor 79 de foste cimitire de campanie româneşti din timpul războiului)”; alei pavate; două catarge (pentru înălţarea drapelelor României şi Rusiei); parcare şi drum de acces.
Autor: Diac. Ştefan Sfarghie