27 februarie: Sfântul Rafael de Brooklyn

miercuri, 27 februarie 2013

| | |


Părintele nostru între sfinţi Rafael de Brooklyn (20 noiembrie 1860 - 27 februarie 1915) s-a născut în Rafla Hawaweeny din Beirut, Liban, din părinţi sirieni refugiaţi din Damasc. El a urmat Şcoala Patriarhală din Damasc, Şcoala de Teologie Ortodoxă din Halki Island, Turcia, precum şi AcademiaTeologică din Kiev, Rusia. 

În 1904 a devenit primul episcop ortodox hirotonit în America de Nord. A fost ridicat la rangul de episcop de către Arhiepiscopul Sfântul Tihon al Moscovei şi Episcopul Inochentie la New York. El a fost numit Episcop de Brooklyn, New York, până la moartea sa.

În timpul slujirii sale în calitate de Episcop Vicar al Bisericii Ortodoxe Ruse din America, Sfântul Raphael a ctitorit Catedrala folosită azi de Primatul Arhiepiscopiei Antiohiene a Americii de Nord (Catedrala Sfântul Nicolae). A mai pus baza a treizeci de parohii şi şi-a dat acordul la întemeierea Mănăstirii Ortodoxe Sf. Tihon din South Canaan, Pennsylvania.

Canonizare

Episcopul Rafail a fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America în martie 2000, iar slujba de canonizare a avut loc în luna mai a aceluiaşi an, la Mănăstirea Sfântul Tihon, cu participarea Episcopilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Antiohiene din America de Nord, ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti din America şi ai Bisericii din Polonia. El este pomenit de Biserica Ortodoxă din America pe 27 februarie, ziua adormirii sale, precum şi în prima sâmbătă a lunii noiembrie, de către Biserica Antiohiei, zi care este în apropierea sărbătoririi Sfântului Rafael, patronul său. (08 noiembrie, Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli). 
 

Mai multe informaţii aici.

Sursa: OrthodoxWiki