Se cuvine ca mamele în jur de 40 de ani să se îmbrace precum fiicele lor?

luni, 13 ianuarie 2014

| | |



de Mariette Ulrich
 
Se obişnuia ca fiicele adolescente să caute prin dulapurile mamelor pentru ceva de purtat. Însă, în zilele noastre, se pare că lucrurile s-au inversat. Potrivit unui studiu, o generație de mame îşi trateză fiicele ca modele de moda.

„Mamele 20-40” – reprezintă o expresie inventată de  adolescente pentru a se referi la mamele care, deşi în vârstă de circa 40 de ani, în dorinţa lor disperată de a rămâne tinere, urmează întru totul moda fiicelor lor, pornind de la make-up şi sfârşind la coafuri.

Se consideră că anul 1950 a fost un punct de cotitură în care, pentru prima dată, tânăra generație s-a răzvrătit în mod activ împotriva gusturile părinților lor.

Cu toate acestea, fenomenul a ajuns acum cerc complet, părinții copiind din ce în ce mai mult tânăra generație, sugereaza studiul ce a fost realizat pe 300 de mame şi fiice. Acesta a evidenţiat faptul că fiicele adolescente influenţează puternic alegerile pe care mamele lor le fac în materie de make-up, îmbrăcăminte şi coafuri.

Acest lucru este adevărat atâta timp cât cuvântul „influenţează” e echivalent cu o frază de genul: „Oh, mamă, sper că nu vei purta haina demodată în public, nu?” sau „Mamă, coafura ta e din anii ’80.”

Nu pot vorbi în numele tuturor mamelor, dar în perioada de timp în care am dat naştere la copii la fiecare doi sau trei ani, nu am găsit timp să mă interesez care sunt nuanţele de ruj în vogă. Acum, când fetele mele (şi eu) au mai câştigat în vârstă, chiar apreciez sfatul lor, care, trebuie să recunosc, e de cele mai multe ori constructiv şi pozitiv. Dar să mă îmbrac ca ele? Nu, mulţumesc! Pentru un singur motiv: şi anume că, spre deosebire de ele, m-am „împlinit” şi nu sunt deloc tentată să-mi afişez surplusurile.

Dorinţa de a arăta cât se poate de bine nu este nouă sau ciudată, este o aspirație umană normală. Partea alarmantă este măsura la care se ajunge spre satisfacerea acestei dorinţe: în zilele noastre nu numai celebrităţile cheltuiesc zeci de mii de dolari pe intervenţii chirurgicale cosmetice pentru a întoarce anii înapoi. Iar unii oameni cu siguranță au nevoie să-și recâștige bunul simţ: atunci când cineva se uită în jur în mall sau pe stradă la ceea ce oamenii poartă, este evident că auto-amăgirea noastră este destul de profundă atunci când vine vorba de ceea ce credem că îmbunătățește aspectul nostru exterior. Cum altfel poţi înţelege pe Lady Gaga? Sper că nu se va îmbrăca în maniera aceasta şi la 45 de ani, dar nu se știe niciodată. Am văzut recent o doamnă de peste 60 de ani, care şi-a strâns corpolența într-o pereche de blugi foarte strâmţi şi sclipitori. Nu era deloc o imagine plăcută.

Privind dintr-o altă perspectivă, chiar nu este un exemplu bun pentru tineri. Această atitudine sugerează tinerilor că maturizarea este un lucru de temut și de evitat, în loc să o privească ca pe o deplinătate a vârstei. Îmbătrânirea grațioasă poate include dorinţa de a arăta bine, dar, de asemenea, include şi acceptarea realistă a declinului și a morţii. Uneori mă întreb dacă, prin alegerea stilului nostru de viață, ca părinţi reticenţi la adevărata vârstă, nu cumva ajutăm la subminarea autorităţii părinteşti, îmbrăcându-ne sau comportându-ne în așa fel încât să apărem ridicoli și nedemni de respect în ochii copiilor noștri?

Traducere: Elena Jurcă

Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com