O relaţie vizează doar propria noastră persoană?

marți, 28 ianuarie 2014

| | |



Când am văzut titlul aticolului „Căsătoria nu este pentru tine”, însoţit de fotografia unui fericit cuplu în ziua nunţii lor, am fost deosebit de intrigat. Scris de Seth Adam Smith, articolul reflectă temerile şi anxietăţile normale ale unui bărbat ce urma să se căsătorească. Acesta i le-a împărtășit tatălui său sub forma unor întrebări precum: „Sunt pregătit de acest pas? Oare voi fi fericit? Este ea potrivită pentru mine?”

Pentru că răspunsurile sunt uimitoare, am să scriu mai jos exact ceea ce a spus tatăl său:
                                    
„Seth, eşti un mare egoist. Aşa că o să-ţi spun direct: căsătoria nu este pentru tine. Nu te căsătoreşti ca să fii fericit, ci te căsătoreşti pentru a face pe altcineva fericit. Mai mult decât atât, căsnicia nu este doar pentru tine, ci pentru formarea unei familii. Nu te căsătoreşti doar pentru a fi rudă cu cineva, ci pentru copii care vor apărea. Cine vrei să te ajute să îi creşti? Cine vrei să îi îndrume? Căsătoria nu este pentru tine sau despre tine. Căsătoria presupune şi are ca scop persoana cu care te-ai căsătorit.”

Răspunsul este simplu şi profund. Este exact aspectul pe care majoritatea oamenilor îl omit în zilele noastre, explicându-se astfel numărul divorțurilor în permanentă creștere. Am devenit atât de absorbiți de noi înșine încât am ajuns, în mod curios, la concluzia că orice tip de relație, la fel ca și căsătoria, vizează doar propria noastră persoană. În loc să ne dăruim întru totul celeilalte persoane, noi ținem un calcul cu ceea ce a făcut celălalt pentru noi ca răsplată pentru cele făcute de noi pentru acesta.

Nu ar trebui să fie așa. O relație durabilă – cu familia, prietenii, partenerul de cuplu etc. – înseamnă să dorești binele celeilalte persoane și să faci tot ce-ți stă în puteri ca să te asiguri că va fi așa.

Astfel, toate acestea se întorc ulterior către noi, pentru că devenim mult mai fericiți atunci când dăruim, decât atunci când primim.

Sunt convins că merită să medităm un pic asupra întrebării: atitudinea ta față de propria relație este centrată asupra propriei  persoane sau asupra celui de alături?

Traducere: Olesea Jechiu


Căutăm voluntari care să traducă articole din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă. Pentru detalii puteţi scrie pe adresa: redactievremuri@gmail.com