Atitudine: Un profesor a propus elevilor să părăsească sala în timpul unei piese indecente

marți, 6 noiembrie 2012

| | |


Sâmbătă, 3 noiembrie 2012, la Sala Uzina a Teatrului Naţional din Iaşi s-a jucat piesa de teatru „Nirvana” în regia lui Liviu Cristian. La spectacol a participat şi profesorul Sorin Sitea de la Colegiul „Mihai Eminescu” împreună cu alte 100 de persoane: elevi, profesori, părinţi şi invitaţi. Această acţiune a fost parte dintr-un proiect  cu titlul „Valori culturale româneşti” a cărui scop a fost  promovarea credinţei, a binelui şi a frumosului.

Cu privire la alegerea spectacolului, profesorul Sorin Sitea a declarat pentru Ziarul Adevărul: „Am solicitat o piesă destinată unor copii de 14-15 ani, am primit recomandare pentru aceasta şi am cumpărat-o integral. Am cerut o descriere a spectacolului şi ni s-a vorbit despre specificul acestuia, dar nu ni s-a pomenit că ar conţine scene sau limbaj licenţioase”.

În timpul spectacolului profesorul a observat diferenţa între ceea ce ştia despre piesă şi ceea ce se juca pe scenă şi a mers la regizor încercând să-i explice situaţia. Regizorul a refuzat să ia vreo atitudine şi atunci profesorul s-a urcat pe scenă, şi-a exprimat dezaprobarea pentru conţinutul replicilor şi le-a spus elevilor că au posibilitatea să decidă dacă vor să rămână sau nu în sală. Profesorul şi-a motivat gestul spunând că nu putea fi complice la o situaţie pe care nici ceilalţi spectatori nu o acceptau, dar nu îndrăzneau să spună.

Spectacolul s-a reluat după 15 minute cu mai puţini spectatori.

Ca urmare a acestui gest, actorul Doru Aftanasiu a postat pe o reţea de socializare un mesaj dur la adresa profesorului Sorin Sitea, a cărui conţinut am ales să nu-l redăm aici din considerente morale.

Cu siguranţă pentru un actor este destul de dificil să fie întrerupt în timpul spectacolului, o piesă are un drum al ei, iar atunci când este oprită pe neaşteptate se pot încurca lucrurile şi poate din acest motiv gestul profesorului a stârnit reacţii dure atât din partea celor implicaţi direct, dar mai ales a presei,  însă cu toate astea nu putem să cerem unui educator să stea cu elevii la un spectacol despre care a fost dezinformat și care este în contradicției cu normele morale pe care el trebuie să le reprezinte în fața elevilor.

Din păcate ceea ce s-a întâmplat în acest caz, ca şi în alte situaţii sfidătoare ale morale publice, se datorează în mare măsură lipsei de atitudine a publicului larg. Această lipsă de îndrăzneală, după cum o numeşte domnul profesor, face ca lucrurile să meargă într-un sens rău. Nu putem continua să învinuim societatea sau orice altă instituţie/for de conducere, atâta vreme cât noi nu am făcut tot ce ne-ar fi stat în putinţă pentru ca lucrurile bune să fie promovate şi acceptate.

Eu cred că vom reuşi să schimbăm ceva atunci când ne vom opri de la a ne plânge şi de la a da vina pe alţii şi vom conştientiza că suntem responsabili de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

Soluţia este să fim oameni compleţi, adică să manifestăm o continuitate între rugăciune, cuvânt şi faptă, iar viaţa noastră să fie nu o colecţie de segmente distincte, ci un tot unitar al cărui centru să fie Hristos.