Icoana bizantină - tradiție și modernitate

marți, 6 noiembrie 2012

| | |

Între 6 şi 9 noiembrie va avea loc cea de-a cincea ediţie a Atelierului Internaţional de Pictură Bisericească organizat de Grupul Eikona şi Librăria Bizantină la Palatele Brancoveneşti de la Mogoşoaia.


Organizatori: Librăria Bizantină, Graphais, Grupul Eikona, Complexul Muzeal Palatele Brâncovenești Mogoșoaia.

Scopul proiectului este acela de a recupera și a consolida tradiția est-europeană a icoanei bizantine și de a o afirma în contextul cultural european actual.

Activităţi:

Atelier deschis

În cele trei zile invitații vor realiza câte o icoană de dimensiuni 80 cm – 70 cm. O compoziție înscrisă în aria tematică Vederea lui Dumnezeu într-o tehnică la alegere. Programul de lucru va fi de marți 6 noiembrie până joi 8 noiembrie, inclusiv, între orele 9.00 – 13.00 și 15.00 – 19.00.

Publicul va avea acces pe toată durata manifestării în spațiul central de expunere al Complexului Muzeal Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, dedicat acestei acțiuni.

Deschidere oficială

Marți la ora 11.00 va avea loc deschiderea oficială a evenimentului și Sfințirea Aghesmei Mici.

Masă rotundă

Va avea loc vineri 9 noiembrie între orele 10.00 – 13.00. Participanților li se va oferi ocazia să-și expună punctul de vedere cu privire la tema simpozionului: Icoana bizantină - tradiție și modernitate. La discuțiile ulterioare vor putea participa și audienții.

Expoziție

Vernisajul va avea loc vineri 9 noiembrie orele 18.00. Expoziția va fi deschisă până pe data de 2 decembrie 2012. La vernisaj vor vorbi: din partea gazdelor istoricul de artă Doina Mândru, curatorul expoziției Mădălina Mirea care va prezenta proiectul, președintele grupului Eikona, Prof. Dr. George Kordis, care va prezenta demersul grupului Eikona în ansamblul său și alți invitați. În afară de lucrările realizate în timpul Atelierului deschis vor fi expuse câte două lucrări ale fiecărui invitat.


S-a constituit în anul 2009 cu scopul de a face cunoscută pictura bisericească de stil bizantin și este alcătuit din unsprezece cadre universitare, care predau pictură bisericească în universităţi din Bulgaria, Grecia, România, Rusia, Serbia și Macedonia. Grupul a inițiat și a organizat în plan internațional un spectru larg de manifestări: ateliere deschise, simpozioane, cursuri, expoziţii, conferinţe. Varietatea formală asigurată de diferitele abordări ale membrilor Grupului EIKONA ajută la înţelegerea creativităţii specifice limbajului iconic şi la aprofundarea picturii bisericeşti bizantine contemporane.

Vizibilitatea internațională de care se bucură Grupul EIKONA, precum și capacitatea fiecărui membru de a disemina în mod direct informațiile și materialele rezultate în mediile tinerilor universitari, califică evenimentul ca fiind unul de impact.

Participanţi:

Invitaţi din Grupul EIKONA care au certificat participarea la acest eveniment:

1. Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia;

2. Prof. Yaroslava Alexeeva şi Prof. Eugenia Davydenko, Institutul Ortodox de Teologie şi Arte Eclesiale din Sankt Petersburg, Rusia;

3. Lector Dr. Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia;

4. Lector Biljana Jovanovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia;

5. Prof. Desislava Ivanova, Departamentul de Artă Creştină a Facultăţii de Teologie a Universităţii «Sf. Chiril şi Metodie» din Veliko Târnovo, Bulgaria;

6. Prof. Vania Sapuntzieva, Departamentul de Artă Creştină a Facultăţii de Teologie a Universităţii «Sf. Chiril şi Metodie» din Veliko Târnovo, Bulgaria;

7. Prof. Slavica Mihailova, OU Stiv Naumov Bitola, Macedonia

8. Lect. Drd. Vasile Tudor, Departamentul de Conservare şi Restaurare a Operelor de Artă, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Al.I. Cuza” Iaşi;

9. Asist. Drd. Mihai Coman, Catedra de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie «Justinian Patriarhul» a Universităţii Bucureşti;

10. Rev. Lect. Anthony Salzman, Georgia University, USA.

Invitați:

- Maestrul Grigore Popescu restaurator şi pictor bisericesc, România
- Părintele Iacov, Chilia românească Karyes, Sf. Munte Athos, Grecia
- Elena Murariu, restaurator și pictor bisericesc, România
- Gabriel Chituc, pictor, România
- Ioan Popa, pictor, România

Parteneri: Muzeul Național de Artă, Editura Bizantină, Bebart Grup.

Parteneri media: Ortodox.ro, Modernism.ro, Nettime.ro, Radio România Actualități, Digi TV