Eveniment unic în ţară - "Picnicul copilului adoptat", prilej de întâlnire pentru 26 de familii din judeţ

marți, 13 octombrie 2015

| | |


Douăzeci şi şase de familii din toate colţurile judeţului au participat la un eveniment unic în ţară, organizat azi în localitatea Hodod. "Picnicul copilului adoptat" a fost prilej de întâlnire cu familiile care în ultimii trei ani au decis să dea o şansă unei vieţi fericite unui suflet care a fost abandonat într-un orfelinat. 
 
Un eveniment emoţionant a fost organizat azi într-o localitate din judeţul Satu Mare. "Picnicul copilului adoptat" este unic pe plan naţional şi a ajuns anul acesta la a doua ediţie. Organizator a fost Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, care a dorit ca prin acest eveniment părinţii, dar şi copii să se cunoască între ei şi poate să găsească anumite răspunsuri la întrebările pe care le au.

 
Anul acesta au răspuns afirmativ invitaţiei de a participa la atelierele de lucru şi la discuţiile informale 26 de familii din judeţ care în ultimii trei ani au adoptat un copil sau în prezent sunt aproape de a finaliza documentele pentru ca un suflet de copil să poată creşte într-o familiei. De asemenea au fost invitate autorităţile locale, asistenţii maternali şi un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, dar şi profesorul universitar din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, Ana Muntean care realizează o cercetare la nivel naţional pe tema adopţiei. În deschiderea evenimentului, conducere D.G.A.S.P.C Satu Mare le-a mulţumit părinţilor pentru faptul că au răspuns pozitiv acestei invitaţii, unii dintre ei venind de la mare distanţă pentru a putea fi prezenţi la activităţile propuse pentru părinţi şi copii. În cadrul evenimentului au fost organizate ateliere de olărit, de realizat obiecte hand made, iar cei mici au fost învăţaţi jocuri şi cântecele pentru vârsta lor.

Poveşti cu final fericit

În sală au fost prezente şi familii cu poveşti de viaţă impresionante, care fie că nu au reuşit să aibă un copil, fie au fost binecuvântaţi cu patru copii, iar pe al cincilea l-au adoptat, după ce mama lui vroia să îl abandoneze într-un spital.


Aşa a început şi povestea lui David, un băieţel care a avut şansa să îşi cunoască părinţii cu sufletul, fiindcă din cauza deficienţelor de vedere pe care le are, nu le poate distinge bine trăsăturile, însă ştie că ei sunt părinţii lui, după voce şi după atingerile pe care le primeşte de la cei care au refuzat să îl lase să crească într-un centru de plasament alături de alţi zeci de copii, care probabil şi acum mai au speranţa că cineva se va gândi şi la destinul lor. David mai are patru fraţi, unul dintre ei are doar câteva luni, însă părinţii nu fac nici o deosebire între ei, iar fraţii lui mai mari au fost învăţaţi să îl respecte pe David şi să îl ajute să crească ca un copil normal. 

Legea adopţiei simplificată 

Conducerea D.G.A.S.P.C a ţinut să îi felicite pe părinţii care au decis să îşi deschidă inimile pentru a dărui din iubirea lor acestor copii şi totodată îi încurajează să împărtăşească şi altor familii care nu pot avea copii din experienţa lor, pentru că în felul acesta îi pot încuraja să adopte un copil. Anul acesta a fost simplificată şi legea adopţiei, motiv pentru care mulţi tineri căsătoriţi şi nu numai, vor putea trece peste barierele birocraţiei pentru a se concentra pe educaţia şi dezvoltarea emoţională a celor mici, atât de nerăbdători să cunoască dragostea unei familii. 

“Prin noile reglementări au fost găsite soluţii şi pentru copii din sistemele de protecţie. Copiii cu părinţi necunoscuţi pot fi declaraţi adoptabili în 30 de zile de la naştere. Un lucru şi mai important face referire la copii ai căror părinţi nu sunt interesaţi să-i crească. Astfel, în cazul unei adopţii, se poate trece peste consimţământul părinţilor care nu se arată interesaţi de soarta copiilor lor”, a precizat Mariana Dragoş, directorul D.G.A.S.P.C Satu Mare.

Directorul a mai precizat că, în 2016, sunt aşteptate simplificări radicale şi în ceea ce priveşte adopţiile internaţionale. În perioada 2012-2015, un număr de 57 de familii din judeţul Satu Mare au adoptat copii. Trei dintre acestea au adoptat chiar şi câte doi copii. Dintre acestea, 16 familii au adoptat copii aflaţi în plasament maternal.

Sursa: adevarul.ro