O ştire extraordinară: Tratamentele pentru cancer nu dăunează copiilor nenăscuți

duminică, 29 noiembrie 2015

| | |

NationalRight to Life News, 1 octombrie 2015

Un studiu prezentat pe data de 28 septembrie în cadrul European Cancer Congress din Viena și publicat simultan în The New England Journal of Medicine arată că femeile însărcinate diagnosticate cu cancer nu trebuie să amâne tratamentul sau să avorteze.

Rezultatele noastre arată că frica faţă de tratamentul pentru cancer nu este un motiv de a avorta. Tratamentul pe timpul sarcini nu trebuie amânat şi se poate face chiar şi chimioterapie”, a declarat profesorul Frederic Amant, doctor ginecolog oncolog de la Spitalul Universitar Leuven din Belgia. „De asemenea, studiul arată că bebeluşii suferă mai mult dacă se nasc prematur decât din cauza chimioterapiei, aşa că este de preferat evitarea naşterii premature decât a chimioterapiei”.

Profesorul Amant a mai menţionat: „În multe cazuri, la decizia medicilor, femeilor li s-a provocat naşterea prematură pentru a continua tratamentul după naştere”. Concluzia lui? „Naşterea prematură este o problemă pentru aceşti copii, însă chimioterapia nu este”.

Studiul a fost realizat pe 129 de copii ale căror mame, fiind diagnosticate cu cancer în timpul sarcinii, au fost expuşi chimioterapiei, terapiei cu radiaţii sau ambele şi un grup de 129 de copii născuţi din mame care nu aveau cancer.

Potrivit reporterul Robert Preid de la revista HealthDay, bebeluşi au fost observaţi la 18 luni şi la 3 ani.
Comparativ cu grupul de control, nu am găsit diferenţe semnificative în dezvoltarea mentală la copiii expuşi chimioterapiei, radioterapiei sau doar a operaţilor”, a declarat profesorul Amant și profesorul Antoni de la spitalul Leewenhoek din Olanda.

De asemenea, nici numărul de cicluri de chimioterapie din timpul sarcinii, care au variat între 1 și 10, nu a influenţat starea copiilor.

Constatările cognitive s-au bazat pe un examen neurologic şi un test numit Scara Bayley pentru Dezvoltarea Copiilor, raportează NewYorkTimes. Peste jumătate dintre mamele copiilor aveau cancer la sân şi 16% cancer la sânge.

Profesorul Peter Naredi, copreşedinte al European Cancer Congress, a declarat: „Aceste ultime rezultate ar trebui să fie liniştitoare pentru femeile însărcinate diagnosticate cu cancer şi care, în mod firesc, sunt îngrijorate în legătură cu calea ce trebuie urmată, nu doar pentru ele cât şi pentru bebeluşii lor”.

Naredi, care nu a fost implicat în studiu, a adăugat: „Deşi este necesară urmărirea pe termen lung a acestor copii, mesajul important în acest moment este acela că doctorii nu doar că trebuie să pornească cât mai repede tratamentul pentru cancer, dar trebuie, de asemenea, să încerce să menţină sarcina cât mai aproape de termen”.

Traducere: Mihaela Bejan