Bucuria tinereţii între autentic şi modern

marți, 16 august 2011

| | |

Se spune că procentul tinerilor care citesc a scăzut în favoarea utilizării internetului şi a reţelelor de socializare. Într-un fel acest lucru este normal, internetul este la un click distanţă, dispune de foarte multe informaţii, iar reţelele de socializare reprezintă, pentru unii dintre tineri, singurul mod de a intra în contact cu ceilalţi oameni, de a-şi afirma poziţia în legatură cu anumite teme, de a primi atenţie şi de a fi ascultaţi, iar cărţile necesită timp pentru a le citi, costă şi de multe ori conţin un limbaj greu de înţeles pentru cei care abia iau contactul cu ele.

Tinerii se îndreapta spre o lume virtuală pentru că în lumea reală nu sunt ascultaţi, nu sunt sustinuţi, nu sunt valorificaţi, iar atunci când vorbesc despre tineri, o mare parte din oameni văd doar partea lor negativă. 

Nu le spune nimeni: "Ce fain că eşti tânăr, că ai energie, idei, prieteni, idealuri, că vrei să faci ceva frumos în viaţă, să iubeşti, să fii fericit. 

Ai atatea lucruri minunate pe care le-ai putea pune în valoare, iar Ortodoxia nu-i Patul lui Procust, ci un loc în care trăirile, sentimentele, bucuriile şi durerile tale capătă un sens, o lumină. 

Ortodoxia nu omoară personalitatea, ci o pune mai mult în valoare, pentru că nu aşază tânărul într-o cutie de lemn în care fiecare bate câte un cui de reguli, ci îi oferă libertate. 

Hristos nu te pune la colţ nici pentru trecutul tău, nici pentru freza sau modul în care te îmbraci, ci le spune tututor "Cine este fără de păcat, să arunce primul cu piatra", iar pe tine te asteaptă să-l descoperi şi descoperindu-L pe El, vezi sensul tuturor celorlalte lucruri.
     
Hristos n-a cerut nimănui nimic, S-a dat pe Sine Însuşi pentru toţi. Efervescenţa pe care o daruieşte Hristos tânărului e mai faină decât aciditatea din Frutti Fresh, iar Hristos te cheamă să fii tu însuţi, nu altcineva. Spun asta pentru că dacă eşti tânăr ortodox, nu înseamnă că nu mănânci, nu bei, nu iubeşti sau nu eşti fericit. 

Dragostea işi capătă sensul ei şi dimensiunea întreagă a legăturii dintre doi oameni, nu mai este privită ca o simplă placere şi un joc al hormonilor. 

Nu-i aşa că ai vrea ca persoana de lângă tine să te preţuiască pentru tine, pentru sufletul tău, inima ta şi lucrurile pe care le faci în fiecare zi ? 

   Dacă ai şti cât de minunat e să te poţi bucura împreună cu celălalt de toate momentele vieţii, să-ţi aminteşti plimbarea prin ploaie, aleea din parc, trandafirul, emoţia strângerii unei mâini sau un "te iubesc" spus din inimă. 

Dacă ai şti ce bucurie este să traieşti alaturi de celălalt in fiecare moment, să-l completezi, să te bucuri de simpla prezenţă, să fii acolo când toata lumea îl tratează cu spatele sau totul i se întoarce împotrivă. 

Ai şti ce înseamnă să fii gata să iei totul de la capăt, să mergi până la celalalt pol, sau pe lună, dacă e nevoie. Să ştii să aştepţi, să ai răbdare, să înţelegi fecioria, nu ca pe o povară sau o regulă, ci ca pe un dar pe care il păstrezi pentru persoana pe care vrei să o ai veşnic lângă tine, ca pe o încununare a dragostei care îndelung rabdă şi care renunţă la propriile capricii pentru a-l face pe celalălt fericit şi mândru de asta. Să te dăruieşti după ce păşeşti pe un drum binecuvântat de Dumnezeu, presărat de florile bucuriei, spinii necazurilor şi roua iubirii lui Hristos. 

Ai o mie de motive să aştepţi. Atunci darul tău va avea valoarea pe care i-o dă Hristos prin Nunta şi va fi aparată de El. Nunta nu e un act, o convenţie, ci armura din echipamentul unui căpitan sau zidurile din jurul unei cetăţi care o apara de duşmani. 

În plus, gândeşte-te la tine, cât de fericit ai fi dacă persoana pe care o ai lângă tine ţi s-ar oferi doar ţie şi nu oricand ci atunci când a paşit pe acel drum.    
        
Aici se dovedeşte puterea dragostei, când iţi doreşti foarte mult, dar nu te apuci să intervii asupra celuilalt şi să-l reduci la statutul de obiect dându-i utilitatea de a te satisface pe tine, ci aştepţi să te oferi celuilalt atunci când toate işi au locul lor şi vă veţi putea bucura o viaţă întreagă fără să vă fie frică de posibilitatea apariţiei unei sarcini, de îmbogăţirea cu un BTS, sau de eşecul unor metode care exclud procreaţia din spectrul sexualitătii.

Nimic nu-i uşor, dar merită să încerci. N-ai nimic de pierdut, dar poţi descoperi un mod aparte de a-ţi trai tinereţea, de a face ceva care pentru ceilalţi pare ieşit din comun, iar pentru tine firescul de a fi tu insuţi. 

3 comments:

Dee spunea...

Cat de frumos ai scris...

Unknown spunea...

Multumesc!

Anonim spunea...

Foarte frumos. Felicitări. Ține-o tot așa!