Prin cele ce se aud... John Tavener (1944): The Protecting Veil

miercuri, 7 noiembrie 2012

| | |

John Travener se numără printre cei mai cunoscuţi compozitori ai ortodoxiei din lumea vestică de astăzi. El exprimă prin opera sa profunzimea tradiţiei ortodoxe şi vorbeşte despre muzica lui ca fiind o icoană a sufletului.

John Travener s-a născut pe 28 ianuarie 1944 într-o familie presbiteriană. A studiat pianul şi orga, iar în anul 1960 îşi dorea să ajungă un pianist de renume.

În 1977 s-a convertit la ortodoxie în cadrul Bisericii Ruse din Anglia. A cunoscut ortodoxia pentru prima dată în Grecia, prin intermediul primei sale soţii.

Începând cu anul 1991, maica Tecla de la mănăstirea ortodoxă Înălțarea Domnului din North Yorkshire îi devine principalul sfătuitor. O căutase după ce, în 1984, a citit o carte de învățătură ortodoxă scrisă de ea.


În 1993 compune Song for Athene, după ce participă la slujba de înmormântare a actriței Athene Hariades, de origine greacă. Maica Tekla compune libretul, folosind texte de Shakespeare și din slujba ortodoxă a înmormântării. Compoziția va fi interpretată în 1997, la înmormântarea Prințesei Diana.

Între compozițiile la care Maica Tecla a scris versurile se numără Maria Egipteanca (1992), Apocalipsa (1993), Cădere și Înviere (1999), ultima fiind dedicată Prințului Charles, de care îl leagă o strânsă prietenie.



Adaptare după OrthodoxWiki