Revoltă în China la uciderea “din greşeală” a celui de-al treilea copil al unei familii

duminică, 10 februarie 2013

| | |



De John Jalsevac

8 februarie 2013 (LifeSiteNews.com) - Peste 1000 de locuitori ai unui sat din provincia Zhejiang, China, au asaltat birourile guvernamentale locale, după ce oficialii de la planificarea familială au ucis “din greşeală” un băieţel în vârstă de 13 luni. În urma confruntărilor cu poliţia cel puţin zece persoane au fost rănite.

Incidentul s-a petrecut atunci când unsprezece oficiali i-au vizitat pe părinţii băiatului pentru a colecta “taxa socială de suport a copilului” reprezentând amenda pentru naşterea ilegală a celui de-al treilea copil.

Această amendă poate ajunge, conform legislaţiei chinezeşti, la suma pe opt ani a venitului părinţilor. Mulţi dintre cei care încalcă legea sunt pedepsiţi nu numai cu plata unei amenzi, ci şi cu excluderea din partid sau cu concedierea.

Politica "copilului unic" a fost iniţiată de autorităţile chinezeşti în anul 1979, pentru a opri suprapopularea ţării. Prin această iniţiativă, legislaţia chineză interzice familiilor să aibă mai mult de un copil. Totuşi, cuplurilor din zonele rurale le este uneori permis să aibă un al doilea copil, dacă primul lor copil este o fată, însă niciodată un al treilea.

Activiștii pentru drepturile omului au pus la îndoială poziţia guvernului că moartea copilului ar fi fost un accident: "Suntem profund afectaţi de faptul că incă o viaţă a fost posibil să se stingă în urma acţiunii celor care se ocupă de planificarea familială, în numele politicii unui singur copil" - a declarat fondatorul şi preşedintele ChinaAid - Bob Fu.

"De dragul adevărului şi al tinerilor părinţi, cerem autorităţilor chineze să investigheze cu atenţie acest caz, să dezvăluie adevărul şi să tragă la răspundere pe ucigaşi", a spus Fu.

Reggie Littlejohn, preşedinta Women’s Rights Without Frontiers, a declarat LifeSiteNews.com că "ceea ce este clar este faptul că atunci când oficialii de la planificarea familiei au ajuns acolo băiatul era sănătos, iar când au plecat era mort."

Ea a spus că acest lucru poate fi "doar unul dintr-o serie de exemple în care oficialii de la planificarea familiei au folosit violenţa cauzatoare de deces" în aplicarea politicii “copilului unic”.

Recent au fost mediatizate în presa internaţională mai multre cazuri de femei din China sterilizate cu forţa, precum şi cazuri de femei gravide obligate de autorităţi să facă avort.

Politica “copilului unic” a guvernului chinez a dus la consecinţe sociale grave, familiile alegând să avorteze selectiv bebeluşii de sex feminin pentru ca singurul lor copil să fie de sex masculin, ceea ce a dus la un serios dezechilibru între sexe.

Consecinţa este că zonele rurale duc lipsă de fete, fetele răpite devenind astfel o marfă foarte căutată şi bine plătită. Multe sunt cumpărate de ţărani să le fie neveste băieţilor lor când vor ajunge la maturitate sau de bărbaţii care îşi doresc o nevastă. De asemenea faptul că la 124 de băieţi se nasc în China în medie 100 de fete a condus la o creştere a traficului sexual dar şi a violenţei îndreptată asupra femeilor.

Sursă:  LifeSiteNews